mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Δηλαδή το ΕΤΑΠ ΜΜΕ από 1,6 δισ. διαθέτει μόνο 150.000 ευρώ;

Ή δεν καταλαβαίνω σωστά ή κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Στην επιστολή του προέδρου του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ.Τσουπαρόπουλου προς το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ πέρα από όλα τ΄ άλλα, δηλώνεται πως τα ήδη κουρεμένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδας (απέμεινε το 53,5% του 1,6 δισεκατ. ευρώ για το κύριο ασφαλιστικό φορέα των ΜΜΕ), επίκειται νέο "κούρεμα" κατά 85% στο "κοινό κεφάλαιο"! Δηλαδή από το αρχικό ποσό των 1,6 δισεκ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ ως αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας, πόσα θα μείνουν; 150 χιλιάδες ευρώ; 
Κι αυτή η πληροφορία δίνεται έτσι απλά για να προταθεί νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους κυβερνώντες. 
Λες και τα ταμεία μας δεν κάηκαν αρκετά με τις τακτικές διαβουλεύσεων, επαφών και συζητήσεων ανταλλαγμάτων. Λες και οι συνδικαλιστικές ενώσεις, όλες τους, έχουν μεταλλαχθεί από "τύποις σωματεία" σε μίνι εταιρείες λόμπι με μνημονιακά πολιτικά κόμματα και "ρεαλιστές" πολιτικούς εκπροσώπους που θήτευσαν στη δημοσιογραφία ή είναι φίλοι με δημοσιογράφους. 

Η επιστολή του προέδρου του ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Προς την Πρόεδρο του αδελφού Ταμείου κα Ελένη Σπανοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στη συνεδρίασή του καταδίκασε τα έκτροπα και τους προπηλακισμούς κατά της Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ που συνέβησαν στη Γενική σας Συνέλευση, όπου ήμουν παρών μέχρι και τη λήξη της. Το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εξέφρασε επίσης ομόφωνα την ευχή να υπάρξει καταλαγή, να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αφοσιωθούν απερίσπαστα τα μέλη-μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και, φυσικά, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας.

Με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας κάνω κοινωνούς των σκέψεων μου που αναφέρονται στα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και όλων των ασφαλιστικών Ταμείων υπό το πρίσμα των νεώτερων εξελίξεων στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες έλαβε σημαντικότατες αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες για να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους θα τα λάβουν απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (τον προσωρινό ή τον μόνιμο) ως δάνειο. Το δάνειο, όμως, αυτό δεν θα γίνει προς την Ιταλία και την Ισπανία και επομένως δεν θα εγγραφεί στο δημόσιο χρέος των χωρών αυτών.
Η Ελλάδα έχει ήδη συνάψει δάνειο περίπου 130 δισ. ευρώ (με το δεύτερο Μνημόνιο και το PSI). Από τα χρήματα αυτά, τα 50 δισ. περίπου θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι οποίες με το «κούρεμα» των ομολόγων τους βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής. Εάν όσα συμφωνήθηκαν για την Ιταλία και Ισπανία ισχύσουν και για την Ελλάδα η χώρα μας και οι Έλληνες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος, υπόθεση που μας οδηγεί σε μία αναδιάταξη στόχων και διεκδικήσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα θα πρέπει:

Πρώτον, η ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει και να επιτύχει την ένταξη και της Ελλάδος, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου στις κοινοτικές αποφάσεις για την Ιταλία και Ισπανία.

Δεύτερον, εάν η ένταξη γίνει δεκτή, το «έτερον ήμισυ» της διαπραγμάτευσης πρέπει να αναλωθεί στην επανακεφαλαιοποίηση και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αφού η χώρα θα ξεφύγει από το τραπεζικό βάρος, πρέπει να δώσει τη μάχη της για να αναπληρωθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το PSI. Οι απώλειες αυτές σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς φθάνουν το πολύ σε 20 δισ. ευρώ, δηλ. λιγότερο από το 50% της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Τρίτον, ταυτόχρονα με την διαπραγμάτευση για τη στήριξη των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να μελετηθεί και να αλλάξει προς το συμφέρον των Ταμείων και των άλλων Ν.Π.Δ.Δ. το καθεστώς διαχείρισης των αποθεματικών μας, που αναγκαστικά απαρτίζουν το λεγόμενο «Κοινό Κεφάλαιο».

Όπως λειτουργεί το Κοινό Κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα αποθεματικά μας υφίστανται ένα νέο «κούρεμα», που φθάνει σήμερα το 80% των όσων έχουν απομείνει με το πρώτο «κούρεμα» (αυτό είχε φθάσει το 53,5% των αρχικών αποθεματικών μας). Ουσιαστικά τα αποθεματικά μας εξανεμίζονται.

Ασφαλώς υπάρχει – και έχουμε κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή – η οδός των αιτήσεων ακύρωσης του «κουρέματος» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, των αγωγών αποζημίωσης κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και μηνυτήριων αναφορών.
Εκείνο, όμως, που επείγει αυτή την στιγμή είναι να αξιοποιήσουμε ως κλάδος τα ρήγματα που ανοίγονται στις καλβινιστικές αντιλήψεις της λιτότητας που επικρατούσαν μέχρι χθες στην Ευρωζώνη.

Επείγουν πρωτοβουλίες για συναντήσεις και συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αφού συνδιαμορφώσουμε – Ταμεία και Ενώσεις – την στρατηγική και τους στόχους μας. Η αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων εξαιτίας της «ελάφρυνσης» του δημόσιου χρέους είναι, νομίζω, μια καλή βάση έναρξης της συζήτησης.
Και είναι, επίσης – πέρα από την ανάγκη – μία σπουδαία ευκαιρία να αφήσουμε κατά μέρος τα «μικρά και ασήμαντα» μπροστά στο βάρος των προβλημάτων. Ήδη οι αποφάσεις που λάβατε οδηγούν στην εκτόνωση, στην ηρεμία και την ομαλότητα.
Θα παρακαλούσαμε η επιστολή αυτή να αναρτηθεί σε όλες τις ιστοσελίδες των φορέων στους οποίους κοινοποιείται.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: