mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Αυτό συνέβη στον Libero FM

Ελεύθερη πτώση μισθών στον Libero FM
Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης
(αναδημοσίευση από το Δρόμο της Αριστεράς)

«Ένωση προσώπων» με 12 στους 19 εργαζόμενους κατόρθωσε να στήσει η εργοδοσία του αθλητικού ραδιοσταθμού της Θεσσαλονίκης Libero FM 107,4, με την οποία και υπέγραψε ειδική επιχειρησιακή σύμβαση (ΕΣΣΕ), για να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων που δεν συναινούσαν σε μειώσεις μισθών. Αμέσως μόλις υπεγράφη η νέα αυτή «σύμβαση», η οποία περιέχει μεγάλες μειώσεις μισθών, η εργοδοσία προχώρησε και σε απόλυση ενός τεχνικού και προσέλαβε στη θέση του δυο άλλους με τα χρήματα της ΕΣΣΕ. Αυτά τα τραγελαφικά αποτελέσματα της εκτρωματικής νομοθεσίας που έχει επιβληθεί από τα Μνημόνια, δείχνουν και τον πραγματικό στόχο τους - με κάθε μέσο να επιβληθούν μειώσεις αποδοχών μέχρι και 50%.
Στο συγκεκριμένο ραδιοσταθμό, όπως και στους υπόλοιπους τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της Αθήνας, δίνεται ένας σοβαρός αγώνας αντίστασης κυρίως από τους τεχνικούς. 
Η Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας- Θράκης (ΕΤΕΡΜΘ) διεκδικεί με απεργιακούς αγώνες τις απλήρωτες αποδοχές αλλά και πάταξη της μαύρης εργασίας. Οι εργαζόμενοι στον ραδιοσταθμό ΑΡΗΣ FM συμπληρώνουν σήμερα 87 ημέρες απεργίας, ενώ μια ακόμα 48ωρη απεργία έληξε σήμερα στον SPORT 103 FM. Όταν πριν μερικούς μήνες οι ιδιοκτήτες του Libero FM προσπάθησαν να επιβάλλουν μειώσεις 50% στις αποδοχές των εργαζομένων οι τεχνικοί αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Η νομοθεσία, όμως, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να στήνει «ενώσεις προσώπων» και μάλιστα θεωρεί ότι η όποια σύμβαση υπογράψουν αυτές είναι υποχρεωτικές και για τους εργαζόμενους που αρνούνται να ενταχθούν ή να υπογράψουν.
Ο τρόπος που στήνονται οι «ενώσεις προσώπων» είναι προφανής: τρομοκρατία, ειδικά στους πιο νέους εργαζόμενους, παραπλάνηση, αλλά και διάσπαση. Στην περίπτωση του ραδιοσταθμού Libero FM, όπως καταγγέλλεται, δύο δημοσιογράφοι-μέλη της τοπικής Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΜΘ) συμμετείχαν στην εργοδοτική προσπάθεια, συμβάλλοντας έτσι στην καταστρατήγηση τόσο της δικής τους κλαδικής σύμβασης, όσο και των εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων, όπως οι τεχνικοί. Ο τεχνικός που σε μια ακόμα κίνηση εκφοβισμού απολύθηκε έξι μέρες μετά την κοινοποίηση σε αυτόν και τους συναδέλφους του της επιχειρησιακής σύμβασης, έλαβε την μειωμένη αποζημίωση που προέβλεπε η νέα «σύμβαση», ενώ δεν του εξοφλήθηκαν δεδουλευμένα δύο και πλέον μηνών και το επίδομα άδειας. Η πρόσληψη στη θέση του των δυο νέων εργαζομένων με τον μισθό της επιχειρησιακής σύμβασης, θέτει σε αμφισβήτηση όλη τη διαδικασία σύστασης και υπογραφής τέτοιων συμβάσεων. Η Ένωση των Τεχνικών ζητά ήδη την οριστική διάλυση της «ένωσης προσώπων». Μένει να δούμε και τη στάση των υπόλοιπων συνδικαλιστικών ενώσεων των ΜΜΕ, που φαίνεται πώς αντιμετωπίζουν αρκετά υποχωρητικά τέτοιες κινήσεις.

Και σύλληψη…
Η απόλυση του εργαζόμενου, όμως είχε και… αστυνομική συνέχεια. Συγκεκριμένα, συνελήφθη από αστυνομικούς μέσα στο κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικού Τομέα Ν. Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Ο απολυμένος τεχνικός του ραδιοφώνου βρισκόταν εκεί με σκοπό να συζητηθεί σε τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία η καταγγελία του για παράνομη και καταχρηστική απόλυση, μη πληρωμή δεδουλευμένων κ.λπ. Η εργοδοσία, όχι μόνο τον απέλυσε χωρίς να τον πληρώσει, αλλά του έκανε και μήνυση!

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: