mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Η ΕΡΤ έχει κέρδη. Με τόσες απολύσεις και περικοπές, λογικό

 Το "θαύμα" περικοπών στην ΕΡΤ

Της Μ.Παπαχριστούδη
 (αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Ο ισολογισμός της κρατικής τηλεόρασης επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις για κερδοφορία που έδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ λίγους μήνες πριν και ανοίγει το δρόμο στην καθιέρωσή της ως «ανερχόμενη» τηλεοπτική δύναμη στο σκηνικό της πιεστικής κρίσης στην αγορά των media.
Οι αριθμοί στον απολογισμό του 2010, έτος κατά το οποίο απολύθηκε το σύνολο των συμβασιούχων, μειώθηκε δραματικά το κόστος τηλεοπτικού προγράμματος και κόπηκε μεγάλο ποσοστό των δαπανών μισθοδοσίας, δείχνουν κέρδη προ φόρων 30,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18, 2 εκατ. ευρώ το 2009. Η μείωση του σωρευμένου χρέους είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, από 119 εκατ. των προηγούμενων χρήσεων σε 98,6 εκατ. ευρώ.

Η ΕΡΤ, βεβαίως, είναι ισχυρή οικονομικά εξαιτίας του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο και για το 2010 αποτελεί το 92% των συνολικών εσόδων της. Έλαβε από τους Έλληνες πολίτες 301 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα μικρότερο από το σύνολο της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς.

Στη διαφήμιση, λόγω των μεταδόσεων του Champions League και του Mundial 2010, εμφανίζει έσοδα ύψους 28,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έσοδά της ως το ποσό των 336,7 εκατ. προέρχονται από τις συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ, τη Multichoice για τις αναλογικές συχνότητες της επίγειας Nova, κ.λπ.

Η μεγαλύτερη μείωση εξόδων στην ΕΡΤ παρατηρείται στα κονδύλια μισθοδοσίας τακτικού προσωπικού και συνεργατών. Οι οδυνηρές περικοπές μισθών -οι εργαζόμενοι χάνουν συνολικά, και με τις πρόσφατες μειώσεις στις αρχές του 2011, το 37% των αμοιβών τους- κατέβασαν τη δαπάνη στα 128,6 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 6,2 εκατ. έναντι του 2009. Το κόστος τηλεοπτικού προγράμματος διαμορφώθηκε σε 71,2 εκατ., της ενημέρωσης σε 23,8 εκατ., της Ραδιοφωνίας σε 9 εκατ. ευρώ.

Με βάση τους αριθμούς αυτούς η κρατική τηλεόραση βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και της δομής της. Δύο είναι τα κομβικά σημεία που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τις μελλοντικές αλλαγές: η έγκριση του νέου οργανογράμματος, που βρίσκεται σε εσωτερική διαβούλευση με τους γενικούς διευθυντές και τους συνδικαλιστές, και η κατάθεση του περίφημου business plan της διοίκησης για την επόμενη πενταετία.

Ερωτήματα προς απάντηση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας παραμένουν τα εξής: Η κρατική τηλεόραση θα προχωρήσει σε μείωση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο είναι 4,24 ευρώ το μήνα; Και πότε ακριβώς θα αποχωρήσει από τη διαφημιστική αγορά; Και τα δύο αυτά μέτωπα κρατούνται ανοιχτά συνεχώς τόσο από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά, ως αιτήματα για την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού, όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς Π. Γερουλάνο και Τ. Χυτήρη για το επόμενο διάστημα. Η ΕΡΤ, στο μεταξύ και παρά τις αντιδράσεις των ιδιωτικών καναλιών, παίρνοντας το πράσινο φως για μετάβαση στο σύστημα μετάδοσης HDTV, σχεδιάζει τις επόμενες επενδύσεις της με επίκεντρο την Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας.

Πηγή:
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=95977

Δεν υπάρχουν σχόλια: