mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Μέσα στα Μέσα*

* Τα news της περασμένης εβδομάδας

**Αναδιοργάνωση στις ενώσεις

Σε περίοδο αναδιοργάνωσης εισέρχεται η Ένωση ιδιοκτητών των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών. Τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο Πάνος Κυριακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Star, ενώ ο CEO του Mega Ηλίας Τσίγκας κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου. Δεν αποκλείονται εκρήξεις εξαιτίας του αποκλεισμού του Alter από το ΔΣ, γεγονός που δείχνει τη στάση της ΕΙΤΗΣΕΕ στο ανοιχτό μείζον ζήτημα του καναλιού.

** Νέο πρόεδρο απέκτησε και ο πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών. Στην Digea τη θέση του απερχόμενου Κώστα Κιμπουρόπουλου πήρε ο Νίκος Αγγελόπουλος από τον όμιλο του ΑΝΤ1. Και στην Digea ετέθη το ζήτημα λειτουργίας του Alter, αν και εκεί συμφωνήθηκε να λάβουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι επτά μέτοχοι-τηλεοπτικοί σταθμοί.

**Αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα έχουμε και στον ΣΚΑΪ: κατεβαίνει ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, για να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εποπτεία ολόκληρου του ομίλου ηλεκτρονικών Μέσων. Τα προβλήματα δεν είναι λίγα, κυρίως λόγω της εμπλοκής στις σχέσεις των δύο ισχυρών μετόχων Γιάννη Αλαφούζου και Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο τελευταίος ζήτησε έλεγχο οικονομικών στοιχείων, που σημαίνει ότι υπάρχει εμπόδιο στην έκδοση ισολογισμού για την εταιρεία.
**Προχωρούν, όπως όλα δείχνουν, οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε εκδότες και ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για την πιθανότητα δημιουργίας μιας νέας ένωσης ιδιοκτητών, στην οποία θα μετέχουν με συγκεκριμένα κριτήρια οι εταιρείες όλων των ΜΜΕ.

**Στον τομέα της ενέργειας εισέρχεται η Forthnet από το φθινόπωρο. Στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου εγκρίθηκε η αλλαγή του καταστατικού για επέκταση και σε αυτόν τον τομέα. Κατά πληροφορίες μας, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία Energa, ενώ σχεδιάζονται νέες υπηρεσίες προς τους πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεφωνίας με συνδυαστικά πακέτα τύπου «τηλέφωνο-τηλεόραση-ρεύμα». Αποφασίστηκε, επίσης, η αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου.



** Χωρίς την παρουσία των ισχυρών ανδρών του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη και Βίκτωρα Ρέστη πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του οργανισμού. Το νέο διοικητικό συμβούλιο με την είσοδο της Καίτης Ρέστη υπερψηφίστηκε, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθούν τυχόν νέα σχέδια του ΔΟΛ στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης ή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
**Τα συμπεράσματα της έρευνας των ορκωτών λογιστών περιμένουν στην «Ελευθεροτυπία», όπως επίσης και τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Ήδη, πάντως, στους διαδρόμους το μόνο που ακούγεται είναι ότι προβλέπονται μαζικές απομακρύνσεις.
** Η εοποπτεία των ΜΜΕ επιστρέφει δέκα μήνες μετά την μετακίνησή της, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εποπτεία τους, όπως αναμενόταν, προορίζεται κεντρικά για τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο. Με το προεδρικό διάταγμα 65/27 Ιουνίου 2011 για τη διάσπαση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι γενικές γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΙΟΜ και οι εποπτευόμενοι φορείς (περιφερειακός Τύπος, κ.ά.), επιστρέφουν και πάλι στον πρωθυπουργό. Μετέωρο παραμένει το καθεστώς για την ΕΡΤ, αν και όπως λέγεται θα τεθεί κι αυτή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Επικρατείας.

**Μαζική τηλεθεατών, «Αγανακτισμένων» και μη από τις ειδήσεις των 8 μ.μ. Τα στοιχεία μετρήσεων στο δείγμα της Nielsen τις τελευταίες εβδομάδες είναι αμείλικτα: τα τρία ανταγωνιστικά δελτία στην καυτή ζώνη ενημέρωσης των Mega, ΑΝΤ1 και Alter, φαίνεται να έχουν χάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές, σε σύγκριση με τα νούμερα Μαρτίου - Απριλίου. Συνολικά για όλα τα τηλεοπτικά δελτία, ανεξάρτητα από την ώρα μετάδοσης ο αριθμός των τηλεθεατών κατά μέσο όρο από περίπου 3,5 εκατ. τον περασμένο Μάρτιο, έπεσε σε 2,1 εκατ. την περασμένη εβδομάδα.

** Την πλήρη στήριξη της κρατικής τηλεόρασης έχει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης έναντι του ΕΣΡ, που προέβη σε προληπτική λογοκρισία ζητώντας από την ΕΡΤ να κάνει έρευνα για το «Κουτί της Πανδώρας» που ετοιμάζεται. Η ΕΡΤ με επιστολή της στο Συμβούλιο, το εγκαλεί για καταστρατήγηση της νομιμότητας σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητά του να ελέγχει τηλεοπτικές εκπομπές.
** Πλήρης ο διαχωρισμός στην Κάντζα ανάμεσα σε ραδιόφωνο (Δ. Κοντομηνάς) και Alpha (RTL). Μέχρι και διαφορετική είσοδο θα αποκτήσουν.
**Καβγάς στην ΕΡΤ για την εσωτερική προκήρυξη 15 διευθυντικών θέσεων, για την οποία καταγγέλλονται «φωτογραφικές» διατάξεις.
** Αναδιάρθρωση στο TV 100 με απολύσεις-μετατάξεις τουλάχιστον 30 εργαζομένων.
** Κύμα τυφλών απολύσεων στον Flash, όπου αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η απομάκρυνση όλων των δελτίων παροχής και τρεις απολύσεις συντακτών με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: