mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

...Τα ΜΜΕ βλάπτουν την πραγματικότητα**

** Αφήστε με να ολοκληρώσω
Για την αντιγραφή Ματίνα Παπαχριστούδη Δυο πρόσωπα-δυο εικόνες της τηλεόρασης κυριάρχησαν τις προηγούμενες μέρες. Οι πολιτικές διαφημίσεις και προεκλογικές συζητήσεις καθώς και οι συλλήψεις με την απόλυτη διαπόμπευση των 11 ιερόδουλων, κατηγορούμενων για έγκλημα ως φορείς του AIDS. Και έτσι προστέθηκε μια ακόμη τεράστια κοτρόνα στην κατρακύλα της αξιοπιστίας των ΜΜΕ. Cut. Πως γίνεται αυτό; Πάμε λοιπόν στα short cut της εβδομάδα. Στο face book κυκλοφορεί φωτογραφία με το εξής μήνυμα: «Κανένα υπουργείο δεν προειδοποιεί. Τα ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά την πραγματικότητα». Cut. Ο οικοδεσπότης της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ Αλέξης Παπαχελάς σε μια λάθος στροφή της γλώσσας ρωτά τον καλεσμένο του Ευάγγελο Βενιζέλο: «Απαντήστε μου όμως ειλικρινά...». Αχα, δηλαδή μέχρι τώρα άκουγε και ανεχόταν πολιτικά ψέματα; Cut.

Η καλεσμένη στο δελτίο του Mega Λούκα Κατσέλη, αντί παρουσίασης των θέσεων της, αναφωνεί προς τους οικοδεσπότες της δημοσιογράφους του δελτίου: «Πολλοί δημοσιογράφοι από εδώ ήταν πιο πολύ σταυροφόροι μιας άποψης, υπέρ του μνημονίου». Αντέδρασε με θυμό ο Νίκος Στραβελάκης, όμως κανείς δεν τον συμπόνεσε. Cut. Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ φιλοξενούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και είναι εριστικοί και επιθετικοί. Κατακλύζεται το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ από έντονες διαμαρτυρίες. Cut. Βέβαια το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έσπευσε με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου να κατευνάσει τα πνεύματα και να υποστηρίξει τους δημοσιογράφους. Η ρετσινιά όμως έμεινε.
Cut. Όσο για τη σαρωτική μετάδοση προεκλογικών διαφημίσεων, κυρίως η συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε Ε.Βενιζέλο και Αντ. Σαμαρά, επέφερε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, της προβολής. Την αποστροφή στο πολιτικό μήνυμα τους. Λογικό. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ είχαν μόλις δέκα μέρες να πουλήσουν διαφημίσεις αξίας 2 εκατ.ευρώ στην τηλεόραση. Και τελικά αυτό γυρίζει μπούμερανγκ.
Cut. Εκεί όμως που η TV έχασε κυριολεκτικά το παιχνίδι επιρροής με το κοινό είναι η προβολή των στοιχείων 11 ιερόδουλων που συνελήφθησαν και κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις. Cut.
Η αρχή έγινε με την Τατιάνα. Σαν τα κοράκια έπεσαν τα ΜΜΕ και το Internet δυστυχώς, στο πρόσωπο της νεαρής πόρνης, εκπέμποντας το, για τις προεκλογικές ανάγκες, πολιτικό μήνυμα πως το κράτος προστατεύει από το έγκλημα των νεαρών γυναικών. Να γνωρίζουν πως έχουν AIDS και να μη παίρνουν προφυλάξεις. Cut. Η απάντηση στα κανάλια ήρθε ορμητική και εξόχως επιθετική.
Βγάλτε στον αέρα τους 700 που πήραν τηλέφωνο στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων για να μάθουν τα νεότερα. Αυτοί δεν είναι «ένοχοι» που απαίτησαν την χωρίς προστασία πράξη; Cut. Φρένο στην τηλεοπτική διαπόμπευση τόλμησε να βάλει η Σία Κοσιώνη στο δελτίο του ΣΚΑΙ όταν αρνήθηκε να δείξει τα πρόσωπα των 11 γυναικών που συνελήφθησαν. «Είναι επιλογή του δελτίου αυτού να μη δείξει τις φωτογραφίες, ούτε να πει τα ονόματα των γυναικών. Γιατί πιστεύουμε πως οι αρχές θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία με άλλο τρόπο κι όχι, με τη διαπόμπευση». Και έβαλε κάπως τα πράγματα στη θέση τους.

(αναδημοσίευση από Παρασκευή&13)








Δεν υπάρχουν σχόλια: