mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Εκτός από την τρόικα, υπάρχει και ο ...δόλος

Μετέωρη η ΕΡΤ και το ανταποδοτικό τέλος

H αναβολή, όσον αφορά στη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου λειτουργίας για τα ΜΜΕ, έχει και μια διαφορετική, αθέατη πλευρά. Η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της κρατικής τηλεόρασης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα τεθεί πολύ σύντομα σε αμφισβήτηση, εξαιτίας της απελευθέρωσης στον τομέα της ενέργειας. Και ενώ στο χώρο συντελούνται σαρωτικές αλλαγές και αναμένονται νέες συμμαχίες (ενδεικτική η είσοδος της Forthnet στον κλάδο παροχής ενέργειας), η κυβέρνηση δεν διασφάλισε ότι θα συνεχίσει να εισπράττεται το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες η εν λόγω ρύθμιση προγραμματιζόταν να περιληφθεί ως διάταξη στο νόμο περί ΜΜΕ, τον οποίο ετοίμαζε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης. Γι’ αυτό ήταν ενήμερη η πολιτική ηγεσία, ενώ πολλά στελέχη της ΕΡΤ αγνοούν ακόμη το μείζον ζήτημα που θα προκύψει στο προσεχές διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης πέρασε στον τελευταίο νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διάταξη με την οποία ρυθμίζεται εκ νέου προς όφελος των ΟΤΑ η είσπραξη των δημοτικών τελών από τη ΔΕΗ.

Κάτι ανάλογο δεν έγινε για το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης, με το επιχείρημα ότι υπάρχει χρόνος και η είσπραξή του από τη ΔΕΗ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Με δεδομένη πλέον την καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση νέων κανόνων για το χώρο των ΜΜΕ, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Ραδιομέγαρο που ανησυχούν ότι το ανταποδοτικό τέλος κινδυνεύει εξαιτίας απραξίας και αδιαφορίας.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: