mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Καταγγελίες για ψηφιακό πάγωμα, site για Champions League*

*media news
(η έκδοση της εβδομάδος)

● ● ●Ανακοινώνεται η λήψη δανείου από την «Ελευθεροτυπία»(σύμφωνα με φήμες) από την Alpha. Η εκκρεμότητα αφορούσε το ύψος του ποσού, κι όχι τους επαχθείς όρους: τις περικοπές και τη μείωση εργασιακού και λειτουργικού κόστους. Δεν αποκλείεται να γίνει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το προσεχές διάστημα. Οι εργαζόμενοι, στο μεταξύ, έλαβαν 250 ευρώ έναντι των χρωστούμενων, ποσό, που χαρακτηρίστηκε «φιλοδώρημα», και προκάλεσε οργή στη Μίνωος. Οι δυσκολίες στην ομαλή ροή της μισθοδοσίας αναμένεται να συνεχιστούν ως και την άνοιξη του 2012.
 ● ● ●Βρήκαν τον τρόπο να κάνουν εκπομπές στα κρατικά ραδιόφωνα. Σε πείσμα των δηλώσεων για ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών στην τηλεόραση, η πρακτική να δίνονται σε εξωτερικές εταιρείες οι εκπομπές ακολουθείται πλέον και στην ΕΡΑ. Έτσι η PLD ανέλαβε την παραγωγή των εκπομπών του Γιάννη Πετρίδη στη ΝΕΤ και το ραδιόφωνο «Κόσμος».
 ● ● ●Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Alter, όπως και τα «αστέρια» του σταθμού, αν και το κανάλι είναι πάλι on air. Η αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, με επίσχεση εργασίας και απεργίες, έγινε μετά τις απειλές του Κ. Γιαννίκου για κατάθεση μαζικών αγωγών, με την κατηγορία ότι σαμποτάρουν την επιχείρηση σωτηρίας. Στο δελτίο ειδήσεων δεν βγήκε ο Ν. Χατζηνικολάου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραμένει απλήρωτος: έθεσε ως προϋπόθεση την εξόφλησή του. Στα παρασκήνια, οι φήμες επιμένουν ότι έχει επαφές με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και στη Real ακούγεται ότι δύσκολα θα βγει πάλι στον αέρα του Alter.
 ● ● ●Η παραίτηση του αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ Α. Συρίγου, συνοδεύεται από σοβαρές αιχμές για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ψηφιακής. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, πάγωσαν οι παρεμβάσεις για την ψηφιακή μετάβαση, τη διανομή του ψηφιακού μερίσματος και την αδειοδότηση των κεραιών. Αποτέλεσμα είναι να προβάλει η επανάληψη του αποτυχημένου τηλεοπτικού μοντέλου της αναλογικής τηλεόρασης.

● ● ●Το άρθρο του προέδρου του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη στο «Βήμα» της Κυριακής, ερμηνεύτηκε ως προπομπός των αλλαγών που επίκεινται στις εφημερίδες του ομίλου. Όλα τα πιθανά σενάρια (από κατάργηση προσφορών και ενθέτων ως απολύσεις και τετραήμερη εργασία) είναι ανοιχτά. Ως αποτέλεσμα, στα «Νέα» και στο «Βήμα» επικρατεί πανικός. Ο οποίος εντάθηκε μετά τις οικειοθελείς αποχωρήσεις 4 παλαιών συντακτών των δύο εφημερίδων.
 ● ● ●Μετά την εφαρμογή σκληρών περικοπών στο πρόγραμμα και την πλήρη ισχύ του καθεστώτος ατομικών συμβάσεων, στο Mega αναμένουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους μεγάλους μετόχους. Η ενέργεια αυτή θα αποκαλύψει τις προθέσεις των εκδοτικών ομίλων για το επόμενο διάστημα.
 ● ● ● Κατά της συγχώνευσης των ανεξάρτητων αρχών τάχθηκαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λεωνίδας Κανέλλος, στη συζήτηση για την αλλαγή στον διορισμό των μελών, που έγινε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη. Το ενδεχόμενο συγχώνευσης προς το παρόν απομακρύνεται, αφού οι επιτροπές θα το συζητήσουν εκ νέου. Προχωρεί, ωστόσο, το σχέδιο νόμου για τους όρους ενιαίας λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών. Όπως έδειξε η συζήτηση, υπάρχουν πολλές διαφωνίες: για παράδειγμα, ως προς το ότι θα μπορούν να διορίζονται στις ανεξάρτητες αρχές και εν ενεργεία δικαστικοί.
 ● ● ●Τo θέαμα με τις δυνατές συγκινήσεις, οι αγώνες του Champions League και του Europe League για την περίοδο 2012-2015, κινδυνεύει να μείνει εκτός ελεύθερης τηλεόρασης. Γι’ αυτό είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία ότι, για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις με την ΤΕΑΜ, θα εμφανιστεί και ηλεκτρονικό site. Το οποίο προσπαθεί να κλείσει συμφωνία κοινοπραξίας με ελεύθερο τηλεοπτικό σταθμό, για να μοιραστούν τα έξοδα. Οι διαπραγματεύσεις πάντως θα κινηθούν σε τεντωμένο σχοινί.
 ● ● ●Χαμός με το σχέδιο λουκέτου στην ΕΡΤ. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο και κανείς δεν πρόσεξε πως στη θέση της ΕΤ1 μετατρέπεται σε ελεύθερο το κανάλι Πρίσμα+, το οποίο ώς σήμερα είναι μόνον ψηφιακό και επιδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πάρει, λέει, το δίκτυο συχνοτήτων της ΕΤ1 που κλείνει και σε αυτό θα ενταχθούν και προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για έμμεση ιδιωτικοποίηση της κρατικής τηλεόρασης, την οποία πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά με το ανταποδοτικό τέλος των 4,12 ευρώ κάθε μήνα. - Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αντιδρούν και στη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης έξω από τη Βουλή σημειώθηκαν επεισόδια και συνελήφθη εργαζόμενη μοντέρ. Μέχρι τέλος της εβδομάδας η διοίκηση πρέπει να έχει έτοιμο κατάλογο με τα ονόματα των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία.
● ● ●Δυο πρόσφυγες έκανε η ΕΡΤ για πρόστιμα του ΕΣΡ στο παρελθόν και τώρα έφθασε η στιγμή της εκδίκασης τους. Στις 20 του μήνα στο ΣΤΕ συζητούνται οι πρόσφυγες ενάντια στο πρόστιμο 20.000 ευρώ στην εκπομπή της Α. Δρούζα το 2008 και το πρόστιμο 15.000 ευρώ για το δελτίο ειδήσεων στο οποίο μεταδόθηκαν αποσπάσματα της δικογραφίας Βαρθολομαίου.
● ● ●Οι συνέργειες είναι η νέα μόδα εντός των ομίλων των ΜΜΕ. Κάθε εταιρεία δηλαδή που διαθέτει εφημερίδα, site, δεύτερη εφημερίδα, ραδιόφωνο και τηλεοπτικό σταθμό καλεί ή θα καλεί τους εργαζομένους της να εργαστούν -συνήθως χωρίς επιμίσθιο- για τουλάχιστον δύο Μέσα. Συμβαίνει ήδη σε μικρή κλίμακα, αναμένεται να επεκταθεί σε ΔΟΛ, Flash και «Έθνος».
● ● ● Διακόπτει την κυκλοφορία όλων των ένθετων περιοδικών της η «Καθημερινή».
 ● ● ● Επέστρεψε στο ραδιόφωνο η Σία Κοσιώνη με ημίωρη πολιτική εκπομπή.
 ● ● ● Μετά την εξόφληση μέρους του χρέους του, επανήλθε η ηρεμία στις σχέσεις του ΑΝΤ1 με το στούντιο ΑΤΑ.
 ● ● ● Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται η επανέκδοση του τίτλου «24 ώρες Ciao».
 ● ● ● Στον αέρα του YouTube τα δύο σποτάκια ενάντια στα λουκέτα της ΕΡΤ. Το αρχείο των εικόνων παραχωρήθηκε από τη διοίκηση στους συνδικαλιστές.
 ● ● ● Αρνήθηκε η «Ε» να επαναπροσλάβει τον συνδικαλιστή Β. Παπαχρήστου. Η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια.
 ● ● ● Σε πλήρη διάλυση οι συνδικαλιστικές ενώσεις των συντακτών, σε όλη τη χώρα. Μόνο η ομοσπονδία καλεί με ψηφίσματά της να αντιδράσουν στα μέτρα συρρίκνωσης και περικοπών.
 ● ● ● Έχουν ισχύ νόμου όλες οι συλλογικές κλαδικές συμβάσεις στην ιδιωτική ραδιοφωνία και την τηλεόραση, που είχαν υπογραφεί την περίοδο 2010-2011.
● ● ●Τη δημιουργία ιστοσελίδας της ανώνυμης εταιρείας ΤΑΠΙΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ανέλαβε η εταιρεία V+O με προϋπολογισμό 7.000 ευρώ. Αναμένεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση των υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας.
● ● ●Αυξημένη καταγράφεται η διαφημιστική δαπάνη στην αμερικανική τηλεόραση το πρώτο μισό του 2011. Η αύξηση κατά 1,8% βασίζεται στην εντυπωσιακή άνοδο των διαφημιστικών εσόδων της καλωδιακής τηλεόρασης κατά 11,8%. Σύμφωνα με την Kantar Media, το συνολικό ποσό που επενδύθηκε στα Μέσα έφτασε τα 71,5 δισ. δολάρια.
● ● ●Η τηλεόραση παραμένει το κυρίαρχο Μέσο στην αγορά παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Με στόχο την αναζήτηση νέου επιχειρηματικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην κερδοφορία, διοργανώνεται από το περιοδικό Marketing Weekτο 2ndTVConferenceστις 11 Νοεμβρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: