mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Για ένα αξιόμαχο Συνδικάτο Τύπου

Εκλογές ΕΣΗΕΑ: Για ένα αξιόμαχο Συνδικάτο Τύπου

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τον συνδυασμό "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή"

από το http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7022#item_comments

Συμμερίζομαι τη διάχυτη εντύπωση ότι ο κλάδος μας βρίσκεται σε ένα σκοτεινό τούνελ, στη χειρότερη κρίση που γνώρισε, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση και ότι η Ένωσή μας, ιδιαίτερα δε η πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, εμφανίζονται κατώτερες των περιστάσεων. Δεν συμμερίζομαι, ωστόσο, τη μηδενιστική απόρριψη της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και κάθε απεργιακής ή άλλης αγωνιστικής πρωτοβουλίας- την εύκολη, εκτονωτική κριτική, η οποία παραλύει τις αντιστάσεις και διευκολύνει τα μέγιστα την εργοδοσία. Η υποψηφιότητά μου για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» υποδηλώνει τη διάθεση συμβολής για μια δημιουργική «επανίδρυση» της Ένωσής μας, σε μια περίοδο που κρίνεται η επαγγελματική μας υπόσταση.

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το τσουνάμι των απολύσεων, των μισθολογικών περικοπών, της εργασιακής επισφάλειας και της ληστείας των Ταμείων μας, χρειαζόμαστε, κατά την γνώμη μου, πρώτα απ’ όλα μια πραγματική «πολιτιστική επανάσταση» στην ΕΣΗΕΑ: Διαζύγιο με τη συντεχνιακή λογική που αυταπατάται ότι μπορεί να γλιτώσουμε το δικό μας σπιτάκι- το Ταμείο μας, την εφημερίδα ή το κανάλι «μας», ή έστω τον κλάδο μας- ακόμη κι αν είναι να καούν τα άλλα Ταμεία, οι άλλες εφημερίδες, οι άλλοι κλάδοι. Με την πυρκαγιά του μνημονίου και του δεύτερου μνημονίου να μαίνεται γύρω μας, θα έπρεπε να είναι πλέον φανερό ότι είτε θα γλιτώσουμε όλοι μαζί, είτε θα καούμε όλοι μαζί. Η θέση μας βρίσκεται δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους του σωματικού και πνευματικού μόχθου, που διεκδικούν τον κλεμένο μισθό, την κλεμένη σύνταξη, τα κλεμένα όνειρα, την κλεμένη ζωή.



Πιστεύω ότι έχει ωριμάσει η ανάγκη για ένα καινούργιο, ενιαίο Συνδικάτο Τύπου, που θα εντάξει σταδιακά στις γραμμές του όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς κλπ), με την απαιτούμενη ευέλικτη δικτύωση ανά κλάδο και εργασιακό χώρο. Σε ένα τέτοιο Συνδικάτο, θα έχουν θέση όλοι οι συνάδελφοι (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων), ύστερα από έναν μικρό χρόνο προϋπηρεσίας, όχι όμως οι εργοδότες ή τα διευθυντικά στελέχη. Η στήριξη στις γενικές συνελεύσεις των εργασιακών χώρων, δηλαδή στις γνώμες και τις διαθέσεις των ίδιων των συναδέλφων μας, αντί για τις αυθαίρετες, εκ των άνω αποφάσεις του Δ.Σ. (ειδικά όταν πρόκειται για την κήρυξη απεργιών) αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ενότητα και την αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου- αν βέβαια μιλάμε για κάτι παραπάνω από απεργίες για το θεαθήναι, με ανοχή της εργοδοσίας και με μόνο αποτέλεσμα την οικονομική και ηθική φθορά του κλάδου.

Σημαντική διάσταση στη δράση της Ένωσης πρέπει να αποτελέσει η διεύρυνση των περιθωρίων ελεύθερης έκφρασης των συντακτών (στο μέτρο, βέβαια, του δυνατού) και της υπεράσπισης της αξιόπιστης ενημέρωσης, προς όφελος των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να καταριέται το μνημόνιο και οι κριτικές απόψεις απέναντι στις ακολουθούμενες, ζοφερές για την κοινωνική πλειοψηφία πολιτικές να έχουν περιθωριοποιηθεί από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, κρατικά και ιδιωτικά. Ούτε μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα έχουμε την κοινωνία στο πλευρό μας όταν τη χρειαστούμε, στο βαθμό που όλο το προηγούμενο διάστημα δικαιώνουμε τα πιο αρνητικά στερεότυπα για τη δημοσιογραφία και τον δημοσιογράφο.

Ο συνδυασμός «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» δεν πιστεύει ότι μπορεί μόνος του να φέρει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στα του οίκου μας. Απαρτίζεται, όμως, από δημοσιογράφους που έχουν δώσει, πιστεύω, εξετάσεις εντιμότητας και ανεξαρτησίας και οι οποίοι, σε συνεργασία με τις άλλες, ριζοσπαστικές κινήσεις και κυρίως με το σύνολο των συναδέλφων που ελπίζουν και αντιστέκονται, είναι διατεθειμένοι να εργασθούν για μια πιο αποτελεσματική και δημιουργική Ένωση.

*Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου είναι δημοσιογράφος στην «Καθημερινή», υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: