mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Από την τοπική στην εθνική ραδιοφωνία των αναδόχων


Της Αγγέλας Νταρζάνου
αναδημοσίευση από την Αυγή της Κυριακής

Ευθυγραμμισμένη με το "πνεύμα" του Μνημονίου είναι η πρόταση για τη διαμόρφωση του νέου Ραδιοφωνικού Χάρτη της χώρας, η οποία προτείνεται για διαβούλευση από το υπουργείο Υποδομών ήδη από τις 5 Μαΐου. Η πρόταση από την εταιρεία συμβούλων Aegis - που όπως σημειώνεται δεν δεσμεύει το υπουργείο, παρόλα ταύτα όμως ανεβαίνει στην ιστοσελίδα του για δημόσιο διάλογο- αλλάζει άρδην τον χαρακτήρα της ραδιοφωνίας στη χώρα, που από τοπικός γίνεται και εθνικός, ενώ κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση των αδειών προκρίνει τη δημοπράτηση των συχνοτήτων, έναντι των "κριτηρίων αδειοδότησης", που αφορούν διαγωνιστική διαδικασία με μοριοδότηση, ώστε να αναδειχθούν οι καλύτερες προτάσεις.

Η πρόταση προϋποθέτει την εκπόνηση νέου χάρτη συχνοτήτων για όλη την επικράτεια, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστούν συχνότητες σε κάθε νομό, για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση:

* Από το τοπικό στο εθνικό ραδιόφωνο: Για πρώτη φορά επισήμως γίνεται λόγος για ιδιωτική ραδιοφωνία "εθνικής εμβέλειας", δικαίωμα που μέχρι σήμερα είχε μόνο το κρατικό ραδιόφωνο (ΕΡΑ). Το τοπίο της Ραδιοφωνίας, έτσι όπως σχηματίστηκε από το 1986, οπότε ξεκίνησαν πρώτα τα δημοτικά ραδιόφωνα και στη συνέχεια τα ιδιωτικά, είχε πάντοτε το στοιχείο του "τοπικού" ραδιοφώνου, με εμβέλεια δηλαδή που εκτείνεται σε επίπεδο νομού. Με αυτό τον τρόπο δόθηκαν οι όποιες άδειες στην Αττική και Θεσσαλονίκη και με τον ίδιο τρόπο τα πιστοποιητικά νόμιμης λειτουργίας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα από το ΕΣΡ.



Η πρόταση του υπουργείου όμως εισάγει νέα παράμετρο: την εκχώρηση ενός περιορισμένου αριθμού αδειών εθνικής εμβέλειας. Όπως λέγεται 4 ή 5. Το στοιχείο αυτό μεταβάλλει τον τοπικό χαρακτήρα της ραδιοφωνίας σε εθνικό.

* Κριτήριο η χρηματική προσφορά και μετά το πρόγραμμα: Ανεξάρτητα από το ποιοι επιχειρηματίες ευνοούνται ή επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην "εθνική ραδιοφωνία", η επιλογή της μεθόδου εκχώρησης της άδειας εκπομπής αλλάζει επίσης. Το μέχρι τώρα καθεστώς επιλογής για την αποτίμηση των αδειών -που ίσχυε για την "τοπική ραδιοφωνία" είναι η "διαγωνιστική διαδικασία με μοριοδότηση".

Σε αυτή την εκδοχή, το ΕΣΡ μοριοδοτούσε τους υποψήφιους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων: την παλαιότητα, το απασχολούμενο προσωπικό, την οικονομική βιωσιμότητα, την πληρότητα του προγράμματος και τυχόν κυρώσεις από το ΕΣΡ για παραβάσεις τις ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.

Η διαδικασία αυτή αλλάζει και προτείνεται να υποκατασταθεί από επιλογή μέσω δημοπράτησης ή συγκριτικής μελέτης, ή συνδυασμού των δύο. Σε σχετική Έκθεσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σημειώνει ότι "οι επιλογές για τη μέθοδο εκχώρησης παρουσιάζουν ενδιαφέρον", συμπληρώνει όμως ότι πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση για να εκτιμηθεί το εύρος του ενδιαφέροντος γι' αυτή την κατηγορία αδειών.

* Minimum απαιτήσεις για την Τοπική Ραδιοφωνία: Σύμφωνα με την πρόταση, προβλέπεται «να απαλειφθεί το κριτήριο παλαιότητας», καθώς κρίνεται "λίαν επισφαλές, για να διασφαλισθεί η ίση δυνατότητα αδειοδότησης σε όλους τους αιτούντες". Παράλληλα αμφισβητούνται και οι ελάχιστες υποχρεώσεις που ισχύουν σήμερα, όπως το καταβεβλημένο κεφάλαιο, οι ώρες μετάδοσης, το περιεχόμενο του προγράμματος και το απασχολούμενο προσωπικό. Όπως σημειώνεται μάλιστα, σχετικά με τις ώρες λειτουργίας των σταθμών, "για τη μείωση των εξόδων θα μπορούσε να προβλεφθεί διαφορετική ρύθμιση".

* Την ίδια ώρα η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο αναβάλλεται επ' αόριστον, καθώς το κόστος θεωρείται υψηλό. Προβλέπεται όμως "η οδός των δοκιμαστικών εκπομπών και της διασφάλισης των σχετικών συχνοτήτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: