mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ;

Η πιθανότητα της άμεσης κατάργησης των επικουρικών συντάξεων κρύβεται πίσω από τις κινήσεις «διαχωρισμού» του κλάδου υγείας από τον κλάδο της σύνταξης στα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ. 
Το ζήτημα άνοιξε και πάλι μετά τη συνέντευξη της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Ελένης Σπανοπούλου στην «Καθημερινή» στην οποία επιμένει για τα μέτρα περικοπών του οργανισμού υγείας δημοσιογράφων και υπαλλήλων. Και ενώ στον ΕΔΟΕΑΠ εκκρεμεί η απόφαση για το ποιος θα διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στις κινήσεις του οργανισμού στην ρευστοποίηση των αποθεματικών του ταμείου που ήταν τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδας μετά το PSI στα νέα ομόλογα του «κοινού κεφαλαίου», η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ προτείνει ως λύση για την αντιμετώπιση του κινδύνου να μπει λουκέτο στο ταμείο, την ενοποίηση του ΕΔΟΕΑΠ με τα άλλα ταμεία του κλάδου των ΜΜΕ. 
Αυτά δηλαδή που είναι ενταγμένα στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, του περιοδικού Τύπου, των τεχνικών Τύπου και των εφημεριδοπωλών. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτή την ενοποίηση υπάρχει ήδη επεξεργασμένο σχέδιο «συνεργασίας» ανάμεσα στον ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο συζητήθηκε και με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Η αναφορά της Ελένης Σπανοπούλου στο σαφή διαχωρισμό του κλάδου υγείας από αυτόν της σύνταξης, ανοίγει τον Ασκό για την κατάργηση της επικούρησης. 
Με το ισχύον καθεστώς λειτουργίας τις επικουρικές συντάξεις τις δίνει ο ΕΔΟΕΑΠ και το ετήσιο κόστος για τον οργανισμό ανέρχεται σε περίπου ένα τρίτο του συνολικού κόστους λειτουργίας του ταμείου. 
Η πρόεδρος του οργανισμού δηλώνει πως για το διαχωρισμό υγείας και σύνταξης θα απαιτηθεί «αναλογιστική μελέτη» γιατί θα πρέπει να γίνει «ανακατανομή του πόρου» του αγγελιόσημου. Η πρόταση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αν ληφθεί υπόψη ότι ήδη η ένωση ιδιοκτητών, η ΕΙΗΕΑ έχει ταχθεί υπέρ αφενός της μείωσης του αγγελιοσήμου στο 10% και αφετέρου της ανακατανομής του μόνο στα δυο βασικά ταμεία του κλάδου των ΜΜΕ, το ΕΤΑΠ και τον ΕΔΟΕΑΠ στα οποία θα ασφαλίζεται το προσωπικό(συντάκτες και διοικητικοί υπάλληλοι) των εφημερίδων, περιοδικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ να μην ερμηνεύετε ΛΆΘΟΣ ( γιατί αυτο κάνετε) για λογαριασμό μου , για τους αναγνώστες σας αλλα και για τους συναδελφους που αγωνιούν ,οπως ολοι μας, όσα είπα στην Καθημερινή ! ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΆ στην πρόταση μου δεν τεκμαίρεται κατάργηση επικουρικων συντάξεων ! Το αντίθετο ,ο διαχωρισμός των κλάδων που προτείνω θα βοηθήσει να απεγκλωβιστεί ο κλάδος της Επικούρησης απο τον σημερινό θανάσιμο εναγκαλισμό του με τον Κλάδο Υγείας .Αχαρο για δημοσιογράφο να διορθώνει ,πικρό να διαψεύδει.... Ευχαριστω ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ