mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η "προίκα" των κερδών της ΕΡΤ στην επόμενη διοίκηση...


Λεφτά υπάρχουν στα ταμεία της ΕΡΤ

Της Μ.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία της Κυριακής)

Πλεονασματική κατά 91 εκατ. ευρώ αφήνει την κρατική ραδιοτηλεόραση στην επόμενη κυβέρνηση η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ, της οποίας η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου.
Πολύ πριν από τη λήξη της θητείας της, ωστόσο, η δράση και οι αποφάσεις της έχουν προκαλέσει έντονες προστριβές και καταγγελίες, με αποκορύφωμα την εισαγγελική εντολή ποινικής δίωξης για τη συμφωνία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η δημόσια παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την 3ετία 2009-2011 από σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Λάμπη Ταγματάρχη εκτιμήθηκε ως απόπειρα απάντησης στην παραπάνω δίωξη.
Η αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης, εξάλλου, για την ΕΡΤ είναι γνωστή ήδη από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Ενώ τα πλεονάσματα, ύψους 91 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα στους εργαζόμενους και την κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους να βάλει χέρι στα κέρδη της εταιρείας. Η απόφαση απομείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ ήταν μια τέτοια απόφαση, η οποία δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί μετά την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στα δικαστήρια.
Τα κέρδη της κρατικής τηλεόρασης οφείλονται στις αιματηρές περικοπές σε κόστος εργασίας και λειτουργίας. Τη διετία 2010-2011 απολύθηκαν από την εταιρεία 1.450 άτομα, 1.050 συμβασιούχοι και 400 εργαζόμενοι με διαδικασίες εφεδρείας ή συνταξιοδότησης.
Το κόστος μισθοδοσίας μειώθηκε κατά περίπου 40% και κατά 30% το λειτουργικό κόστος. Η παράλυση στον τομέα του προγράμματος την περυσινή τηλεοπτική περίοδο είχε επίσης επιπτώσεις στις δαπάνες. Με όλα αυτά, και παρά τη μείωση των εσόδων κατά 43 εκατ. ευρώ από το 2010 στο 2011, η ΕΡΤ για την περυσινή χρονιά είχε αύξηση στα κέρδη προ φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2012, που έχει στη διάθεσή της η «Ι», οι προβλέψεις για αυτό το έτος καταγράφουν εξίσου υψηλό πλεόνασμα, 63,9 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 9,4 εκατ. ευρώ.


Με δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα στο πρόγραμμά της φέτος, το Euro 2012 και τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, η ΕΡΤ προϋπολογίζει έσοδα από τη διαφημιστική αγορά ύψους 13,5 εκατ. ευρώ.
Για την προμήθεια τηλεοπτικού προγράμματος το ποσό για το 2012 ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ, οι επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό σε 10 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα για το 2012 προϋπολογίζονται σε 311,2 εκατ. ευρώ. 294,5 εξ αυτών από το ανταποδοτικό τέλος.
Το κόστος μισθοδοσίας εμφανίζεται με περαιτέρω μείωση, στα 106,5 εκατ. ευρώ, συν 8,5 εκατ. το κόστος για την πρόσθετη εργασία.
Λίγες εταιρείες υπό το καθεστώς ΔΕΚΟ εμφανίζουν τέτοια αποτελέσματα. Ωστόσο, η περίπτωση της ΕΡΤ παραμένει ιδιάζουσα, εξαιτίας της θέσης που έχει στην πολιτική σκηνή και την τηλεοπτική αγορά. Τα ζημιογόνα ιδιωτικά κανάλια που εμφανίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ασκούν τρομακτική πίεση στην κατεύθυνση μείωσης ή και λουκέτου για την κρατική τηλεόραση.
Είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική η κοινή τους στάση στην εισαγγελική έρευνα για τη συμφωνία του Champions League την επόμενη 3ετία. Και όμως. Παρόλο που το πρώτο πόρισμα της έρευνας εκείνης μπήκε στο αρχείο, δόθηκε εντολή για νέα έρευνα με την κατηγορία ζημίωσης του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: