mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Έρχεται τιμοκατάλογος για το pool;

ΕΡΤ: Ετοιμάζει …τιμοκατάλογο
για τα πλάνα πολιτικών προσώπων

της Ναταλίας Ανδρικοπούλου
(αναδημοσίευση από τη Real news της Κυριακής)

Νέα επεισόδια στην κόντρα ανάμεσα στην ΕΡΤ και τα ιδιωτικά κανάλια αναμένονται το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο αυτή τη φορά την δωρεάν παραχώρηση οπτικοακουστικού υλικού με την μέθοδο του pool. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα κατατεθεί εισήγηση με την οποία θα προτείνεται κατάργηση του έως σήμερα άτυπου καθεστώτος παραχώρησης πλάνων ενώ δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση να κατατεθεί έως και …τιμοκατάλογος για τα ποσά που θα καλούνται να πληρώνουν τα ιδιωτικά κανάλια για να εξασφαλίζουν το οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφουν τα συνεργεία της ΕΡΤ. Το θέμα που έχει ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις καθώς τα περισσότερα πλάνα αφορούν την κάλυψη των δραστηριοτήτων των πολιτικών αρχηγών, των υπουργών και του προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλεί ήδη προστριβές στο εσωτερικό της ΕΡΤ.
Σε πρόταση του προέδρου Θανάση Παπαγεωργίου να υπάρξει συνεννόηση με τα κόμματα πριν προχωρήσουν σε οριστικές αποφάσεις και κατάρτιση «τιμοκαταλόγου» (π.χ. Παπανδρέου τόσο, Παπαρήγα τόσο κ.λ.π.), προέβαλλε αντιδράσεις η ΠΟΣΠΕΡΤ ενώ αντιπαράθεση προκάλεσε και η πρόταση να μην ζητηθούν χρήματα από τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά ανταποδοτικά οφέλη, μέσω π.χ. της ανταλλαγής πλάνων.

Σε πρώτη φάση η αρμόδια επιτροπή που απαρτίζουν ο ειδικός σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας Γεωργανδρέας Ζάννος, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Μπίτσης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και το μέλος της ΠΟΣΠΕΡΤ Αρης Κοντιζάς, ανέλαβε μια καταγραφή των μέχρι σήμερα όρων αυτής της άτυπης συμφωνίας με τα ιδιωτικά κανάλια, (πόσα πλάνα δίνει η ΕΡΤ, κάθε πότε, τι διάρκειας κ.λ.π.) ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση συγκεκριμένης εισήγησης για την στάση που θα τηρήσει η ΕΡΤ εφεξής, την οποία θα κληθεί να επικυρώσει το Δ.Σ..
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα κι αν δοθεί πράσινο φως για την «κοστολόγηση» θα γίνουν εξαιρέσεις και θα διατηρηθεί το καθεστώς δωρεάν παραχώρησης των πλάνων όταν πρόκειται για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά αλλά και την κάλυψη του καθημερινού briefing των δημοσιογράφων. Παράλληλα, όμως, προμηνύεται έντονο παρασκήνιο, καθώς είναι εύλογο όσα πολιτικά πρόσωπα, μπουν σε καθεστώς «τιμοκαταλόγου», να αντιδράσουν καθώς διακινδυνεύουν έτσι να μην «παίζουν» στα ιδιωτικά κανάλια αν κληθούν να πληρώσουν για να εξασφαλίσουν τις δηλώσεις τους. Το επιχείρημα πάντως στο οποίο εμμένει η ΕΡΤ είναι ότι ναι μεν δεσμεύεται εκ του θεσμικού της ρόλου να καλύπτει τηλεοπτικά την πολιτική ηγεσία της χώρας, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένη να παραχωρεί το παραγόμενο τηλεοπτικό προϊόν δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: