mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σήμερα η απόφαση ΕΤΑΠ ΜΜΕ για τα ομόλογα

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ για να δώσει απάντηση στην "πρόταση" του υπουργείου Οικονομικών να δώσει τα ομόλογα που διαθέτει σε ανταλλαγή με αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια στην αξία τους.
Η συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων των συνδικαλιστικών φορέων που μετέχουν στην ασφάλιση του ταμείου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, εφημεριδοπώλες, κ.λ.π.) πήραν αποφάσεις κατά της ανταλλαγής των ομολόγων.
 Και στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του ταμείου μόλις δυο μέλη είχαν ταχθεί υπέρ της ανταλλαγής τους.

 Το ρεπορτάζ της Α.Νταρζάνου στη χθεσινή "Αυγή" είναι διαφωτιστικό για την υπόθεση αφού όπως φαίνεται με τη διαδικασία αυτή το ταμείο θα χάσει 393 εκατομμύρια ευρώ!:

Σαρώνουν τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ

 Την επιδρομή στα αποθεματικά των Ταμείων εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και την επιχειρούμενη ληστεία μέσα από τις πολιτικές του Μνημονίου και της ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

 Όπως υπογραμμίζει "οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ, όπως έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στην εργασιακή αποδιάρθρωση και τις ανατροπές των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καταγγέλλουν ότι με το δίλημμα «κούρεμα» αποθεματικών ή δήμευση, υπονομεύεται το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων και επιχειρείται πλήρης χειραγώγηση της Ενημέρωσης". Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μετά και από την προχθεσινή συνάντηση του Ταμείου με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων (δημοσιογράφων, προσωπικού, τεχνικών τύπου, εφημεριδοπωλών, προσωπικού πρακτορείων κ.ά.) η πρόταση της κυβέρνησης να συμμετέχουν στο roll over του χρέους τα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνει και τα Ταμεία του Τύπου, με τους ίδιους όρους: ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα, 30ετούς διάρκειας, με εγγύηση του κεφαλαίου από το EFSF και παράλληλα hair cut 21%.
 Η λύση της ανταλλαγής σημαίνει πρακτικά ότι το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ θα χάσει μόνο από το haircut περί τα 393 εκατ. ευρώ συνολικά: Τα πρώτα 77,7 εκατ. χάνει από τα Ομόλογα ελληνικού Δημοσίου τα οποία αγόρασε, με ονομαστική αξία 370 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 315 εκατ. ευρώ θα χάσει από καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία η τράπεζα έχει μετατρέψει σε ομόλογα. 
 Το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ που συνεδρίασε χθες με θέμα εάν θα προχωρήσει στην ανταλλαγή ομολόγων δεν έλαβε απόφαση, όμως πολλά μέλη κράτησαν αρνητική στάση. Το Δ.Σ. θα επαναλάβει τη συνεδρίαση του σύντομα, αναμένοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα προσδιορίζει εάν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα συμμετέχουν ή όχι και οι καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
 Ο πρόεδρος του Ταμείου Κώστας Τσουπαρόπουλος είπε ότι η πολιτεία πρέπει να δεσμευθεί ότι θα καλύψει στα Ταμεία όποια ζημιά προκύψει, ενώ αμφισβήτησε εάν οι Διοικήσεις των Ταμείων έχουν τις γνώσεις και την τεχνική υποδομή για να λάβουν τέτοιου είδους αποφάσεις. Πηγή:
http://avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: