mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Καταπληκτική επισήμανση, επίθεση στο υποσυνείδητο

ΔΕΘ: Οι αλλαγές στο λεξιλόγιο του Γ. Παπανδρέου

 Στη Θεσσαλονίκη μετατοπίζεται τις προσεχείς ημέρες το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον, με έμφαση στην καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, λίγο πριν τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.
 Στο πλαίσιο απολογισμού της οικονομικής κατάστασης της χώρας και στις προοπτικές διαμόρφωσης της στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η συγκριτική ανάλυση των λέξεων που εμφανίζονται συχνότερα στις προηγούμενες ομιλίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του 2008 στην οποία το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
 Λέξεις όπως κράτος, κυβέρνηση, πολίτης και οι διακριτές τους σημασίες φθίνουν σταδιακά σε συχνότητα χρήσης, δίνοντας τη θέση τους σε λέξεις όπως χώρα, Ελλάδα, πατρίδα, και τη συλλογική ευθύνη που τις συνοδεύει.
Παράλληλα, λέξεις όπως εισόδημα, χρήμα, πλούτος, περιουσία, κέρδη, εργασία, υγεία και παιδεία στις οποίες δόθηκε έμφαση προεκλογικά δείχνουν να περιορίζονται, ενώ σταδιακά προκρίνονται λέξεις όπως κρίση, αγορά, διαφθορά, φοροδιαφυγή, φορολογικό και οικονομία. Έκδηλη και η ανησυχία για το μέλλον που εκφράζεται μέσα από λέξεις όπως μαζί, μπορούμε, αλλάξουμε, χτίσουμε, δουλέψουμε, κάνουμε και επανάσταση.

 Πηγή:http://www.igraphics.gr/front

Δεν υπάρχουν σχόλια: