mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Όλα ανοιχτά στο Mega ενώ η κυβέρνηση επείγεται για το Ψηφιακό μέρισμα**

** media news
( Η έκδοση της εβδομάδας)

Η λήψη ομολογιακού δανείου ως και 15 εκατ. ευρώ αναδεικνύεται σε κρίσιμο βήμα για την επόμενη μέρα στο Mega. Στο κανάλι της Μεσογείων επικρατεί αναβρασμός μετά την εμφάνιση του σχεδίου ατομικής σύμβασης η οποία καταργεί επιδόματα και πολυετίες. Και ενώ αναζητείται συμβιβαστική λύση με έτερο κείμενο ατομικής σύμβασης που παρουσίασε ομάδα δημοσιογράφων, πληθαίνουν οι πληροφορίες πως μετά τις εκλογές επίκειται συνολική αλλαγή στην ηγεσία του καναλιού. Η υπογραφή ατομικών συμβάσεων είναι το πρώτο βήμα περικοπών καθώς ακολουθεί κύμα μαζικών απολύσεων στο κανάλι.

Η νέα ένταση στις σχέσεις Σταύρου Ψυχάρη με Βίκτωρα Ρέστη επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο από την ηχηρή απουσία του δεύτερου από τη γενική συνέλευση του ΔΟΛ την περασμένη Τετάρτη. Έτσι δεν κατέστη δυνατόν να ληφθούν τρεις αποφάσεις που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία μετόχων. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,5 εκατ. ευρώ είναι μια από αυτές, όπως επίσης και η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος του ΔΟΛ θα ενεργοποιήσει το plan b με την εμφάνιση νέων επενδυτών για τον δημοσιογραφικό οργανισμό στη νέα γενική συνέλευση που ορίστηκε για τις 27 Απριλίου.

Με απόφαση του αρμόδιου των ΜΜΕ υπουργού θα εξειδικευτούν τα τρία κριτήρια για τη χορήγηση από το ΕΣΡ των αδειών «παρόχου περιεχομένου» στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η νέα διαδικασία τηλεοπτικής αδειοδότησης όπως προβλέπεται στο νέο νόμο ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, έχει όμως κριτήρια για τα κανάλια. Την οικονομική βιωσιμότητα, την πληρότητα προγράμματος και το απασχολούμενο προσωπικό. Τις λεπτομέρειες και τη βαθμολόγηση των επιμέρους θα καθορίσει υπουργική απόφαση.

Η λίστα της συρρίκνωσης της τηλεοπτικής παραγωγής στην ΕΡΤ μαζί με τον κατάλογο μείωσης του κόστους για αμοιβές και σειρές δόθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής τηλεόρασης ως απάντηση στις πολλές πια ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή. Από τον κατάλογο προκύπτει πως «λεφτά υπήρχαν» στην ΕΡΤ αφού μόνο για τις αμοιβές παρουσιαστών της πρωινής ζώνης (σε δυο εκπομπές) δίνονταν το 2008 1.137.831 ευρώ, το 2009 941.030 ευρώ, το 2010 247.924 ευρώ και το 2011 135.460 ευρώ. Όσο για τον αριθμό των παραγωγών την 3ετία των περικοπών, η μείωση σε αναθέσεις εξωτερικής παραγωγής είναι 44% (από 45 το 2008 σε 25 το 2011) και η μείωση κόστους ανέρχεται σε 39%.

Μια νέα σφοδρή μάχη ξέσπασε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής καθώς η διοίκησης της ΕΡΤ επιμένει πως υπάρχει απόφαση του ΔΣ να δοθούν στο υπουργείο Υγείας 3 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνει πως υπάρχει δικαστική απόφαση που μπλόκαρε την ενέργεια αυτή. Το «δράση» ωστόσο έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Π.Καψής χαρακτηρίζοντας την ως «επιστροφή» των χρημάτων στο κοινωνικό σύνολο.

Ο δημοσιογράφος του Mega Παύλος Τσίμας εθεάθη την περασμένη εβδομάδα στο Νέο Φάληρο. Με δεδομένες τις εξελίξεις στο Mega και τις αποφάσεις για νέες περικοπές σε εκπομπές για τη νέα τηλεοπτική σεζόν, η επίσκεψη του με αιτία τα όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό, άναψε τα σενάρια για τις πιθανές μετακινήσεις του Καλοκαιριού.

Δεν επαρκεί το προσωπικό και οι κάμερες της ΕΡΤ για την πλήρη κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων. Μετά από τις συναντήσεις της διοίκησης με τον Π.Καψή αλλά και τον Γ. Μιχελάκη, η ΕΡΤ κατέληξε σε πρότασης τυποποίησης της τηλεοπτικής κάλυψης. Για τους πολιτικούς αρχηγούς ένα 5κάμερο, για κάλυψη μεμονωμένου υποψήφιου ένα συνεργείο. Το ερώτημα είναι αν τα πολιτικά κόμματα θα αποδεχθούν την πρόταση της ΕΡΤ ή θα επιμείνουν στις απαιτήσεις τους.

Η στρατηγική του κράτους και οι κινήσεις εφεξής για τη διανομή των συχνοτήτων, συζητήθηκαν σε ευρεία συνάντηση μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Μεταφορών και εκπροσώπων των τηλεοπτικών σταθμών. Η «διαβούλευση» για τις συχνότητες έγινε με αφορμή το νέο νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και όπως έγινε φανερό από όσα είπε ο γενικός γραμματέας Σ.Κάτσικας αυτό που επείγει είναι η αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος. Των συχνοτήτων δηλαδή που προβλέπεται να δοθούν στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Κάτι που περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο δυο. Ένα από τα ζητήματα που θίγει η ΕΡΤ για την κάλυψη των εκλογών είναι οι σφικτοί περιορισμοί της ως ΔΕΚΟ για ταξίδια εκτός έδρας. Πρακτικά δεν θα μπορεί να στέλνει τηλεοπτικά συνεργεία στην περιφέρεια για την κάλυψη των προεκλογικών συγκεντρώσεων, εκτός αν το υπουργείο οικονομικών και οι ελεγκτές της τρόϊκας κάνουν τα στραβά μάτια και δεν ζητήσουν πιστή τήρηση του κανόνα που οι ίδιοι επέβαλλαν στην κρατική τηλεόραση. Το υλικό αυτό, κατά τ’ άλλα η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να το παρέχει και στα ιδιωτικά κανάλια.

Τα κανάλια είναι υποχρεωμένα να στέλνουν κάθε εβδομάδα τους καλεσμένους τους στο ΕΣΡ στο πλαίσιο ελέγχου της πολιτικής πολυφωνίας. Και ήδη το ΚΚΕ κατήγγειλε αποκλεισμό από την τηλεόραση, καταθέτοντας πως από το κόμμα του Περισσού εκλήθη ένας εκπρόσωπος και την ίδια ώρα εμφανίσθηκαν 138 από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, 12 από ΣΥΡΙΖΑ, 9 από το ΛΑΟΣ, 8 της ΔΗΜΑΡ, 5 από «Ανεξάρτητους Έλληνες», 3 από τη ΔΗΣΥ, 2 από την «Κοινωνική Συμφωνία», 1 από τους Οικολόγους, 1 από τη «Δράση». Είναι φανερό πως η πόλωση θα οξυνθεί τις επόμενες μέρες.

Στόχο άντλησης κεφαλαίων με λήψη ομολογιακού δανείου έχουν στόχο οι «Αττικές εκδόσεις» έως του ποσού των 6,4 εκατ. ευρώ.
Για τη συρρίκνωση της τηλεοπτικής παραγωγής στην κρατική τηλεόραση εκφράζει τη διαμαρτυρία του ο Σύνδεσμος παραγωγών (ΣΑΠΟΕ) σημειώνοντας πως δεν εγκρίθηκε καμία σειρά μυθοπλασίας, οι εκπομπές που εγκρίθηκαν δεν επαρκούν να καλύψουν τα προγράμματα και ενώ ολόκληρη η αγορά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα η ΕΡΤ δεν αξιοποιεί το πλεόνασμα της που προέρχεται από τη συνδρομή των Ελλήνων πολιτών. Ο ΣΑΠΟΕ ζητά να μην υπάρξει άλλη χαμένη χρονιά.

Εκλέχθηκε το ΔΣ της νέας ένωσης ιδιοκτητών διαδικτύου που έχει στόχο την καθιέρωση προτύπων για την παραγωγή και διανομή του ψηφιακού περιεχομένου, την προώθηση επιχειρηματικότητας των ψηφιακών εκδόσεων στον χώρο του διαδικτύου καθώς την πιστοποίηση των μετρήσεων στο Internet. Στο ΔΣ μετέχουν οι Θ.Σιωζόπουλος(Πήγασος), Κ.Καμάρας(24 Media), Ν.Γκούραρος (ΔΟΛ), Δ. Ηλιόπουλος (Αθηνόραμα), Μ.Struecker (ΑΝΤ1). Μέλη της νέας ένωσης είναι ακόμη το Mega, Star, Capital.gr, Prime Media και Ναυτεμπορική.

Την ενεργοποίηση της «μαύρης λίστας» για τους «εχθρούς της ενημέρωσης» προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ.Σαββίδης στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την κλιμακούμενη αστυνομική βία εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Η Ε.Φ.Ε με τη συνδρομή των σωματείων στο χώρο των ΜΜΕ προτίθεται να καταθέσει μήνυση εναντίον της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας της αστυνομίας ζητώντας την ανεύρεση των ενόχων της πρόσφατης επίθεσης εναντίον του προέδρου της Ε.Φ.Ε Μάριου Λώλου. Ο φωτορεπόρτερ από τύχη δεν έχασε τη ζωή του αφού το χτύπημα στο κεφάλι από γκλόμπ του προκάλεσε κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις. Όπως κατήγγειλε η Ε.Φ.Ε μέσα σε ένα χρόνο οι βίαιες επιθέσεις εναντίον των φωτορεπόρτερ στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 77%. 

Η αλλαγή του νόμου οδηγεί σε μια παντοδύναμη Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών η οποία εκτός από τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος, αποκτά εκτεταμένες αρμοδιότητες σε ολόκληρη την αγορά των ΜΜΕ. Η ΕΕΤΤ θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις, εκδίδει Κώδικα Δεοντολογίας, τηρεί αρχεία για τους Πάροχους δικτύου, ζητά στοιχεία από κάθε άλλη δημόσια αρχή, ειδικά από το ΕΣΡ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τηρεί και διαχειρίζεται το Εθνικό Μητρώο Ραδιοσυχνοτήτων και μεσολαβεί για την εξωδικαστική λύση διαφορών στην αγορά.

Ως τις 4 Μαϊου, οπότε και προγραμματίζεται η γενική συνέλευση των μετόχων του «Πηγάσου» αναμένεται να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τα Μέσα του συγκροτήματος Μπόμπολα. Ήδη ο Sentra FΜ έχει αναστείλει τις αθλητικές εκπομπές του αλλά παραμένει ερώτημα αν τελικά θα βάλει οριστικά λουκέτο. Μετέωρη μένει και η έκδοση του καθημερινού φύλλου της “Ημερησίας” μετά τις εξελίξεις με τους ισολογισμούς. Η διοίκηση του συγκροτήματος έχει αναγγείλει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση έως και 9,5 εκατ. ευρώ. Ερώτημα με ενδιαφέρον είναι τι θα πράξει η πλευρά Λ. Λαυρεντιάδη που κατέχει στο μετοχικού κεφάλαιο του “Πηγάσου” ποσοστό άνω του 12%.

Αντιδράσεις στη γενική γραμματεία ενημέρωσης προκαλεί η απόφαση για την αξιολόγηση προσωπικού για την οποία εκφράζονται φόβοι πως είναι το επόμενο σκαλοπάτι για τις απολύσεις. Ήδη με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Π.Καψή έχουν καταργηθεί 211 κενές οργανικές θέσεις. Το δεύτερο βήμα, όπως και στη περίπτωση της ΕΡΤ, είναι η αξιολόγηση και στο βάθος οι απολύσεις στο δημόσιο. Για αυτό και ο φόβος των δημοσιογράφων...

Η μετάβαση προς την ψηφιακή τηλεόραση έχει και μια ακόμη επίπτωση. Σταδιακά θα απελευθερώνονται αναλογικές συχνότητες. Κι αυτές θα επιστρέφουν στο κράτος και θα επαναδιατίθενται προς χρήση από τον υπουργό Μεταφορών.

Δεν είναι μόνο το κτίριο του IBC (ραδιοτηλεοπτικό κέντρο) στο Μαρούσι που τίθεται προς «πώληση» από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στη λίστα περιλαμβάνεται και το κτίριο της γενικής γραμματείας στην Καλλιθέα. Ενώ για το κτίριο της ΕΡΤ στη Ρηγίλλης που έμεινε κενό, ο Π. Καψής προτείνει να μεταστεγαστεί εκεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο ζητά εδώ και τρία χρόνια νέο χώρο.

** Εξώδικο, λέει ο Σταύρος Ψυχάρης πως έστειλε στον Μιχάλη Ανδρουλδιάκη για την αναστολή της «Εξέδρας». Το μυστήριο της ιδιοκτησίας του τίτλου ωστόσο δεν λύθηκε και η ΕΣΗΕΑ με επιστολή της στον πρόεδρο του ΔΟΛ ζητά εξηγήσεις. 

** Ο Παύλος Παπαδόπουλος, πολιτικός συντάκτης του «Βήματος» ανέλαβε τη διεύθυνση του «ΒΗΜαgazino» ενώ ο Στ.Σοφιανός μετακινήθηκε στη θέση του επικεφαλής των ηλεκτρονικών sites του ομίλου.
** 8,5 εκατ. ευρώ λέγεται πως έχασε το Mega από τα λουκέτα των διαφημιστικών εταιρειών τον περασμένο χρόνο. Το ποσό για τον ΑΝΤ1 είναι κατά ελάχιστο μικρότερο.
** Προς ενοποίηση λειτουργιών του Alpha και του ραδιοφωνικού σταθμού «Εννέα» του Δ. Κοντομηνά βαδίζει το γκρούπ το επόμενο διάστημα. Μαζί και η εταιρεία παραγωγών Plus που ενεργοποιείται στην Κάντζα. ** Αποδέχθηκε η Κομισιόν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να μην μεταδίδονται προεκλογικά τα μηνύματα της καμπάνιας «Ελλάδα-Ε.Ε μαζί».
** Ορκωτός λογιστής θα πιστοποιεί τη νομιμότητα κόστους στις εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: