mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ντόμινο οι υπαγωγές στο άρθρο 99

 Beatriz Cruz

Επιβεβαιώθηκε τελικά πως η Leo Burnett κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ad Business την περασμένη Παρασκευή "παραιτήθηκαν από την εταιρεία και το διοικητικό της συμβούλιο η Κατερίνα Σάββα (γενική διευθύντρια) και η Γωγώ Σκλήβα (οικονομική διευθύντρια)" αλλά και "ο πρόεδρος της εταιρείας, Πέτρος Βενέτης". Σύμφωνα με το περιοδικό στο νέο Δ.Σ. συμμετέχουν πλέον ο νομικός Γιάννης Χατζηπροδρόμου και ο εκπρόσωπος του Publicis Groupe, Μathias Emmerich.
Το ερώτημα πλέον είναι αν θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες σε ένα μοναδικό φαινόμενο domino στο χώρο των media. Για το θέμα έγραψε η "Ισοτιμία" το Σάββατο, δημοσιεύοντας παράλληλα την πληροφορία πως υπάρχουν σκέψεις από τις διαφημιστικές πολυεθνικές να δραστηριοποιηθούν απευθείας στην ελληνική αγορά. Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ προσπαθούν να διαπραγματεύονται απευθείας με τους πελάτες τις διαφημίσεις, και όπως όλα δείχνουν σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και μεγάλοι διαφημιζόμενοι. Ήδη δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για την Εθνική Τράπεζα...

Ντόμινο αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99 προκαλεί η «φούσκα» του Alter

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ του ντόμινο, ως επόμενο της κατάρρευσης του τηλεοπτικού σταθμού Alter, αρχίζει να εκδηλώνεται στην αγορά με δραματικό πλέον τρόπο. Τις τελευταίες μέρες οργιάζουν οι φήμες, ότι ορισμένες διαφημιστικές εταιρείες, από τις μεγαλύτερες στο χώρο, πρόκειται να καταφύγουν στο άρθρο 99 του νόμου 3588/2007, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα έναντι των προμηθευτών τους.



Εταιρείες όπως η Mass media, η Leo Burnett, η Up Set! μέχρι και χτες διέψευδαν τις πληροφορίες ότι έχουν ήδη καταθέσει αίτημα να ενταχθούν στο άρθρο 99. Ουδείς ωστόσο από τη διαφημιστική αγορά κρύβει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για το εύρος των επιπτώσεων από τη «φούσκα» του Alter. Αρκετές εταιρείες δεν διαψεύδουν ότι τελικά θα προσφύγουν στο άρθρο 99, ως αναγκαία λύση για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Μόλις προ ημερών, στη γενική συνέλευση της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών η διοίκηση έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της «χρηματοπιστωτικής κρίσης στο Alter», η οποία επισημάνθηκε ότι «θέτει σε κίνδυνο ικανό αριθμό εταιρειών μελών της ένωσης και δημιουργεί domino effect στην ευρύτερη αγορά». Η πρωτοβουλία της ΕΔΕΕ και των εταιρειών που έχουν πρόβλημα λόγω των «τοξικών επιταγών» του Alter, συνολικού ύψους 181,9 εκατ. ευρώ, να δοθεί πίστωση χρόνου από τις τράπεζες ως τον Σεπτέμβριο του 2011, δεν ευοδώθηκε σε όλες τις περιπτώσεις. Εφόσον συνεχιστεί το σφράγισμα επιταγών, θα προκαλέσει κι άλλους κραδασμούς στην ήδη χειμαζόμενη αγορά με επιπτώσεις και στην αγορά των ΜΜΕ. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας, αντιμετωπίζει πρόβλημα το Mega, που διαθέτει επιταγές διαφημιστικής κάποιων εκατομμυρίων ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια να μεταφερθούν οι μεγάλοι λογαριασμοί πελατών από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα σε άλλες θυγατρικές εταιρείες. Ο στόχος είναι προφανής: να μην επεκταθεί το ντόμινο της κατάρρευσης και στα υγιή τμήματα των διαφημιστικών εταιρειών.

Τα χρέη πάντως του Alter προς τους προμηθευτές του, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου εκδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, φτάνουν τα 225.387.910 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 181,9 εκατ.οφείλονται σε διαφημιστικές εταιρείες, ενώ σε άλλους προμηθευτές οφείλονται 11,9 εκατ. ευρώ. Με τα μεγαλύτερα χρωστούμενα ποσά αναφέρονται εταιρείες όπως η Mass (45,9 εκατ. ευρώ), η Upset! (34 εκατ.), η Leo Burnett (24,1 εκατ.), η Top Mage (20,4 εκατ.), η Bold Oglivy (7,2 εκατ.), η Cream (6,7 εκατ.), η ATTP (4,8 εκατ.), η Fortune (4,2 εκατ.). Καθώς πολλές μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες της αγοράς είναι παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών, φημολογείται πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα κεντρικά όργανα. Πληθαίνουν δε τα σενάρια ότι οι πολυεθνικές θα αποσύρουν κάποιες από τις εταιρείες τους στην Ελλάδα και θα επανέλθουν με παραρτήματά τους. Μέχρι πάντως να βγει η απόφαση για το Alter, οι εξελίξεις προβλέπονται ιδιαίτερα καυτές.

Πηγή:http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=98002

Δεν υπάρχουν σχόλια: