mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Μια εξήγηση της επίθεσης στον Μάριο Λώλο και τους δημοσιογράφους

(Αποσπάσματα ρεπορτάζ από το tvxs

Αντιμέτωποι με συνθήκες πολεμικής σύρραξης βρίσκονται φωτογράφοι, εικονολήπτες και δημοσιογράφοι οι οποίοι επιχειρούν να απαθανατίζουν τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας. Στην 70η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με βάση την ελευθερία του Τύπου έχει κατατρακυλήσει η Ελλάδα. Παντελή ατιμωρησία αναφορικά με τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας διαπιστώνει η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Τι δήλωνε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος εδώ και μήνες.
Επί 3 συναπτά έτη το επίπεδο ελευθερίας του Τύπου (το οποίο βεβαίως συνδέεται και με πλείστους άλλους παράγοντες, όπως η διαπλοκή, η οικονομική κρίση κ.ά.) υποβαθμίζεται στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερο. Το 2008 η χώρα κατείχε την 31η θέση, για να κατρακυλήσει το 2011 στην 70η θέση, δίπλα από τη Βουλγαρία.(...) 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα νοσηλεύεται σοβαρά από χτύπημα αστυνομικού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο έκθεσης των ΡΧΣ πριν από μερικούς μήνες ανάμεσα σε άλλα είχε δηλώσει τα εξής:
«Οι συνθήκες εργασίας μας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από το Δεκέμβριο του 2008. Εκείνη την εποχή οι φωτογράφοι είχαν εκπλαγεί από τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες άνθρωποι συλλαμβάνονταν και κατηγορούνταν για παράδειγμα ότι είχαν στην κατοχή τους τσάντες με κοκτέιλ μολότοφ. Πολλοί από εμάς έχουμε διαθέσει ελεύθερα σε δικηγόρους φωτογραφίες οι οποίες καταδεικνύουν την αθωότητα κάποιων ατόμων. Οι αστυνομικοί δεν το εκτίμησαν και από τότε μας χτυπούν για να μας αποτρέπουν να πλησιάζουμε πολύ κοντά, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα να είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα.
 Οι φωτορεπόρτερ δεν είμαστε ούτε βοηθοί της αστυνομίας, ούτε γραμματείς των δικηγόρων. Απλώς κάνουμε αυτό που θεωρούμε χρήσιμο σε περιπτώσεις όπως το Δεκέμβριο του 2008, οπότε και συνέβησαν απαράδεκτα πράγματα».
Επισημαίνοντας ότι οι ρεπόρτερ στην Ελλάδα συναντούν δυσκολίες οι οποίες είναι ασυνήθιστες για μία χώρα – μέλος της ΕΕ, οι ΡΧΣ ζητούν να εξεταστούν με προσοχή οι μηνύσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ για αστυνομική αυθαιρεσία, να διεξαχθούν έρευνες ανά περίπτωση και να επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις. Τονίζουν δε ότι οφείλει να σταματά η καταστολή σε βάρος εκπροσώπων του Τύπου όταν εκείνοι επιδεικνύουν τις σχετικές ταυτότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: