mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τακτοποίηση της TV όπως τα αυθαίρετα...

Της Αγγέλας Νταρζάνου στην "Αυγή"

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση παρακάμπτει τη διαγωνιστική διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που εκκρεμεί τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια. Με το άρθρο 18, που περιέλαβε σε νομοθέτημα - σκούπα με τον τίτλο «Ρυθμίσεις του υπ. Υγείας και άλλες διατάξεις», αντί της νόμιμης διαδικασίας (προκήρυξη αδειών, κατάθεση φακέλλων υποψηφίων, αξιολόγηση από το ΕΣΡ μέσω μοριοδότησης, έκδοση νόμιμων αδειών) δίνει τη δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να συνάπτουν συμβάσεις με παρόχους δικτύου με μια μοναδική προϋπόθεση: να εξέπεμπαν νόμιμα την 31.08.2013. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως «νομιμοποιούνται» όλοι οι σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, πανελλαδικοί ή περιφερειακοί, αρκεί να εξέπεμπαν πρόγραμμα τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σκοπός της κυβέρνησης, η εξυπηρέτηση των καναλαρχών και τα έσοδα από το "ψηφιακό μέρισμα"

Όπως σημειώνεται στο αρ. 18, «οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως [...] εφόσον εξέπεμπαν πρόγραμμα την 31.08.2013 συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους».
Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω ρύθμιση, που θυμίζει «τακτοποίηση αυθαιρέτων», εισήχθη από την κυβέρνηση με δύο ακόμη στόχους - πέρα από το δώρο στους ιδιοκτήτες καναλιών να συνεχίσουν να κατέχουν συχνότητες χωρίς διαγωνισμό.

* Ο πρώτος στόχος είναι να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός για "πάροχο ψηφιακού δικτύου" επίγειου τηλεοπτικού σήματος. Η νέα ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί, ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου ο διαγωνισμός να ξεκινήσει άμεσα. Ήδη, ο ψηφιακός χάρτης έχει επικυρωθεί με νόμο, η δημόσια τηλεόραση έχει γίνει διά νόμου "πάροχος δικτύου", η ΕΕΤΤ έχει τη σύνθεση που επιθυμεί η κυβέρνηση, αφού άλλαξε τον νόμο για τον τρόπο διορισμού της και ελέγχει πλήρως τη συγκρότησή της και έχουν προωθηθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Ο διαγωνισμός αναμένεται να κηρυχθεί άμεσα από τις αρμόδιες αρχές. Η DIGEA των μεγάλων καναλιών προωθείται ως μονοπωλιακού τύπου "πάροχος δικτύου" για όλη τη χώρα.

* Ο δεύτερος στόχος, που εξαρτάται από τον πρώτο, είναι τα 300 εκατ. ευρώ που αναμένει να λάβει η κυβέρνηση από τη δημοπράτηση του "ψηφιακού μερίσματος", του φάσματος δηλαδή που θα περισσέψει, μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των τηλεοπτικών εκπομπών. Το φάσμα αυτό αναμένεται να δημοπρατηθεί σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες. Στον προϋπολογισμό του 2012 η κυβέρνηση υπολόγιζε το έσοδό της από τη δημοπράτηση σε 300 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: