mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μπαλάκι στους θεσμούς το Euronews Greek

(αναδημοσίευση από το Ποντίκι-media)

Η συχνότητα του Euronews μιλά ήδη ελληνικά. Τα δοκιμαστικά τεστ του ειδησεογραφικού ευρωπαϊκού καναλιού στην ελληνική γλώσσα, μετά την οριστική απόφαση της Λυών, με τη χρηματοδότηση της Κομισιόν κατά 6 εκατ. ευρώ, μεταδίδονται εδώ και μερικές μέρες, προαναγγέλλοντας την ελληνική έκδοση του καναλιού σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα το θέμα ακόμη δεν έκλεισε. Κανείς από το ελληνικό κράτος δεν θέλει να πάρει την ευθύνη. Είτε να δώσει το «πράσινο φως» στην ελεύθερη μετάδοση του Euronews Greek από τη συχνότητα της ΕΡΤ είτε να το απαγορεύσει. Η αναμετάδοση του ευρωπαϊκού Euronews για την Αθήνα των μνημονίων μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα, φέρνοντας την ελληνική κυβέρνηση σε εξαιρετικά δυσχερή θέση έναντι αρχικά της Κύπρου, δευτερευόντως έναντι της γαλλικής κυβέρνησης που στήριξε εξαρχής την ένταξη της ελληνικής γλώσσας.
Η κατάληξη της υπόθεσης για τη στάση της Ελλάδας έχει ακόμη πολύ δρόμο στο ταξίδι των θεσμών που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για τη νομιμότητα του εγχειρήματος. Το θέμα έφτασε τέσσερις φορές στη Βουλή με ερωτήσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, συστάθηκε επιτροπή στην ΕΡΤ, συστάθηκε άλλη επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η έρευνα των νομοθετικών διατάξεων συνεχίστηκε στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση από τον αρμόδιο υφυπουργό επί των ΜΜΕ Σίμο Κεδίκογλου. Κι από εκεί εστάλη ερώτημα στο ΕΣΡ. Είναι φανερό πως κάποιοι δεν θέλουν επ’ ουδενί να μεταδίδεται στην ελληνική γλώσσα το ειδησεογραφικό πρόγραμμα του Euronews σε ελεύθερη συχνότητα.
Την περασμένη Τρίτη το ΕΣΡ, αν και δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, ανακοίνωσε πως το Euronews Greek ως απλή μετάφραση του προγράμματός του μπορεί να εκπέμπει στη χώρα μας ελεύθερα, χωρίς να απαιτείται άδεια για αυτό. Βάσει του νόμου Ρουσόπουλου (3592/2007), τα δορυφορικά ξενόγλωσσα προγράμματα αναμεταδίδονται ελεύθερα. Με αυτήν τη διάταξη εξάλλου υποχρεώθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η ΕΡΤ να αναμεταδίδει την Deutsche Welle και το BBC.

Τα νομικά επιχειρήματα
Οι πολέμιοι της ελεύθερης αναμετάδοσης του Euronews Greek σκόνταψαν στις ασάφειες των νόμων. Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις νομικών, τόσο από την πλευρά της ΕΡΤ όσο και ανεξάρτητων, όπως για παράδειγμα ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, από τον οποίο ζήτησε το ίδιο το Euronews γνωμοδότηση, η ένταξη της ελληνικής γλώσσας ως 11ης έκδοσης στο ευρωπαϊκό κανάλι δεν το μετατρέπει αυτόματα σε «ελληνόφωνο», ώστε να απαιτείται άδεια από το ΕΣΡ. Το πιο σοβαρό ωστόσο που επισημαίνουν οι νομικοί είναι ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο 4070/2012, που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή κατ’ επιταγή του νέου Μνημονίου, το ΕΣΡ δεν έχει αρμοδιότητα να εκφέρει κρίση για την εκπομπή ψηφιακά τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: