mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Βάζουν χοντρό χέρι στα αποθεματικά των ταμείων μας...

Τώρα, το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες μας εκλήθησαν σε έκτακτη(;) σύσκεψη στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ οι δημοσιογραφικές ενώσεις. 
Θέμα αν θα δώσουν τα αποθεματικά μας στην κυβέρνηση. Κρίσιμο και μείζον το θέμα.
Το περίεργο είναι ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ όπως και τα άλλα ταμεία θα πρέπει να απαντήσουν ως την Παρασκευή και η απόφαση θα ληφθεί από το ΔΣ του ταμείου του οποίου η θητεία λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου.
Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Α.Ρ.Π.Α στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με παρέμβαση τους στο αιφνιδιαστικό ζήτημα που προέκυψε για τα ασφαλιστικά ταμεία μας: "η ανταλλαγή θα γίνει με μειωμένη την ονομαστική αξία των ομολόγων κατά 21% και η εξόφλησή τους θα γίνει μετά από 30 χρόνια. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των «εταίρων» ότι θα εξασφαλίσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής του 90% των ομολόγων".
Για το θέμα αυτό το σύνολο του κλάδου δεν έχει ιδέα. Και το ερώτημα είναι απλό. Ποιοι γνώριζαν για αυτή την εξέλιξη;
Και πως το διαχειρίστηκαν;

 Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία – Καμιά συμμετοχή του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στην αποπληρωμή των διεθνών τοκογλύφων 

 Το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισε η κυβέρνηση, αφού καλεί τα Ταμεία να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που συμφωνήθηκε στις 21 Ιούλη με το Eurogroup. Η ζημιά που θα υποστούν τα Ταμεία είναι τεράστια: περίπου 5 δισ. ευρώ θα χάσουν, αφού υπολογίζεται ότι κατέχουν ομόλογα συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου τόσο οι τράπεζες, όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να απαντήσουν στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Το πρόγραμμα αυτό είναι στοιχείο της συμφωνίας με το Eurogroup για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Η ανταλλαγή θα γίνει με μειωμένη την ονομαστική αξία των ομολόγων κατά 21% και η εξόφλησή τους θα γίνει μετά από 30 χρόνια. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των «εταίρων» ότι θα εξασφαλίσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής του 90% των ομολόγων. Έτσι έχει αποδοθεί σε κυνήγι εξασφάλισης όσο περισσότερων ομολόγων μπορεί.
 Με τον τρόπο αυτό τα αποθεματικά των Ταμείων, αντί να έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μπορούν να πληρωθούν στην ώρα τους, θα μπουν ως εγγύηση για τα νέα δάνεια που θα συνάψει η κυβέρνηση με τους γνωστούς τοκογλυφικούς όρους που επιβάλλουν οι διεθνείς δανειστές μας, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο για το αύριο των Ταμείων. 
 Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και ανάμεσά τους και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο έχει καλέσει επειγόντως σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Τρίτη 6/9) για να δει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Είναι φανερό ότι η οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, του οποίου η θητεία λήγει σε λίγες μέρες (29 Σεπτεμβρίου), δεν μπορεί να είναι άλλη από διασφάλιση των αποθεματικών. Σε μια εποχή που όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο αντιμετωπίζουν μια ραγδαία υποβάθμιση των όρων εργασίας και ασφάλισής τους, που η ανεργία στον κλάδο μας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη αύξηση, που η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία δημιουργούν τεράστια προβλήματα ρευστότητας στο Ταμείο, οποιαδήποτε ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά μας πρέπει να είναι αιτία πολέμου. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εγγυάται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, που στο κάτω-κάτω αποτελούν περιουσία των εργαζομένων.
Ειδικά στον Τύπο που η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ασφάλισης είναι ανύπαρκτη. Θεωρούμε ότι κανείς συνδικαλιστής, καμιά διοίκηση δεν νομιμοποιείται σε οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας. Δεν χρωστάμε τίποτα – δεν πληρώνουμε τίποτα – δεν υποθηκεύουμε το μέλλον της ασφάλισης και της σύνταξής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: