mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Οι λίστες στη ΝΕΡΙΤ, τα μόρια, οι προσλήψεις, ο τραγέλαφος

Της Ματίνας Παπαχριστούδη 
στη στήλη media –λογώντας στο "Δρόμος της Αριστεράς"

 Ξεπερνάει πλέον τα όρια του τραγέλαφου η ιστορία λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ ως νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Στα όσα μύρια παρατράγουδα γίνονται πέριξ της Κατεχάκη και του ραδιομεγάρου, προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα η «διαρροή» της κατάταξης μορίων των χιλιάδων υποψηφίων δημοσιογράφων για μια από τις 132 θέσεις στη ΝΕΡΙΤ. Πριν όμως μιλήσουμε για αυτή τη «διαρροή» και τα ερωτηματικά που προκαλούνται, καλό είναι να θυμίσουμε πως ο τηλεοπτικός οργανισμός δεν λειτουργεί, δεν έχει προγράμματα, δεν εκπέμπει στον αέρα τίποτε απολύτως. Οι πολίτες όμως άρχισαν από την 1η Ιανουαρίου να πληρώνουν τα 3 ευρώ μηνιαίως για αυτήν. Και ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής για πολλοστή φορά διέψευσε τον εαυτό του, λέγοντας στη Βουλή πως η ΝΕΡΙΤ θα βγει στον αέρα στο τέλος Απριλίου. Μόλις πριν ένα μήνα είχε δηλώσει πως θα βγει τον Μάρτιο, ένα μήνα προηγουμένως πως θα βγει Φεβρουάριο, πιο παλιά πως θα είναι έτοιμη τον Ιανουάριο και ακόμη παλαιότερα πως θα εκπέμψει στο τέλος του 2013.
Πραγματικά αναρωτιόμαστε αν τελικά ο κ. Καψής και οι συναρμόδιοι υπουργοί πληρώνονται με το «κομμάτι», με τα ψέματα δηλαδή που λένε κάθε φορά.


Αφού η ΝΕΡΙΤ δεν είναι ακόμη έτοιμη να εκπέμψει το ρόλο κρατικής τηλεόρασης διατηρεί το «μόρφωμα» του Γιάννη Στουρνάρα, η Δ.Τ, παρά το γεγονός ότι ο Γκίκας Μάναλης αποχώρησε για να αναλάβει την Attica Bank. Στη θέση του, λένε τώρα, θα μπει άλλος διαχειριστής. Γιατί τα ανοιχτά μέτωπα με το υπουργείο Οικονομικών το οποίο υφάρπαξε τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ από την ΕΡΤ Α.Ε, είναι πολλά.
Κι ενώ η υπηρεσία Δ.Τ αναμένει τις δικαστικές αποφάσεις για τις μαζικές, παράνομες απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού, καταρχήν χωρίς ΑΣΕΠ. Είχε αναθέσει στην ιδιωτική εταιρεία ICAP  την «αξιολόγηση» και κατάταξη των υποψηφίων, πληρώνοντας για αυτό το ποσό των 56.000 ευρώ. Η λίστα της ICAP όμως βγήκε βόλτα στο ...Διαδίκτυο. Διέρρευσε, φωτογραφήθηκε, κατέβηκε σε σκληρούς δίσκους και αποκαλύφθηκε. Όλα τα ονόματα, όλα τα μόρια των υποψηφίων από ένα .... «λάθος», όπως ισχυρίστηκε η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η λίστα βέβαια αποκάλυψε αυτό που σερνόταν ως φήμη στα παρασκήνια, ότι οι συμβασιούχοι της Δ.Τ είναι «κομμένοι» από τη ΝΕΡΙΤ, ενώ πολύ γνωστοί με υψηλές γνωριμίες ή τις απαραίτητες συστατικές επιστολές βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Τα επιχειρήματα με τα οποία προσπάθησαν να σώσουν τα προσχήματα και τα δικαιολογήσουν τη «διαρροή», έκαναν χειρότερα τα πράγματα. Δεν απαντούν στο καίριο θέμα για το ποιος έχει την ευθύνη της δημοσιοποίησης κι αν θα αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτό. Το σενάριο να εκπέσει η προκήρυξη και να γίνει εκ νέου η διαδικασία, αποκλείστηκε γρήγορα, από όσο γνωρίζουμε. 
Αντιθέτως με τη μέθοδο Γκίκα Μάναλη, προσπαθούν να μπαλώσουν την κατάσταση. Διατηρούν τη λίστα των υποψηφίων ως έχει αλλά τους ζητούν εκ των υστέρων να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα αποδεικτικά στοιχεία για όσα δήλωσαν στην αίτησή τους. Ό,τι ακριβώς έκανε ο Γκίκας Μάναλης με τους υποψηφίους της Δ.Τ. Θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα «νομιμοποιήσουν» σε δεύτερο στάδιο μια διαφορετική μοριοδότηση, την οποία θα αναρτήσουν στο Διαδίκτυο για να πείσουν πως τηρούν τη διαφάνεια. Με δεδομένο όμως πως οι υποψήφιοι με υψηλές γνωριμίες και πολιτικές πλάτες είναι πολύ περισσότεροι από όσες θέσεις δημοσιογράφων υπάρχουν, περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το επόμενο επεισόδιο της ιλαροτραγωδίας ΝΕΡΙΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: