mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η άλλη όψη της ψηφιακής μετάβασης στη Θεσσαλονίκη

Με κομπίνες και ψέματα το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή

Των Λευτέρη Ζαβλιάρη και Βαγγέλη Στολάκη

Από το site karfitsa.gr 

Με κωδικό πράκτορα… «πωλητές αποκωδικοποιητών» και σαφείς εντολές να πουληθούν οι ακριβότεροι, τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών μετά από άτυπη μεταξύ τους συμφωνία, το τελευταίο διάστημα αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών. Και μπορεί οι τελευταίοι να μην πρόλαβαν τα… χιόνια των τηλεοράσεων τους εξαιτίας της μετάβασης της Θεσσαλονίκης στην ψηφιακή εποχή και της διακοπής του αναλογικού σήματος, συγκεκριμένες εταιρίες που ανέλαβαν να προμηθεύσουν το ευρύ κοινό με τα… «εκχιονιστικά» MPEG 4 τα πωλούν σε υψηλότερες τιμές από αυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Δε διστάζουν μάλιστα να παραπληροφορούν τους επίδοξους αγοραστές πως «εάν πάρουν τον πιο φθηνό θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουν» και να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη, ισχυριζόμαστε πως θα υπάρξει… μετα-ψηφιακή εποχή! Μπορεί το αναλογικό σήμα εκπομπής από το Χορτιάτη να διεκόπη πριν από μια εβδομάδα, ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που συνεχίζουν την έρευνα αγοράς αποκωδικοποιητή. Το αλαλούμ ωστόσο, καλά κρατεί, καθώς οι περισσότεροι υποδέχτηκαν την ψηφιακή εποχή απροετοίμαστοι. Τώρα έρχονται αντιμέτωποι με ορολογίες που δεν είχαν ξανακούσει και «προσφορές» καταστημάτων που δεν είναι προσφορές.

Το ψηφιακό «κόλπο γκρόσο» που έστησαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν πολλά καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών στη Θεσσαλονίκη έχει να κάνει με το διαχωρισμό των αποκωδικοποιητών σε αυτούς της κανονικής ευκρίνειας (Standard Definition-SD) και αυτούς της υψηλής ευκρίνειας (High Definition-HD). Όπως προκύπτει από το επιτόπιο ρεπορτάζ της «Κ» σε συγκεκριμένα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, η πλειονότητα των πωλητών ενημερώνει τους καταναλωτές ότι είναι καλύτερο να αγοράσουν αποκωδικοποιητές με σύστημα υψηλής ευκρίνειας οι οποίοι κοστίζουν δέκα ευρώ περισσότερο από τους απλούς, γιατί σύμφωνα με τους ίδιους, «σε λίγο καιρό οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα εκπέμπουν με τέτοιο σήμα, κάτι που σημαίνει ότι οι απλοί αποκωδικοποιητές θα αχρηστευθούν».

«Η Digea μας έχει ενημερώσει ότι σε εννέα, το πολύ δώδεκα μήνες τα τηλεοπτικά κανάλια θα εκπέμπουν αποκλειστικά σε HD σήμα κάτι που σημαίνει ότι οι απλοί αποκωδικοποιητές, δηλαδή οι φτηνοί δε θα χρησιμεύουν. Εάν έχετε παλιά τηλεόραση που δε συνδέεται με το συγκεκριμένο αποκωδικοποιητή τότε θα πρέπει και αυτή να την αλλάξετε», μας είπε χαρακτηριστικά πωλητής γνωστής αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης., στον οποίο παραστήσαμε τους επίδοξους…αγοραστές.

«Λένε ψέματα»

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το διαψεύδουμε κατηγορηματικά», απαντά μέσω της «Κ» από την πλευρά της Digea, η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Ιωάννα Κολιάδου. «Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν καθορίζεται από την Digea, αλλά είναι απόφαση η οποία αφορά τη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ανάπτυξης σε εναρμονισμό πάντα με τις οδηγίες της ΕΕ», προσθέτει η κ. Κολιάδου. Η ίδια συμπληρώνει πως «πέραν του καναλιού υψηλής ευκρίνειας της δημόσιας τηλεόρασης, που εκπέμπει συγκεκριμένα προγράμματα σε High Definition τα υπόλοιπα κανάλια εκπέμπουν σε SD σήμα».«Ενδεχομένως σε ένα φάσμα δεκαπενταετίας τα τηλεοπτικά κανάλια να εκπέμπουν και με σήμα HD, ωστόσο θα το κάνουν παράλληλα με το SD και οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παίρνουν στους δέκτες τους το ψηφιακό σήμα», καταλήγει η κ. Κολιάδου. Την ίδια ώρα, ένα λάθος του παρόχου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια προκάλεσε σύγχυση στους καταναλωτές για κάποιες ώρες την περασμένη Τετάρτη. Η Digea εξέπεμψε από το κανάλι 25, το οποίο δεχόταν ισχυρές παρεμβολές από τη Βουλγαρία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα κανάλια να διακόψουν τη μετάδοση τους με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιστρέψουν πίσω τους αποκωδικοποιητές που λίγες μέρες πριν αγόρασαν ως…ελαττωματικούς.

Τιμές και… «τιμές»

Σημειώνεται πως στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές μάρκες αποκωδικοποιητών. Οι απλοί κυμαίνονται μεταξύ 24 έως τα 30 ευρώ, ενώ οι υψηλής ευκρίνειας κοστίζουν δέκα ευρώ παραπάνω. Ωστόσο, οι εν λόγω αποκωδικοποιητές στην ουσία είναι…άχρηστοι, καθώς δε συνδέονται με όλους τους τύπους τηλεοράσεων και δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από τους απλούς αποκωδικοποιητές. Χωρίς αποκωδικοποιητή υψηλής ευκρίνειας το μόνο που μπορεί να στερηθεί ο χρήστης είναι το κανάλι HD της ΕΡΤ. «Πολλοί επιλέγουν να αγοράσουν μια μικρή συσκευή τηλεόρασης τύπου LED που έχει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή, ειδικά αν πρόκειται για ηλικιωμένους. Στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη διαφορά μεταξύ ψηφιακής και αναλογικής μετάδοσης», αναφέρει στην «Κ» υπεύθυνος πωλήσεων καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χρήση εξωτερικού αποκωδικοποιητή σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη για τους ηλικιωμένους. Στο διαδίκτυο βέβαια μπορεί κάποιος να αναζητήσει σε online καταστήματα αποκωδικοποιητές με χαμηλότερες τιμές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με γνωστές αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες πωλούν σε άλλες τιμές στο ίντερνετ και άλλες στο ράφι.

Ωστόσο, αβέβαιο παραμένει το μέλλον της ελληνικής ψηφιακής τηλεόρασης σε περίπτωση που υιοθετηθεί το σύστημα ψηφιακής εκπομπής τύπου Τ2. «Υφίσταται στην Ευρώπη και ενδεχομένως να αντικαταστήσει το σύστημα MPEG 4» αναφέρει στην «Κ» τεχνικός.

Τα (ψηφιακά) τοπικά κανάλια


Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, ψηφιακά εκπέμπουν πέραν των εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών το εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε, το Europe1, η δημοτική τηλεόραση TV100, το Βαλκάνια TV, η Γνώμη του Πολίτη, η Εγνατία τηλεόραση και η Βεργίνα τηλεόραση. «Λουκέτο» έβαλαν το TV Θεσσαλονίκη, το Πανόραμα TV και η Ωμέγα Τηλεόραση. Όπως φαίνεται όμως, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή βάζει τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» είναι έτοιμο να βεβαιώσει τα πρώτα πρόστιμα για την απουσία ενημέρωσης στο πρόγραμμά τους. «Οι ψηφιακές άδειες είναι ένα δημόσιο αγαθό και τα κανάλια που τις έχουν λάβει πρέπει να τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ο κατώτατος αριθμός δημοσιογράφων» σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Μάκης Βοϊτσίδης. Ο ίδιος συμπληρώνει πως «σύντομα η Ένωση θα προχωρήσει σε καταγγελίες στο ΕΣΡ για συγκεκριμένα κανάλια που δεν συμμορφώνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: