mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Έτοιμοι για το ρεπορτάζ της ζωής τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, τη βίαιη εκδίωξη τους...

Πως απαντούν στα σενάρια εκκένωσης του Ραδιομεγάρου οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Αναδημοσίευση από το
http://provocateur.gr/post/184/poio-einai-to-epomeno-skhniko-sthn-ert-hellip

«Μια ενδεχόμενη επιχείρηση βίαιης εκκένωσης του Ραδιομεγάρου θα καλυφθεί ζωντανά από το πρώτο δευτερόλεπτο». Αν μπορούσε να αποδοθεί με μια φράση το κλίμα που επικρατεί στο Ραδιομέγαρο, τότε αυτή είναι που αποτυπώνει πλήρως τη διάθεση των εργαζομένων. «Είμαστε Μεσο Ενημερωσης και θα λειτουργήσουμε ακριβώς έτσι» λένε οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να κρατούν την ΕΡΤ ανοιχτή.
Η συζήτηση για το μέλλον της ΝΕΡΙΤ, που είναι συνυφασμένο με το -υπό κατάληψη- Ραδιομέγαρο, πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν και 32 βουλευτές ζήτησαν να βρεθεί λύση.
Μάλιστα, ο Παντελής Καψής έδωσε μια νέα διάσταση στην υπόθεση, αφού η Δημόσια Τηλεόραση θα πρέπει να καλύψει την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1ο εξάμηνο του 2014.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει έως και θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας, προκειμένου να καταστήσει αναγκαία την αποχώρηση των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής...», έγραφε η Real News την περασμένη Κυριακή, αναφερόμενη σε μια κεραία που τοποθετήθηκε στην ταράτσα του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής, πριν από μερικές ημέρες και «στελέχη της κυβέρνησης ζήτησαν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να πραγματοποιήσει στη γύρω περιοχή μετρήσεις ακτινοβολίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Με βάση κάποια πρώτα στοιχεία που επικαλούνται στελέχη της κυβέρνησης, κατόπιν συζήτησης με τεχνικούς, η εκπομπή ακτινοβολίας αγγίζει τα 4.800 megahertz...».

Η απάντηση των εργαζόμενων-καταληψιών του Μεγάρου της ΕΡΤ στο συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι επαναλαμβανόμενη, μονότονη, αλλά και χαμογελαστή: «Προβοκάτσια».

Πώς θα κινηθούμε σε περίπτωση επέμβασης εισαγγελέα...

«Στο Ραδιομέγαρο δεν βρίσκονται παράνομοι καταληψίες αλλά εργαζόμενοι που δεν έχουν αποδεχτεί τις παράνομες απολύσεις τους και εξακολουθούν να παράγουν ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό χωρίς να αμείβονται. Η νομιμοποίηση της αυτόνομης διεκδίκησης των εργαζομένων της ΕΡΤ πηγάζει από την κοινωνία» είπε στο Provocateur η Μάχη Νικολάρα, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων της τηλεόρασης της ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΑ.

«Καθημερινά, μόνο μέσω διαδικτύου 170.000 έλληνες επιλέγουν την ΕΡΤ για να ενημερωθούν. Καθημερινά εκατοντάδες πολίτες περνούν τις πύλες της ΕΡΤ για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες, τις προβολές ταινιών, ή να συμμετέχουν στις ανοικτές συζητήσεις που διοργανώνονται. Πολιτικοί αρχηγοί παραχωρούν συνεντεύξεις από τα στούντιο της ΕΡΤ.
Εκπρόσωποι και των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης συμμετέχουν καθημερινά σε πολιτικές συζητήσεις στα δελτία και τις εκπομπές μας. Όλα αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν από τις εισαγγελικές αρχές όπως και η εντολή που έχουμε λάβει από τον ειδικό διαχειριστή να διαφυλάττουμε τον εξοπλισμό» απαντά στην ερώτηση αν σκοπεύουν να ανοίξουν την πόρτα στον εισαγγελέα.

Ο εξοπλισμός και το σύνολο των μηχανημάτων λειτουργούν στην εντέλεια, διαβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ υπάρχει και ένας φόβος:
«Ακόμη και αν αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε βιαίως το κτίριο, αποκλείεται να μην έχει υπογράψει εισαγγελέας πως τα βρήκε όλα στην εντέλεια. Γιατί ποιος μας διασφαλίζει πως δεν θα μπουν κάποιοι προβοκάτορες μετά από εμάς για να προκαλέσουν φθορές στην δημόσια περιουσία που εμείς περιφρουρούμε εδώ και σχεδόν πέντε μήνες;» δηλώνει εργαζόμενος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.




Ο Στουρνάρας, η καυτή πατάτα και τα... κάστανα στη φωτιά


Η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Και κρατώντας αυτήν την... «πατάτα», θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Θα μπορέσει η ΕΔΤ ή ΝΕΡΙΤ να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της EBU για την κάλυψη της Ελληνικής Προεδρίας; Επαγγελματίες του τηλεοπτικού χώρου εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, ακόμη και αν οι τωρινοί εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν. Και αυτό γιατί, πολλοί υπάλληλοι «μπαρουτοκαπνισμένοι» σε προηγούμενες... υπερπαραγωγές, δεν έχουν κάνει καν, τα χαρτιά τους για να βρίσκονται στο νέο σχήμα.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να «βλέπει» πολλαπλά πολιτικά οφέλη από τη «σύγκρουση», τη ΔΗΜΑΡ να προσπαθεί να αναλάβει συμβιβαστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προφίλ που καλλιεργεί, σε δεινή θέση φαίνεται πως βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως μπορεί για άλλη μια φορά να απογοητεύσουν τον Κεντροαριστερό χώρο και να χάσουν σημαντικό τμήμα από τα λιγοστά ερείσματα που διαθέτει πια στην κοινωνία.

Από την άλλη, η κωλυσιεργία του υπουργού Οικονομικών να δώσει λύση, να βρει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους εργαζομένους που παραμένουν στην Αγία Παρασκευή, φαίνεται πως παρατείνει το αδιέξοδο. Και όταν είσαι σε αδιέξοδο, δεν παίρνεις πάντα και την πιο σοφή απόφαση...

* Φωτογραφίες: FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros και Alexandros Katsis

Δεν υπάρχουν σχόλια: