mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Με τις απολύσεις στα "αστικά ΜΜΕ" απαντά το ΚΚΕ

Με τις απολύσεις των ...άλλων επιχειρεί να απαντήσει το ΚΚΕ στις μαζικές απολύσεις στον "Ριζοσπάστη". Παραμονή Χριστουγέννων στην ιστοσελίδα του 902.gr  δημοσιεύτηκε η πρώτη απάντηση για τις απολύσεις στην εφημερίδα του κόμματος. Τα στοιχεία που αναδημοσιεύουμε και εμείς είναι πράγματι εντυπωσιακά. Αλλά δεν ισοφαρίζουν σε καμία περίπτωση τις απολύσεις στο ΚΚΕ. Γιατί αν αυτό συμβεί τότε ο Περισσός θα πρέπει να περικυκλωθεί από απεργούς και αλληλέγγυους εργαζόμενους που θα υψώσουν πανό και θα φωνάζουν συνθήματα. Όσα δηλαδή έγιναν στα ΜΜΕ -σε ΔΟΛ- Πήγασο- Alpha, κ.λ.π την περίοδο των μαζικών απολύσεων, που τόσο παραστατικά μεταφέρει η ιστοσελίδα του ΚΚΕ.
Επίσης οι μαζικές απολύσεις στο "Ριζοσπάστη" δεν έγιναν πρώτο θέμα στα "αστικά ΜΜΕ", αντιθέτως μόνο στο Διαδίκτυο κινείται το θέμα.Οι εργοδότες πάντα έδειχναν αλληλεγγύη μεταξύ τους.  Στο Διαδίκτυο βγήκε και η καταγγελία εργαζομένων της εφημερίδας με την οποία ζητείται παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ. Και από τη δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη που δημοσιεύθηκε στις "Τυπολογίες", μαθαίνουμε πως ήδη το ΔΣ της ένωσης κάλεσε τους εκπροσώπους συντακτών του "Ρ" και "902" αλλά αντιμετωπίστηκε εχθρικά.  

Τα στοιχεία των αστικών ΜΜΕ υπό τον τίτλο  "Η δήθεν «ευαισθησία» τους"

Δεν είναι λοιπόν η μείωση του προσωπικού του «Ριζοσπάστη» και η δήθεν ευαισθησία τους για τις απολύσεις. Αλήθεια, ποια η «ευαισθησία» τους στις μειώσεις μισθών και απολύσεις στα αστικά ΜΜΕ; Που δεν είναι και λίγες. Ας το δούμε.
Στα τέλη του 2008 ο ΔΟΛ απασχολούσε συνολικά ως όμιλος 1.709 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επιπλέον 115 ως «εποχικό προσωπικό». Στις 30/6/2012, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία, στον όμιλο απασχολούνταν 1.034 εργαζόμενοι, δηλαδή καταγράφεται μια μείωση του προσωπικού κατά 43,3%. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών πλέον του 20%.
Στον ΠΗΓΑΣΟ, τον όμιλο που έχει τις εφημερίδες «Εθνος», «Ημερησία» και μετοχές στο ΜΕΓΚΑ, στα τέλη του 2008 εργάζονταν 1.651 σε όλες τις ειδικότητες. Τώρα έχουν απομείνει 966. Δηλαδή, μείωση προσωπικού 41,5%. Επίσης, έχει επιβληθεί το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων με αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών (30% και πλέον) και περικοπές δικαιωμάτων.
Στο ΜΕGA, συνιδιοκτησίας ΔΟΛ, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη κ.λπ., στα τέλη του 2008 δούλευαν 645 και τώρα έχουν μείνει 500 (μείωση 22,5%). Επίσης, έχουν επιβληθεί ατομικές συμβάσεις και έχουν γίνει μειώσεις μισθών στα τέλη του 2011 και τον περασμένο Απρίλη.
Πάνω από 100 είναι οι απολύσεις στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, συμπεριλαμβανομένης της «εθελούσιας εξόδου» του Αυγούστου 2009. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ΑΝΤ1 FM, που έχει υποτίθεται ενημερωτικό χαρακτήρα, έχουν απομείνει μόλις 5 δημοσιογράφοι για 24ωρη λειτουργία. Πέρυσι επιβλήθηκαν μειώσεις 20% και ακολούθησαν νέες πριν λίγους μήνες της ίδιας τάξης. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι την ίδια ώρα ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ επενδύει στο εξωτερικό, αγοράζοντας κανάλι στην Σερβία και μετοχές στις εταιρείες του «Twiiter», του «Facebook» και των on line παιχνιδιών «Jagex».
Στον «Alpha», μετά τις μαζικές απολύσεις (περίπου 200) που έγιναν με τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» το καλοκαίρι του 2009 στην τηλεόραση από τους Γερμανούς του RTL, επιβλήθηκαν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις στους ονομαστικούς μισθούς από 7% έως 22%, αλλά στην πραγματικότητα οι μειώσεις των μισθών είναι μεγαλύτερες. Σήμερα στην τηλεόραση του ALPHA εργάζονται συνολικά 416 σε όλες τις ειδικότητες, ενώ δραματική είναι η μείωση του προσωπικού στον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό.
Στον «πρωτοπόρο» στην επιβολή ατομικών συμβάσεων και μειώσεων μισθών ΣΚΑΪ έγιναν μειώσεις μισθών 10% στα τέλη του 2010 και μετά από ένα χρόνο ακολούθησαν νέες της τάξης του 20% και έτσι, μαζί με άλλες περικοπές, η συνολική μείωση μισθών ξεπερνά το 40%, ενώ πάνω από 40 είναι οι απολύσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Στην «Καθημερινή» έγιναν τον περασμένο Απρίλη μειώσεις μισθών από 10% έως 15%, ενώ ετοιμάζεται μείωση προσωπικού με τη μορφή εθελουσίας εξόδου.
Στο STAR από το 2008 μέχρι σήμερα το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 160 περίπου άτομα (από 560 σε 400) και έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών από 8% έως 20%.

Μόνο από τα παραπάνω Μέσα, οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί από το 2008 μέχρι σήμερα κατά 2.120. Αν σε αυτούς προστεθούν οι 659 του ALTER και οι 130 της «Απογευματινής», αυτοί που αναγκαστικά εργάζονται με «μπλοκάκι», οπότε δε θεωρούνται απολυμένοι όταν σταματά η «συνεργασία», αλλά και όλοι οι άλλοι που έχασαν τη δουλειά τους σε άλλες επιχειρήσεις, όπως «Αττικές Εκδόσεις», «ΙΜΑΚΟ», «Ελεύθερος», «Φίλαθλος», «Veto», «Αποψη», «Χώρα», «Ωρα των Σπορ», «Εξέδρα» και μια σειρά περιοδικών εκδόσεων, ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τις 4.000.

Η αντανάκλαση της κρίσης

Είναι γεγονός ότι τα αστικά ΜΜΕ ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τον τουρισμό, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομών του κράτους, ή είναι εφοπλιστικοί όμιλοι κ.λπ., και χρηματοδοτούνται απ' αυτούς. Είναι επίσης γεγονός ότι οι μεγάλοι τέτοιοι όμιλοι εντάχθηκαν στο χρηματιστήριο και άντλησαν πολλά κεφάλαια απ' αυτό. Παρ' όλ' αυτά όχι μόνο παρουσιάζουν την παραπάνω εικόνα σε σχέση με τους εργαζόμενούς τους, αλλά και τεράστια οικονομικά ζόρια ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις που μπορούν και χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία του συστήματος για ενίσχυσή τους. Ας τα δούμε.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς αυτών των εταιρειών για το 1ο εννεάμηνο του 2012:

Ο ΔΟΛ έχει συνολικές υποχρεώσεις 215.221.346 ευρώ από τα οποία τα 134.486.379 ευρώ είναι δάνεια (τα 104.222.211 ευρώ βραχυπρόθεσμα).
Ο ΠΗΓΑΣΟΣ έχει συνολικές υποχρεώσεις 210.851.609 ευρώ από τα οποία τα 164.305.064 ευρώ δάνεια (τα 141.479.557 βραχυπρόθεσμα).
Ο «Τηλέτυπος» (MEGA) έχει συνολικές υποχρεώσεις 191.546.356 ευρώ. Τα 119.566.225 είναι δάνεια από τα οποία τα 95.913.325 πρέπει να πληρωθούν σε ένα χρόνο.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει συνολικές υποχρεώσεις 143.876.979 ευρώ από τις οποίες τα 95.539.028 είναι δάνεια (51.251.006 βραχυπρόθεσμα).
Η «Ναυτεμπορική» έχει υποχρεώσεις 9.159.386 ευρώ με βραχυπρόθεσμα δάνεια 2.998.110 ευρώ.
Οι «Αττικές Εκδόσεις» έχουν συνολικές υποχρεώσεις 42.907.720 ευρώ (τα 34.171.365 ευρώ βραχυπρόθεσμες). Τα δάνεια είναι 20.552.096 ευρώ (14.985.429 βραχυπρόθεσμα).



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προς: Πόπη Χριστοδουλίδου και λοιπούς ανώνυμους "αγωνιστές"

«Απολυμένοι και υπό απόλυση εργαζόμενοι του «Ρ», είτε είμαστε μέλη του ΚΚΕ είτε όχι, που σεβαστήκαμε και σεβόμαστε το «Ριζοσπάστη» και αυτό που εκφράζει και υπηρετεί μέσα από την ιστορική του πορεία, βάλαμε πλάτες και σε δύσκολες περιόδους, υπηρετήσαμε με συνέπεια και αυτοθυσία την δημοσιογραφία στο όνομα της αποκάλυψης της αλήθειας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, τέλος δεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα να μην πληρωνόμαστε τους τελευταίους 5 μήνες και ήμασταν διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη για να στηρίξουμε το Ριζοσπάστη αλλά και το ΚΚΕ να ξεπεράσει τα προβλήματα του, τώρα είμαστε αντιμέτωποι με αυτό που πάντα πολεμούσαμε και βλέπαμε να έρχεται από την απέναντι όχθη.
Καλούμε ΤΩΡΑ την ΕΣΗΕΑ που μέχρι στιγμής κάνει ότι δεν ξέρει και δεν άκουσε τίποτα, να πράξει τα δέοντα. Η υπόθεση των εργαζομένων στο «Ριζοσπάστη» είναι υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος.»
(από το δημοσίευμα του peiratikoreportaz και φέρεται να είναι λόγια των απολυμένων)

Περίεργη λογική έχουν μερικοί "ανώνυμοι" στα blog!
Τη θαυμάζω!!
Θαυμάζω όμως κι εσάς, που την αναπαράγετε!!!
Δηλαδή να καταλάβω: για να είσαι αγωνιστής και να παλεύεις κατά των απολύσεων πρέπει να έχεις ασυλία και να μην κινδυνεύεις ν΄απολυθείς;
Δηλαδή εγώ, που με ξεσκίζει το αφεντικό μου κάθε μέρα στην ιδιωτική επιχείρηση όπου δουλεύω, που συνδικαλίζομαι με τη "δαμόκλειο σπάθη" της απόλυσης κάθε μέρα, πάνω από το κεφάλι μου, δε θα 'πρεπε να αγωνίζομαι, γιατί δεν έχω την ασυλία, που ζητούν μερικοί "εργαζόμενοι του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" για τον εαυτό τους; (αν πράγματι είναι εργαζόμενοι του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
Ωραία λογική ρε, που την βρήκατε να την ψωνίσουμε κι εμείς;

Δηλαδή ο Κώστας Βιδάλης, θα έπρεπε να είχε την εξασφάλιση από έναν στρατό σεκιουριτάδων, όταν πήγε να κάνει το ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ; Άλλοι αψήφησαν κι αψηφούν και τη ζωή τους ακόμη στον αγώνα κι άλλοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι μπορεί να βρεθούν στην ανεργία, όπως ο κάθε απλός εργαζόμενος!!!

Αναρωτηθήκατε μερικοί, πόσο πιο σημαντικό είναι να συνεχίσει να εκδίδεται η μοναδική εφημερίδα, που υπερασπίζεται την Εργατική Τάξη, μπροστά στην όποια περιπέτεια θα περάσετε εσείς, στην ανεργία; Στην ανεργία, στην οποία βρίσκονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι σήμερα, μαζί τους κι εγώ μέχρι χθες κι ο γιος μου τρία χρόνια τώρα.

Δηλαδή τι είστε εσείς και πρέπει να έχετε ασυλία από απόλυση, κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το ξεχωριστό; Σε τι είστε καλύτεροι από εμένα, που δεν την έχω αυτήν την ασυλία;
Εγώ έχω απολυθεί δύο φορές και δε σταμάτησα να συνδικαλίζομαι και να αγωνίζομαι, εσείς γιατί σταματάτε;