mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Το τέλος της αναλογικής TV στην Αττική και η συρρίκνωση της τηλεόρασης**

** media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

Τέλος στην αναλογική εκπομπή της τηλεόρασης στην Αττική στις 6 Ιουλίου. Η διυπουργική απόφαση για το switch off στο κέντρο εκπομπής του Υμηττού υπογράφηκε από τους Μάκη Βορίδη και παντελή Κάψη. Τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια που εκπέμπουν ψηφιακά το πρόγραμμα τους από τον Υμηττό θα πρέπει να σβήσουν τις αναλογικές συχνότητες τους στις 6 Ιουλίου στις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα περιφερειακά κανάλια που εκπέμπουν από τον Υμηττό.

Στην γενική συνέλευση μετόχων του «Τηλέτυπου» στις 28 Ιουνίου θα πρέπει να ανακοινωθούν τα αποτέλεσμα του εκτεταμένου προγράμματος περικοπών στο σταθμό. αύριο Δεύτερα ο διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Τσίγκας έχει καλέσει το προσωπικό σε συγκέντρωση. Οι απολύσεις συνεχίζονται στις 30 που ήδη έγιναν, θα προστεθούν άλλες 15 απομακρύνσεις. Και έπεται νέα μείωση αποδοχών έως 20% τους επόμενους μήνες, φθηνές παραγωγές για την επόμενη σεζόν και κόψιμο εκπομπών. Ήδη από το γραφείο Τύπου του καναλιού αποχώρησαν ο Δ.Βαρουξής και η Δώρα Πρασίνου ενώ αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις, κυρίως από το αθλητικό τμήμα. Η εταιρεία πάντως ανακοίνωσε πως δεν θα δώσει μέρισμα στους μετόχους της.

Με ενδιαφέρον μελετώνται και στο χώρο των media οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας. Οι ρυθμίσεις για το «άρθρο 99» του πτωχευτικού Κωδικα θα έχουν αναδρομική ισχύ για τις ανοιχτές υποθέσεις στη διαδικασία εξυγίανσης, γεγονός που αποκτά ξεχωριστή σημασία κυρίως για την «Ελευθεροτυπία». Στις σημαντικές ακόμη αλλαγές είναι η δυνατότητα που παρέχεται για εξαίρεση των απαιτήσεων των εργαζομένων από τη συμφωνία εξυγίανσης αλλά και οι παρεμβάσεις για την πιο άμεση ολοκλήρωση της με τους πιστωτές.

Σε δήλωση στη Βουλή προέβη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ότι το αγγελιόσημο ως πόρος των ασφαλιστικών ταμείων δεν καταργείται. Για τους γνωρίζοντες πάντως τις εξελίξεις στα μετόπισθεν στων συναντήσεων και διαβουλεύσεων, η δήλωση του υπουργού Εργασίας Ανοίγει το θέμα συζήτησης για το αγγελιόσημο. Σε ποια κατεύθυνση θα δοθεί η συνέχεια, μένει να αποδεχθεί μετά τις εκλογές.

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να μην επιβάλλει πρόστιμο στη Nova για την αποκλειστική μετάδοση των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, έκλεισε τη διαμάχη της Forthnet με τον OTE TV και άνοιξε το νέο γύρο του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Ήδη η πλατφόρμα του ΟΤΕ ανακοίνωσε την ένταξη των Mega, Star, Alpha και ΣΚΑΙ στα δικά της συνδρομητικά πακέτα ενώ σε λίγο θα προσφέρει με τη χαμηλότερη τιμή, στα 9,90, το πακέτο των ελληνικών καναλιών και ένα κινηματογραφικό κανάλι. 

Με ρυθμούς της τάξης του 20% τρέχει η πτώση στη διαφημιστική αγορά για την τηλεόραση. Και το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται καμία ανάκαμψη αφού η προεκλογική περίοδος κόβει την οποιαδήποτε πιθανότητα να πάρουν διαφημίσεις τα τηλεοπτικά κανάλια. Η υποχρέωση προβολής των διαφημιστικών σποτ «κλείνει» τις ζώνες που ενδιαφέρουν τους διαφημιστές και μέχρι τον Μάϊο η τηλεόραση έλαβε το μήνυμα πως οι διαφημίσεις από την αγορά θα είναι ελάχιστες.

Η διαφημιστική απόσυρση από την τηλεόραση εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών δεν είναι βέβαια μια δωρεάν παροχή των σταθμών στα πολιτικά κόμματα. Η υποχρέωση μετάδοσης των διαφημιστικών σποτ των κομμάτων συμφωνήθηκε με τη διατήρηση του σχεδόν μηδενικού ποσοστού (0,1%) πληρωμής για την κατοχή των επίγειων συχνοτήτων και για το 2012.

Μετά από περίοδο τριών μηνών κατά την οποία η εταιρεία Ashley & Holmes του Μ. Σεριάτου βρισκόταν σε αδράνεια, κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης η οποία θα εκδικαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2012. Στην αίτηση πτώχευσης δηλώνεται η αδυναμία να ανταποκριθεί η εταιρεία στις υποχρεώσεις της». Τα χρέη που αναφέρονται στην αγορά είναι περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ, 6 και πλέον εξ΄ αυτών στην τηλεόραση.

Πυκνώνουν οι πληροφορίες πως το Alter θα επανακάμψει στις τηλεοπτικές οθόνες προεκλογικά. Η δήλωση του Νίκου Χατζηνικολάου πως τη βραδιά των εκλογών θα βρίσκεται σε τηλεοπτικό κανάλι εκτιμήθηκε ως ενισχυτική του σεναρίου για την επάνοδο του Alter το επόμενο διάστημα.

Η τηλεόραση και ο Τύπος παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων για την πληροφόρηση τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού Ευρωβαρόμετρου. Η τηλεόραση παραμένει στη χώρα μας το κυρίαρχο Μέσο ενημέρωσης για τα εθνικά θέματα σε ποσοστό 89% έναντι 85% στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η δεύτερη θέση για την πληροφόρηση ανήκει στον Τύπου, με ποσοστό 39% για τη χώρα μας έναντι 50% για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικτυακή πληροφόρηση έχει την τρίτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε εκτεταμένη συρρίκνωση προχωρά ο τηλεοπτικός σταθμός Star καθώς οι φημολογούμενες αλλαγές για την επόμενη τηλεοπτική περίοδο, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα. Η μετακίνηση της «Πρωινή μελέτης» στη μεσημεριανή-απογευματινή ζώνη, βάζει τέλος στις πρωινές βάρδιες του καναλιού. Άμεση επίπτωση είναι η απομάκρυνση μεγάλου αριθμού τεχνικών αλλά και δημοσιογράφων που εργάζονται στις live εκπομπές του σταθμού. Στο κανάλι ήδη από την περασμένη Πέμπτη επικρατεί αναβρασμός. 

Χωρίς καμία κινητοποίηση παρά τη δυσφορία στον ΑΝΤ1 ολοκληρώθηκε και η δεύτερη επιχείρηση μείωσης μισθών κατά 20%. Την αρχή στο λογιστήριο για ατομικές συμβάσεις έκαναν, ως συνήθως, οι πολιτικοί και οικονομικοί συντάκτες...

Αποφασίστηκε και στην ΕΡΤ 3 η απομάκρυνση του 50% των συμβασιούχων του τρίτου κρατικού καναλιού. Με δεδομένες τις συνθήκες που υπάρχουν στο κανάλι, η λειτουργία του πλέον επαφίεται στους διαγωνισμούς για την Κάλυψη ειδησεογραφικού έργου αφού το προσωπικό που διαθέτει δεν φθάνει να καλύψει τις ανάγκες στα στούντιο. Η ΕΡΤ 3 διαθέτει σε μεγάλο ποσοστό δικές της εσωτερικές παραγωγές που πλέον θα είναι δύσκολο να βγουν στον αέρα.

Πριν από χρόνια η ΕΣΗΕΑ είχε «υιοθετήσει» το δημοτικό σχολείο Φαρμακά-Καμπιού της Κύπρου το οποίο και στηρίζει οικονομικά. Φέτος οι ρολοι αντιστράφηκαν. Το χωριό στη φετινή επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ένωσης συντακτών πρόσφερε 1000 ευρώ για τους ανέργους δημοσιογράφους στην Ελλάδα!

Η αλλαγή μοντέλου και η μετακίνηση του κατά ένα ημίωρο του «δελτίου» του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΙ δεν απέδωσε σε ποσοστά τηλεθέασης

Στην εβδομαδιαία free press «Lifo» απέκτησε τη δική του οικονομική αντιμνημονιακή στήλη ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάνης Βαρουφάκης.

Τον επιχειρηματία Β.Ρέστη καταγγέλλει η ΠΟΕΣΗΗΝ και ζητά παρέμβαση του ΕΣΡ για την απόφαση του «να θέσει σε αδράνεια» το τηλεοπτικό σταθμό Tele Time. Άγνωστο παραμένει αν θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας αφού δεν εκπέμπει πρόγραμμα.

Παραμένει σε ισχύ η απαίτηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος για τους τεχνικούς τηλεόρασης και κινηματογράφου και στο πλαίσιο της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, γνωμοδότησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Συνάντηση ανέργων δημοσιογράφων αύριο Δευτέρα ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ προκειμένου να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης. Δικαίωμα συμμετοχής στο 300 ωρών πρόγραμμα έχουν όλοι οι άνεργοι δημοσιογράφοι.

Με νέες μειώσεις στις αποδοχές η υπουργική απόφαση για το ενιαίο μισθολόγιο δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΑ ΝΑ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΗΔΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΟΠΩΣ : ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 ; ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ.