mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

«Παγωμένες» οι κινήσεις στο τηλεοπτικό σκηνικό

Το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό την μετά τις εκλογές περίοδο, επηρεάζει τις τηλεοπτικές εξελίξεις. Όχι μόνο σε κεντρικό μετοχικό επίπεδο, όπου η επόμενη μέρα βιωσιμότητας των τηλεοπτικών καναλιών θα κριθεί στον τραπεζικό προθάλαμο των ανακεφαλαιώσεων, αλλά στις κινήσεις για το νέο πρόγραμμα. Τον Μάιο, κάθε χρόνο, τα ιδιωτικά κανάλια ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Κάτι που φέτος είναι αδύνατον να συμβεί.
Τα τμήματα μάρκετινγκ αδυνατούν να δώσουν το πράσινο φως, ήτοι να παρουσιάσουν στα στελέχη προγράμματος εκτιμήσεις για τα διαφημιστικά έσοδα ή το πώς θα κινηθεί η διαφημιστική αγορά τους επόμενους μήνες. Η οικονομική αβεβαιότητα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ρίχνει βαριά τη σκιά της στην τηλεόραση.
Σε αυτό το θολό τοπίο καταγράφονται και λειτουργούν παράλληλα δύο τάσεις στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Από τη μία, η συνεργασία και συμφωνία με στόχο να πετύχουν μείωση κόστους στην προμήθεια ξένου ή ελληνικού προγράμματος και να περικόψουν περαιτέρω το κόστος εργασίας. Την ίδια, όμως, στιγμή κάθε κανάλι φοβάται για τις κινήσεις του «αντιπάλου» του, ανησυχία που σχετίζεται άμεσα με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Δεν είναι άγνωστο, για παράδειγμα, πως ο ΑΝΤ1 δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή νέων ελληνικών σειρών μυθοπλασίας, σε αντίθεση με το Mega που αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή των εταιρειών παραγωγής. Η κίνησή του να ζητήσει «κούρεμα» για συμφωνημένα συμβόλαια προηγούμενων ετών, επέφερε ρωγμές στις παραδοσιακά καλές σχέσεις του σταθμού της Μεσογείων με τους εξωτερικούς παραγωγούς.
Στον αντίποδα ο ΑΝΤ1, χωρίς να αποκαλύπτει πολλά, έδωσε το πράσινο φως για συναντήσεις με γνωστούς δημιουργούς της ελληνικής παραγωγής. Προς το παρόν, και οι δύο μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί κατέβηκαν στο πρόσφατο τηλεοπτικό Φεστιβάλ των Καννών με σύμπραξη απαιτήσεων να επαναδιαπραγματευθούν τα συμβόλαια προμήθειας ξένων προγραμμάτων.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Κυριακής) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: