mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τηλεοπτικές άδειες μόνο για το «περιεχόμενο»

Με το νέο νόμο περί «ηλεκτρονικών επικοινωνιών» που ψηφίστηκε στη Βουλή καθορίστηκε η διαδικασία με την οποία θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ. Άδειες που πλέον δεν αφορούν την εκπομπή του καναλιού σε συχνότητες αλλά το «περιεχόμενο» του. Με το νέο νόμο ουσιαστικά αλλάζει πλήρως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε το κράτος τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τις άδειες εκπομπής σήματος, δηλαδή τις συχνότητες θα λαμβάνουν οι «πάροχοι δικτύου», συχνότητες που μένει να οριστούν και να διατεθούν σε δημοπράτηση. Τα γνωστά μας κανάλια θα πρέπει να λάβουν την άδεια «τηλεοπτικού περιεχομένου» από το ΕΣΡ. Ο αριθμός των πόσων άδειων θα δοθούν θα οριστεί από τον υπουργό Επικρατείας ανά κατηγορία, δηλαδή ελεύθερης ή συνδρομητικής τηλεόρασης, εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας και ενημερωτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Με βάση τις νέες αυτές ρυθμίσεις δεν απαιτείται πλέον η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αλλά μόνο μια υπουργική απόφαση από τον υπουργό Επικρατείας.

Το ΕΣΡ θα εξετάσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και θα εκδώσει ως τον Ιούνιο του 2013 τις άδειες με βάση τη βαθμολογία των αιτούντων ανά κατηγορία. Όσα τηλεοπτικά κανάλια εξασφαλίσουν την «άδεια» αυτή, θα μπορούν πλέον ελεύθερα να συνάπτουν συμβάσεις για την εκπομπή σήματος τους από τους «παρόχους δικτύου» σε όποια περιφέρεια θέλουν. Τα κριτήρια βαθμολόγησης για τα τηλεοπτικά προγράμματα, τα ορίζει επίσης ο νέος νόμος και είναι τρία: 
Της οικονομικής βιωσιμότητας, της πληρότητας προγράμματος και του απασχολούμενου προσωπικού. Η εξειδίκευση των κριτήριων θα γίνεται με την προκήρυξη που θα εκδώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η Ε.Ε.Τ.Τ αρμόδια για τα πάντα
Η αλλαγή του νόμου οδηγεί σε μια παντοδύναμη Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών η οποία εκτός από τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος, αποκτά εκτεταμένες αρμοδιότητες σε ολόκληρη την αγορά των ΜΜΕ. Η ΕΕΤΤ θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις, εκδίδει Κώδικα Δεοντολογίας, τηρεί αρχεία για τους Πάροχους δικτύου, ζητά στοιχεία από κάθε άλλη δημόσια αρχή, ειδικά από το ΕΣΡ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τηρεί και διαχειρίζεται το Εθνικό Μητρώο Ραδιοσυχνοτήτων και μεσολαβεί για την εξωδικαστική λύση διαφορών στην αγορά.

(αναδημοσίευση από Παρασκευή &13) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: