mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Στον αφρό η Real TV τον καιρό των ατομικών συμβάσεων στα ΜΜΕ**

**media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)
Με ενδιαφέρον ακούγονται και παρακολουθούνται οι πληροφορίες και τα σενάρια για τη μετεξέλιξη του Κontra Channel που απέκτησε ρόλο ως ενημερωτικό κανάλι, ειδικά την προεκλογική περίοδο, σε Real TV με συμμετοχή του Νίκου Χατζηνικολάου και στο μετοχικό κεφάλαιο της τηλεοπτικής εταιρείας. 

Δικαίως διαμαρτύρονται οι άνεργοι δημοσιογράφοι για την καθυστέρηση στον προγραμματισμό των επιδοτούμενων από την Ε.Ε σεμιναρίων. Η έγκριση έχει εδώ και καιρό υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας. Μήπως το θέμα κόλλησε στην επιλογή του ΚΕΚ; Γιατί ο ΟΑΕΔ επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΣΗΕΑ για την καθυστέρηση και ως γνωστό το ΚΕΚ που θα αναλάβει τα σεμινάρια επιδοτείται με 7 ευρώ ανά συμμετέχοντα...

Μετά από καταγγελία της ένωσης τεχνικών Βορείου Ελλάδος έγινε γνωστό πως οι εργαζόμενοι στο «Δέλτα TV» της Θράκης συμφώνησαν για τη δημιουργία ένωσης πρόσωπων προκειμένου να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση στο κανάλι.

Στον Alpha αντιθέτως συνεχίζεται η έντονη συζήτηση για το κείμενο της επιχειρησιακής σύμβασης που πρότεινε η διοίκηση. Την περασμένη εβδομάδα έγινε, κατά πληροφορίες μας, ευρεία σύσκεψη με τους προϊσταμένους για να διερευνηθεί ο πιθανός αριθμός όσων συμφωνούν καθώς απαιτούνται τα 3/5 του προσωπικού. Στην ΕΣΗΕΑ έγιναν συναντήσεις των εργαζομένων με τους νομικούς, όπου και διαπιστώθηκε πως οι συνολικές μειώσεις σε αποδοχές για τις κατώτερες αμοιβές είναι της τάξης του 22%. Κυρίως όμως επισημάνθηκε πως το πιο επικίνδυνο είναι η αλλαγή των θεσμικών της κλαδικής σύμβασης.

Συναγερμό στο δημοσιογραφικό κλάδο σήμανε το «εγέρθητω»(και όχι το σωστό «εγέρθητι) του μέλους τη «Χρυσής Αυγής» στους δημοσιογράφους που πήγαν στην πρώτη δημόσια συνέντευξη τύπου του αρχηγού του κόμματος το βράδυ των εκλογών. Η ΕΣΗΕΑ που αντέδρασε έντονα, μετά από έρευνα για το περιστατικό, επιμένει πως όλοι οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν από την αίθουσα. Το σοβαρότερο ωστόσο κρούσμα των πολλών απειλών σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ είναι η αποκάλυψη από γερμανικό Μέσο πως η «Χρυσή Αυγή» άφησε έμμεσες απειλές για τη ζωή της δημοσιογράφου Ξένιας Κουναλάκη για άρθρο της στην «Καθημερινή».

Από αύριο, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, είναι στον αέρα όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς λήγει το διάστημα της μετενέργειας. Νομικοί κύκλοι των συνδικάτων επίμενον πως για τα ΜΜΕ κατώτατο όριο είναι το πλαφόν των κλαδικών συμβάσεων, συν τα επιδόματα. Η ΠΟΕΣΥ πάντως ζήτησε να παγώσει η εφαρμογή του εργασιακού νόμου και στην ΕΣΗΕΑ συζητήθηκε πρόταση απεργίας για μεθαύριο Τρίτη σε όλα τα ΜΜΕ.

Η έκθεση του RTL group για τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου 3μηνου 2012 αναφέρει την έξοδο του γκρουπ από την Ελλάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία πως την 3ετία που βρίσκονταν στο τιμόνι του Alpha μειώθηκε το κόστος λειτουργίας κατά 45% ενώ σε δημοσιεύματα του Τύπου τονίζεται πως το RTL group δαπάνησε 91 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του RTL ανέρχονται σε 1,3 δισεκ. ευρώ, προ φόρων. 

Απάντησε η διεύθυνση της «Αυγής» στην κατηγορία ότι λογόκρινε το σήμα της κόκκινης σημαίας της ΚΟΕ στο επινίκιο πρωτοσέλιδο της έκδοσης την περασμένη Δευτέρα. «Θα είχατε δίκιο, λέει η «Αυγή», αν βάζαμε το σήμα του Συνασπισμού στη σημαία». Παραδέχεται βέβαια ότι «πείραξε» τη φωτογραφία, βγάζοντας το σφυροδρέπανο και απαντώντας γιατί δεν επέλεξε διαφορετική φωτογραφία για την πρώτη σελίδα, απαντά πως αυτή ήταν «ενδιαφέρουσα». Προφανώς για να στείλει το μήνυμα του κόκκινου αλλά χωρίς το σήμα κατατεθέν της συνιστώσας της ΚΟΕ.

Θα πληρώσει η ΕΡΤ για το Champions League. Παρά τα όσα λέγονταν, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης αφού έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του συμβολαίου την ΤΕΑΜ και να αποδεσμεύσει χρήματα για την πρώτη δόση του χρυσού συμβολαίου των 30,6 εκατ. ευρώ για τους αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος την ερχόμενη 3ετία (2012-2015). Το ΔΣ στο μεταξύ απέρριψε πρόταση για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Έντονη είναι η ανησυχία σε όλα τα ΜΜΕ όσο πλησιάζει η 14η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το διάστημα της μετενέργειας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ανησυχία που έχει ήδη μεταφερθεί με πολλούς τρόπους στην ΕΣΗΕΑ αφού οι δημοσιογράφοι φοβούνται πως μετά την ημερομηνία αυτή οι εργοδότες μπορεί να απαιτήσουν μισθούς στο κατώτατο όριο της εθνικής συλλογικής σύμβασης της ΓΣΕΕ. Νομικοί όπως ο Δ.Περπατάρης αλλά και ο Λάζαρος Μπελίτσης υποστηρίζουν πως μετά τις 14 Μάϊου ισχύει η επιστροφή στο κατώτατο όριο των κλαδικών συμβάσεων στα ΜΜΕ συν τα τρία επιδόματα που αναγνωρίζει ο μνημονιακός νόμος. Ήδη η Ομοσπονδία δημοσιογράφων ζητά να παγώσει η εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 μετά την 14η Μαΐου και ειδικότερα όσον αφορά στο σφαγιαστικό περιορισμό της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που μετατρέπει το μισθό σε χαρτζιλίκι. Οι εξελίξεις ωστόσο θα είναι καθοριστικές. Στον Alpha πιέζουν για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και στο Mega μετά τις 23 Μάϊου θα κληθούν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν το κείμενο των νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Δυο χρόνια. Αυτό είναι το διάστημα που προσδιορίζει ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κώστας Τσουπαρόπουλος για τις δραματικές περικοπές του ΕΔΟΕΑΠ. Στην επιστολή του προς τη διοίκηση του ασφαλιστικού ταμείου μετά την καταγγελία της ένωσης συντακτών, ο Κ.Τσουπαρόπουλος εκφράζει τη στήριξη του στα επώδυνα μέτρα, μιλά για 2ετή αναστολή των παροχών στους ασφαλισμένους και υποστηρίζει πως σταμάτησε η ραγδαία πτώση εσόδων από το αγγελιόσημο τον Μάρτιο του 2012. Το βέβαιο είναι πως στη γενική συνέλευση του ταμείου θα γίνει χαμός....

Πήρε το μήνυμα των δυσαρεστημένων ανά την Ελλάδα η Digea για την κακή λήψη του τηλεοπτικού σήματος των καναλιών της και πήρε δραστικά μέτρα. Αυτές τις μέρες μεταφέρεται το «πακέτο» των τηλεοπτικών καναλιών της σε άλλο δορυφόρο της Eutelsat προκειμένου το σήμα προς τους αναμεταδότες και πομπούς της να είναι πιο καθαρό, χωρίς προβλήματα

Μετά την παραίτηση του Πέτρου Κωστόπουλου από την προεδρία της ένωσης ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής, η ΕΙΙΡΑ είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Και δεν διαφαίνεται ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες να μαζευτούν για να αντιμετωπίσουν τα ανοιχτά τα θέματα. Είναι κι αυτό ενδεικτικό της κατάστασης στα ΜΜΕ.

Νόμος των κρατών της Ε.Ε είναι πλέον η Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Η Κομισιόν παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα την έκθεση της για την εφαρμογή της Οδηγίας και όπως προκύπτει ήδη έγινε νόμος σε 25 μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης ενώ δυο ακόμη χώρες, το Βέλγιο και η Πολωνία αναμένεται να τη θέσουν σε εφαρμογή. Όπως δήλωσε ο αρμόδια επίτροπος Νόϊλ Κρόις για το2013 αναμένεται επικαιροποίηση των κανόνων για τη διαφήμιση αλλά και ειδική μνεία για την ιντερνετική τηλεόραση.

Με χτυπούσαν και φώναζαν ενάντιο του μνημονίου και του ΣΚΑΙ, δήλωσε ο Κ.Μοπογδάνος μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε από τρεις αγνώστους. Τόσο η ΕΣΗΕΑ που παρενέβη εκ νέου για το «μπαράζ» των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, όσο και οι εργαζόμενοι στο ΣΚΑΙ, καταδίκασαν τον προπηλακισμό του δημοσιογράφου.

Σε δυναμική ανάπτυξη βρίσκεται το αρχείο της ΕΡΤ το οποίο παρουσιάζει πλέον αξιοζήλευτα νούμερα επισκεψιμότητας και με ένα νέο διαγωνισμό επεκτείνεται. Η νέα προμήθεια αφορά στην προμήθεια λογισμικού για τη δημιουργία και διάθεση του ψηφιακού περιεχομένου με προϋπολογισμό 552.560 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α

Τις κινήσεις και ενέργειες εναντίον της Focus Bari μελετούν στο «Βήμα FM» μετά και τις τελευταίες μετρήσεις που δείχνουν πτώση στην ακροαματικότητα του ραδιοφώνου. Τα στελέχη του σταθμού θέτουν πλέον ευθέως ζήτημα αξιοπιστίας της μέτρησης, με το επιχείρημα πως ήδη μια άλλη έρευνα ακρόασης δίνει στον «Βήμα FM» πολύ υψηλότερα ποσοστά. Για αρχή ο σταθμός θα αναθέσει σε ανεξάρτητη ομάδα τη διενέργεια άλλης έρευνας ακροαματικός ειδικά για την εμβέλεια του σταθμού του ΔΟΛ. Και έπεται συνέχεια...

Στο συνδρομητικό κανάλι για το Στοίχημα, στο Nova Sports 6 εντάχθηκε ο δημοσιογράφος Δαυίδ Αμανάτιδης, διευθυντής του δισεβδομαδιαίου περιοδικού «Προβλέψεις στο Περίπτερο». Μαζί του στο κανάλι πήγε και ο Μακης Δρόσος για την κάλυψη του μπάσκετ.

 Λυμπέρης όπως Κωστόπουλος; Έτσι δείχνουν οι εξελίξεις καθώς στο συγκρότημα γίνονται προσπάθειες να πουληθούν τίτλοι περιοδικών τη στιγμή που δεν υπάρχουν ταμιακά διαθέσιμα ούτε για μισθούς. 
 Οι συζητήσεις για τη διάθεση του 50% του «Αθηνοράματος» συνεχίζονται. 
 40.610 ευρώ στοίχισε στην ΕΡΤ η παραγωγή της μετάδοσης και αφής της Φλόγας των Ολυμπιακών αγώνων. 
 Επ’ αόριστον η αναβολή της ψηφιακής μετάβασης στην Κρήτη. 
 Αίρεται η απαγόρευση αποκλειστικότητας για τους ανταποκριτές της ΕΡΤ. 
 Σε αναθεώρηση της Τηλεοπτικής Οδηγίας θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, δίνοντας έμφαση στη «Συνδεμένη τηλεόραση» (web TV και Hybrid TV). 
 Εγκρίθηκε το reverse split στη γενική συνέλευση της «Πήγασος εκδοτική» και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως 9,5 εκατ. ευρώ. 
 Επιβεβαιώθηκε η θέση της ένωσης ιδιοκτητών τηλεόρασης στη μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μετά την αδιέξοδο συνάντηση της με την ΕΠΗΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: