mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Τα πρακτορεία ειδήσεων για την Παγκόσμια Μέρα του Τύπου

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σήμερα και η λαμπερή πλευρά της δημοσιότητας έχει συχνά και μια αθέατη, σκοτεινή όψη: τα τελευταία 20 χρόνια έχασαν τη ζωή τους 2000 δημοσιογράφοι και τεχνικοί των ΜΜΕ.(Deutsche Welle)


Ο ελεύθερος τύπος παίζει τεράστιο ρόλο στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στην ανάπτυξη της κοινωνίας (Η Φωνή της Ρωσίας).


Για τον Τύπο και τη συμβολή του στη δημοκρατία μιλάνε τα διεθνή πρακτορεία, για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μιλά το ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
Από τις:
Sandra Petersmann / Μαρία Ρηγούτσου
για τη Deutsche Welle

«Δυο είναι οι δείκτες της ελευθερίας του τύπου: πόσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και πόσοι βρίσκονται στη φυλακή», υποστηρίζει ο Τζόελ Σάιμον, διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν αυξήθηκε. Από τις 3 Μάιου του 1994, από τότε δηλαδή που για πρώτη φορά καθιερώθηκε να γιορτάζεται η ημέρα της ελευθεροτυπίας, τουλάχιστον 2000 άνθρωποι του τύπου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, έχασαν τη ζωή τους. Τους πρώτους τέσσερεις μήνες αυτού του χρόνου ήδη 24 άνθρωποι των μίντια σκοτώθηκαν κυρίως στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
«Ο μέσος όρος είναι τουλάχιστον τρεις νεκροί δημοσιογράφοι το μήνα», λέει η Μαρία Σαλάζαρ Φέρο από την Κολομβία, η οποία ανήκει και αυτή στη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων. Ανάμεσα στα καθήκοντα της επιτροπής είναι και η διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου των δημοσιογράφων.
Το 90% των θυμάτων είναι ντόπιοι και όχι ξένοι



Ο κόσμος ενδιαφέρεται όμως περισσότερο για τέτοιες περιπτώσεις μόνον εάν πρόκειται για δυτικούς φωτογράφους και ρεπόρτερ που δουλεύουν για μεγάλα ΜΜΕ.
Πρόσφατα παραδείγματα είναι ο θάνατος του Ελληνοαμερικανού Κρις Χόνδρος και του φωτογράφου Τιμ Χεθέρινγκτον. Και οι δυο πολυβραβευμένοι για τη δουλειά τους. Έχασαν τη ζωή τους στη Μιζουράτα στις 20 Απριλίου, όταν εξεράγη δίπλα τους πύραυλος. Το 90% όμως των θυμάτων είναι ντόπιοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί και όχι ξένοι:

«Το 70% των δημοσιογράφων που γίνονται στόχος, διότι κάποιοι θέλουν να σταματήσουν τις επικριτικές φωνές τους ή σαν αντεκδίκηση για τα ρεπορτάζ τους», λέει η Μαρία Σαλάζαρ Φέρο.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων διαλεύκανε και αξιολόγησε μέχρι σήμερα 861 περιπτώσεις. Το 39% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ερευνούσαν πολιτικά θέματα, το 34% έκαναν ρεπορτάζ για πολέμους και περιοχές κρίσεων, το 21% έκαναν ρεπορτάζ για τη διαφθορά και το 14% ερευνούσε υποθέσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη Μαρία Σαλάζαρ Φέρο οι περισσότερες εξοντώσεις ανθρώπων του τύπου μένουν ατιμώρητες είτε γιατί είναι αναμεμειγμένες οι κυβερνήσεις, είτε γιατί απλά δεν θεωρούνται 'σημαντικοί' οι δημοσιογράφοι ώστε να κινήσουν διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης.
Έστω και αν καμιά φορά ο ρόλος των δημοσιογράφων διαστρεβλώνεται, συχνά και με δική τους ευθύνη αλλά και του πολιτικού συστήματος, παραμένει πάντα σημαντικός για την αποκάλυψη της αλήθειας.

(Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου)
Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15046023,00.html


Ελεύθερος τύπος- δρόμος προς το ιδανικό

Από τη
Φωνή της Ρωσίας

Ο ελεύθερος τύπος παίζει τεράστιο ρόλο στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

Η θέση αυτή αποτελεί τη βάση της απόφασης που πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993 και όπου η 3η Μαΐου ανακηρύχτηκε Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου. Κάθε χρόνο αυτή την Ημέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απευθύνεται με ειδικό Μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση του τύπου σε διάφορες χώρες.

Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ελέγχουν επίσης την κατάσταση της δημοσιογραφικής κοινότητας. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα τους, σήμερα σχεδόν το 32% των κατοίκων της Γης ζουν σε συνθήκες ποδοπάτησης της ελευθερίας του λόγου. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι, βέβαια, αρκετά υποκειμενικά, όμως δίνουν αφορμή για στοχασμούς μιά και σχεδόν παντού υπάρχουν συνθήκες για τον περιορισμό της δράσης των δημοσιογράφων. Η εξουσία παντού δεν ανέχεται την κριτική. Αυτό αφορά στο ίδιο βαθμό τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τη Β. Κορέα. Άλλο είναι το πώς η εξουσία βλέπει την κριτική και πώς βλέπουν τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι,- είπε ο Πάβελ Γκουτιόντοφ, γραμματέας της ΄Ενωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας.

- «Ο τύπος, τον οποίο αυτές τις μέρες αποκαλούν με σεβασμό «τέταρτη εξουσία» και «το πιο χρειαζούμενο όργανο δημοκρατίας», στην πραγματικότητα πουθενά στον κόσμο δεν είναι αγαπητός θεσμός της κοινωνίας. Ο τύπος είναι πολύ ισχυρός διεγέρτης. Είναι επίσης πολύ σημαντικός και - πολύ καλα όταν είναι και αυτοτελής- παίκτης. Στους ανθρώπους δε γενικά, δεν τους αρέσει όταν τους εκνευρίζουν, όταν τραβούν την προσοχή τους σε κάτι το οξύ και σε κάτι που είναι πολύ πιο σοβαρό, απ’ ό,τι θέλουν να ακούν»,- παρατήρησε ο Πάβελ Γκουτιόντοφ.

Παρ’ όλα αυτά ο ελεύθερος τύπος είναι δείκτης της ελευθερίας και της ίδιας της κοινωνίας. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN πριν έναν περίπου χρόνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρατήρησε ότι στον σύγχρονο παγκόσμιο πληροφοριακό χώρο δεν υπάρχουν κλειστά θέματα. Μπορεί να αποσιωπηθεί κάτι, μπορεί να μην ειπωθεί τίποτε σε κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, όμως, παίρνοντας υπόψη το ότι έχουμε σχεδόν 40 εκατ. χρήστες του ΄Ιντερνετ, ύστερα από 5 κιόλας λεπτά όλη η χώρα μαθαίνει για το ένα ή το άλλο γεγονός. Απ’ αυτή την άποψη η πίεση στην ελευθερία του τύπου δεν έχει απολύτως καμιά προοπτική,- πιστεύει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου είναι αφιερωμένη στο Διαδίκτυο- αυτό το κύριο ΜΜΕ της εποχής μας. Τα τελευταία χρόνια η επίδρασή του στην κοινωνία αυξήθηκε απότομα. Το ΄Ιντερνετ έδωσε την δυνατότητα στους ανθρώπους να εκφράζουν τις σκέψεις τους μπροστά σε τεράστιο ακροατήριο. Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται πλατιά τα κοινωνικά δίκτυα Facebook, LiveJournal, YouTube και άλλα. Σε μεγάλο βαθμό χάρι σ΄αυτά τα κοινωνικά δίκτυα η εξουσία αισθάνεται την ευθύνη της μπροστά τους πολίτες για τη δράση της. Αρκεί να θυμηθούμε σχετικά με αυτό το σκάνδαλο και την οργή ορισμένων ηγετών πολλών χωρών που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks.

Πηγή: http://greek.ruvr.ru/2011/05/03/49768420.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: