mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ποιοί υποσχέθηκαν εργασιακή ειρήνη στους εκδότες;

Από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανταπόκριση της "Κατάληψης τη ΕΣΗΕΑ" για τις εξελίξεις στο συγκρότημα Μπόμπολα μας προκαλεί ενδιαφέρον η πληροφορία "Κι ας είχε γίνει γνωστό από το τριμελές κλιμάκιο της ΕΣΗΕΑ που είχε επισκεφτεί τη γενική συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Εφημερίδα «Ημερησία» ότι τα μέλη του ΔΣ έχουν συμφωνήσει να μην πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (κάτι που προφανώς γνώριζαν, αν δεν το είχαν επιβάλλει, οι εργοδότες).". Δηλαδή ορισμένοι από την Ένωση Συντακτών είχαν συμφωνήσει με την Ένωση Ιδιοκτητών ότι πριν τις εκλογές θα υπάρξει εργασιακή ησυχία και οι εκδότες τους κορόιδεψαν;
Τέλεια, δεν μας λένε και εμάς ποιοί ήταν αυτοί; Όχι τίποτε άλλο αλλά και πάλι φτιάχνονται διαφόρων ειδών ψηφοδέλτια με το μακρύ χέρι των εργοδοτών, με συμφωνίες -συμβόλαια, με παχιά μεγάλα ανέξοδα λόγια, με, με, με. Απλώς αναρωτιέμαι. Είναι τόσο πρόβατα τελικά οι δημοσιογράφοι; Μα, τόσο πολύ;

Ανταπόκριση από τη χθεσινή συνέλευση των συντακτών στο συγκρότημα του Μπόμπολα
Πηγή: http://katalipsiesiea.blogspot.com/

Όταν ο εργοδότης Μπόμπολας ετσιθελικά, παράνομα και κυρίως εκβιαστικά ανακοινώνει στους εργαζόμενους της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ ότι επιβάλλει μείωση 10% στους μισθούς σχεδόν όλων των εργαζόμενων λέγοντας, ως ο άρχοντας του τρόμου, "δεν θα ματώσω μόνο εγώ, θα ματώσουμε όλοι"…

Όταν, ως ωμός εκβιαστής, διαγγέλλει ότι οι μειώσεις θα επιβληθούν από 1η Ιουνίου (βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό), ότι όσοι αρνηθούν θα πάρουν την αποζημίωσή τους και ότι αν αυτό δεν γίνει δεκτό - επειδή (ο καημένος) έχει να πληρώσει μισθούς παρά μόνο για λίγους μήνες - θα απολύσει 100 συναδέλφους…

Όταν χθες το μεσημέρι η διοίκηση της εφημερίδας κάλεσε συντάκτες από το τμήμα που καλύπτει το διεθνές ρεπορτάζ να ανέβουν στο λογιστήριο για να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις με μείωση 10% του μισθού τους και η προσωπάρχης - που έχει εξουσιοδοτηθεί στο «ιδιωτικό συμφωνητικό» να αποκαλείται «ο εργοδότης» -απαντάει σε κάποιους που αρνούνται να υπογράψουν «γιατί έχεις κι άλλη επιλογή;»...



Ε, τότε, μπορεί να γίνει κατανοητή η σύσσωμη (με εξαίρεση τους μετρημένους στα δάχτυλα εργοδοτικούς) αντίδραση των δημοσιογράφων στα 4 μεγάλα μαγαζιά του Μπόμπολα που ανήκουν στο συγκρότημα του «Πήγασου», όπως εκφράζεται μέσα από το ψήφισμα των συντακτών. Αλλά και γιατί ο «Πήγασος» μετατρέπεται σε πυλώνα αντίστασης απέναντι στη φασιστικού τύπου εργοδοτική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στα μέσα ενημέρωσης. Δεδομένου ότι αν οι εργοδοτικές επιβολές περάσουν στη συγκεκριμένη γιγαντοβιομηχανία είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσει ντόμινο εργοδοτικής αυθαιρεσίας (πέραν αυτής που έχει υλοποιηθεί) που θα ξεπεράσει κατά πολύ τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην οποία γνωστοποιούταν ότι είχε στείλει εξώδικο προς τον «Πήγασο», αναφέροντας ότι οι ατομικές συμβάσεις που προτείνει είναι παράνομες εφόσον είναι σε ισχύ η ΣΣΕ και ότι η προεκλογική περίοδος δεν εμποδίζει την Ένωση να πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κι ας είχε γίνει γνωστό από το τριμελές κλιμάκιο της ΕΣΗΕΑ που είχε επισκεφτεί τη γενική συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Εφημερίδα «Ημερησία» ότι τα μέλη του ΔΣ έχουν συμφωνήσει να μην πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (κάτι που προφανώς γνώριζαν, αν δεν το είχαν επιβάλλει, οι εργοδότες).

Έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων, οκτώ από τα έντεκα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (σοβαρή κατάσταση μεν, προεκλογική περίοδος δε) κατέφθασαν στο συγκρότημα του «Πήγασου» και συναντήθηκαν με τον Φώτη Μπόμπολα ο οποίος και δήλωσε ανένδοτος και επέκτεινε τις σαρκοβόρες επιλογές του, επαναλαμβάνοντας τους ίδιους εκβιασμούς,. Αρνήθηκε να περιμένει 10 μέρες μέχρι να συσταθεί το ΔΣ μετά τις εκλογές για να επαναδιαπραγματευθεί, ρώτησε τον Σόμπολο «γιατί ρε Πάνο περιμένεις ότι θα παίρνεις σύνταξη πάνω από 500 ευρώ;» και επέμεινε στη μείωση του 10% (που επειδή πιάνει και όλα τα επιδόματα θα ξεπερνά στην πραγματικότητα το 25%). Και το κυριότερο, επέκτεινε τη απόφασή του για την κάθετη περικοπή των μισθών, πέραν του «Εθνους», σε ολόκληρο το συγκρότημα.

Έτσι, η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των εργαζόμενων δημοσιογράφων στο «Εθνος» μετατράπηκε σε συνέλευση όλων των δημοσιογράφων στο συγκρότημα. Με αποφασιστικότητα για σθεναρή αντίδραση στην ασύστολη επίθεση. Με κατηγορηματική άρνηση στη μείωση μισθών που προϋποθέτει η υπογραφή των ατομικών συμβάσεων - στην πραγματικότητα ατομική καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με την ενημέρωση ότι ακόμη και οι συνάδελφοι που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν μείωση του μισθού τους είναι καλυμμένοι νομικά να τις αναιρέσουν. Με την πλήρη απομόνωση των ελάχιστων εργοδοτικών (δύο εκ των οποίων το απόγευμα τραμπούκισαν, γι άλλη μια φορά, συνάδελφο), γεγονός που, μετά από τα γιουχαΐσματα, τους οδήγησε στην αποχώρησή τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τα μέλη του ΔΣ να παραβρίσκονται καθημερινά για το επόμενο δεκαήμερο στο συγκρότημα, ώστε να συνοδεύουν όσους καλούνται στο τμήμα προσωπικού για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη μη συγκατάθεση, κάτι που αποδέχτηκαν με μισή καρδιά (προεκλογική περίοδος δε κλπ κλπ), αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν. Και το καλύτερο: ζήτησαν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του σημερινού ΔΣ - που θα επανεκτιμήσει την κατάσταση - στο κτίριο του «Πήγασου», κάτι που δεν άντεξαν, επικαλούμενοι ότι αν χρειαστεί θα φτάσουν γρήγορα με δίκυκλα!

Το ιδιωτικό συμφωνητικό του Μπόμπολα

Στις ατομικές συμβάσεις που απαιτεί εκβιαστικά και παράνομα να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

Από 1/1/2001 έως και το 2014 οι μηνιαίες μικτές αποδοχές του μισθωτού μειώνονται κατά ποσοστό 10%, ακόμη και εάν το ποσό αυτό είναι κατώτερο των νομίμων αποδοχών που ίσχυαν από 15/7/2008 που ρυθμιζόταν από τη ΣΣΕ που είχε υπογραφεί.

Τα οικογενειακά επιδόματα θα υπολογίζονται ποσοστιαία επί του μειωμένου μισθού.

Εάν δεν υπογραφεί νέα ΣΣΕ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, εάν προκύψουν αυξήσεις, θα υπολογιστούν επί των μειωμένων αποδοχών.

Σε ότι αφορά την περιγραφή "εξαρτημένης εργασίας", έχει απαλειφθεί η σχέση "αορίστου χρόνου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: