mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το δόγμα του σοκ: 700 εκτός ΕΡΤ και ΑΠΕ ώς το τέλος του μήνα...

Της Αγγέλας Νταρζάνου
 (αναδημοσίευση από την Αυγή)

 Κλίμα έντονης ανησυχίας, αν όχι πανικού, επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων της ΕΡΤ, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να βγάλει το 10% του προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία, άμεσα.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 300 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου πρακτικά θα απολυθούν (από το σύνολο των 3.025), ενώ οι 700 συμβασιούχοι, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, θα μειωθούν στο μισό, που σημαίνει άλλοι 350 εκτός.
Σύνολο: 650 άτομα εκτός ΕΡΤ.
Με τον ίδιο τρόπο και από το ΑΠΕ θα πρέπει να απολυθούν περίπου 30 από τους 300 εργαζόμενους: Με δύο λόγια, μέσα σε δέκα μέρες -σύμφωνα με την εγκύκλιο, η προθεσμία λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου- θα πρέπει να έχουν βγει σε εργασιακή εφεδρεία σχεδόν 700 εργαζόμενοι σε δημόσια ΜΜΕ.
 *... και άλλοι 500 ώς το τέλος του χρόνου *

"Διαφάνεια και αξιοκρατία" στην ανεργία ζητάει η κυβέρνηση

Μπροστά στο φάσμα της "εργασιακής εφεδρείας", το κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση αυξάνεται αλματωδώς. Μέσα στον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι της ΕΡΤ έσπευσαν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης, ενώ από το ΑΠΕ έχουν αποχωρήσει ήδη 11 εργαζόμενοι το 2011 και άλλοι 5 υπέβαλαν αίτημα από τις αρχές του μήνα. Την ίδια ώρα εγείρονται πλήθος ερωτηματικών σε σχέση με την εγκύκλιο για την "εργασιακή εφεδρεία" στο "πλεονάζον προσωπικό" που απέστειλε το υπ. Οικονομικών:
 * Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, η «εργασιακή εφεδρεία» παραμένει υποχρεωτική; Πολύ περισσότερο που το οργανόγραμμα της ΕΡΤ προβλέπει 4.000 οργανικές θέσεις και σήμερα είναι καλυμμένες μόλις οι 3.000.
 * Οι τελευταίες συνταξιοδοτήσεις από Σεπτέμβριο, θα περιληφθούν στο 10% του πλεονάζοντος προσωπικού; Με τρόπο που να μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων προς "εργασιακή εφεδρεία"; Μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να συμβάλει σε μια διέξοδο.
 * Για τους εργαζόμενους σε «εφεδρεία πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη; Η μείωση των αποδοχών στο 60% θα συνυπολογιστεί στον προσδιορισμό της; Τα επικουρικά ταμεία θα θεωρήσουν ως «τελευταίο μισθό» το 60%;
 * Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού της ΕΡΤ, που έχει ισχύ νόμου, προβλέπει διαδικασίες αξιολόγησης προσωπικού και προσδιορισμό πλεονάζοντος προσωπικού. Θα υπερισχύσει η εγκύκλιος του νόμου; Ή θα χρειαστεί η όποια εγκύκλιος να επικυρωθεί με ισχύ νόμου; Για τα ερωτήματα αυτά αναμένονται απαντήσεις αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του στη διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ ο Η. Μόσιαλος ζητεί "την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά το πλεονάζον προσωπικό, την εργασιακή εφεδρεία και τα συναφή θέματα". Όπως υπογραμμίζει: "Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια και αξιοκρατία, μακριά από κάθε συνδικαλιστική, κομματική ή πολιτική σκοπιμότητα, έτσι ώστε να διασφαλίζει την αντικειμενική κρίση και αξιολόγηση". Το ερώτημα είναι πώς οι τομεάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές θα υποδείξουν τους προς απόλυση συναδέλφους τους;
Ποιοι θα απαρτίζουν την επιτροπή που θα στείλει ανθρώπους στην ανεργία επειδή έχουν "χαμηλά τυπικά προσόντα" - λες και τους προσέλαβαν για να δίνουν διαλέξεις σε αμφιθέατρα; Σε πρώτη φάση. Διότι σε δεύτερη φάση προβλέπεται η ουσιαστική αξιολόγηση του προσωπικού με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου για το δεύτερο κύμα εργασιακής εφεδρείας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, "με βάση τα διεθνώς ισχύοντα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του φορέα".
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει την ΕΡΤ με 2.100 εργαζόμενους ώς το 2014. Αυτό σημαίνει εκτός ακόμα 500 εργαζόμενοι, με συνταξιοδότηση και με "εφεδρεία".

Πηγή: http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=639607

Δεν υπάρχουν σχόλια: