mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Στο υπουργείο Στοουρνάρα το ...τερμάτισαν

● Χρέος: 10 εκατ. ευρώ.

● Παράλογο: το κράτος το υπολογίζει σε… 17 εκατ.!

● Αδιέξοδο: η ΝΕΡΙΤ έχει δεμένα χέρια, αφού οι σχετικές αρμοδιότητες έχουν περάσει στο υπουργείο Οικονομικών.

● Ανέκδοτο: η δημόσια τηλεόραση ζητά προτάσεις για νέο πρόγραμμα από αυτούς στους οποίους χρωστάει.

Η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και η Ενωση  Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) σε κοινή συνέντευξη Τύπου ενημέρωσαν δημοσιογράφους και κυρίως το κοινό για την αμήχανη, ακόμα περισσότερο αδιέξοδη, για να μην πούμε απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, διεκδικώντας τα χρήματα που τους οφείλονται από την καταργημένη ΕΡΤ

Της Λήδας Γαλανού στην Εφημερίδα των Συντακτών 

Με το κλείσιμο της ΕΡΤ έμειναν μετέωρες οφειλές του κρατικού καναλιού προς τους δημιουργούς και συντελεστές του κινηματογράφου (στη μυθοπλασία και στο ντοκιμαντέρ) από διάφορες πλευρές: τιμολόγια που είχαν ήδη κοπεί (και καταβληθεί οι ΦΠΑ τους και παρακρατηθεί οι φόροι τους, φυσικά), απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων από έτοιμο προϊόν που το κανάλι προέβαλλε συχνά σε επαναλήψεις και για έργο (ταινίες ή σειρές) που είχε παραχθεί ήδη ή για το οποίο η ΕΡΤ είχε εγκρίνει να είναι συμπαραγωγός. Παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης, ανάμεσα σε πολλές, η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή επιστολή για το ίδιο θέμα μόλις χθες. Αρα δημιουργοί δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα και ταινίες στερούνται από τον προϋπολογισμό τους τη συμφωνημένη επένδυση της ΕΡΤ και ταυτόχρονα τη συμμετοχή και ξένων συμπαραγωγών που απαιτούν την παρουσία εθνικού φορέα (άλλος δεν υπάρχει…) στον φάκελο παραγωγής μιας ταινίας. Να σημειωθεί βέβαια ότι τα κονδύλια που προορίζονταν γι’ αυτή τη χρήση, έχουν ήδη καταβληθεί από τους Ελληνες πολίτες. Χωρίς χρήματα από τη μια και με εμπόδια στην ανεύρεσή τους στο εξωτερικό, οι Ελληνες δημιουργοί του οπτικοακουστικού τομέα δηλώνουν απειλούμενοι!
Πόσο είναι το χρέος; Προς τους δημιουργούς της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) είναι 4 εκατομμύρια ευρώ. Για το σύνολο των Ελλήνων δημιουργών είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, παρότι κατά το υπουργείο το χρέος υπολογίζεται σε… 17 εκατομμύρια ευρώ.



Για την ιστορία, η προσπάθεια των συνασπισμένων ΕΣΠΕΚ και ΕΕΝ ξεκίνησε ήδη από τον Ιούνιο του 2013, όταν με απόφαση της κυβέρνησης έκλεισε η ΕΡΤ και όλες οι υποχρεώσεις της μεταβιβάστηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ως μεταβατικός φορέας ανήκει –κατά παγκόσμια πρωτοτυπία– στο υπουργείο Οικονομικών. Οι υπάλληλοι αυτού του υπουργείου βέβαια αγνοούν τις ιδιαιτερότητες του αντικειμένου, τον τρόπο παραγωγής, το τι σημαίνει συμπαραγωγή ενός προγράμματος ή μιας ταινίας και τι υποχρεώσεις απορρέουν από υπογεγραμμένα συμβόλαια με ευρωπαϊκούς φορείς όπως το EURIMAGES ή η EBU, παραγνωρίζοντας τον διεθνή αντίκτυπο που δημιουργείται όταν οι Ελληνες παραγωγοί γίνονται αφερέγγυοι συνομιλητές έναντι των ξένων συναδέλφων τους, των συμπαραγωγών εταιρειών και των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών καναλιών που συγχρηματοδοτούν ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα.
Η σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ Αννέτα Παπαθανασίου παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό των βημάτων που έχουν ώς τώρα ακολουθηθεί, χωρίς αποτέλεσμα: στις 8 Αυγούστου 2013 κατέθεσαν ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία επίσημη γραπτή απάντηση. Ο αρμόδιος -μέχρι πρόσφατα- Γ. Μάναλης (ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ) και οι Π. Παγώνη (πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του υπουργείου Οικονομικών) και Α. Τουρκολιά (μέλος της επιτροπής) δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες. Ακόμα πιο πρόσφατα, στις 7 Φεβρουαρίου 2013, απηύθυναν επιστολές στο υπουργείο Οικονομικών (Π. Παγώνη, Α. Τουρκολιά, Γ. Μάναλη) καθώς και προς τον Παντελή Καψή, ενημερώνοντάς τους και ζητώντας μια συνάντηση. Στις 21 Φεβρουαρίου 2013 αντιπροσωπεία της ΕΕΝ και της ΕΣΠΕΚ συναντήθηκε με τη νέα διαχειρίστρια της ΕΡΤ κ. Γουγά, τον κ. Κουπελίδη (διευθυντή Οικονομικού της Δημόσιας Τηλεόρασης), την Π. Παγώνη και τον Χ. Γ. Σκέρτσο (διευθυντής του γραφείου του κ. Στουρνάρα), για να συζητήσουν και πάλι το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της ΕΡΤ. Ζήτησαν ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις αποπληρωμές των τιμολογίων και επανατοποθέτησαν το θέμα των υποχρεώσεων του διαχειριστή απέναντι στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ και τις αναρτήσεις των παραγωγών στη «Διαύγεια». Με τη Δημόσια Τηλεόραση/ΝΕΡΙΤ να έχει ούτως ή άλλως δεμένα τα χέρια καθώς οι σχετικές αρμοδιότητες έχουν περάσει στο υπουργείο Οικονομικών και με το υπουργείο να μην μπορεί καν να δώσει μια χρονική πρόβλεψη, οι μήνες έχουν περάσει χωρίς εξέλιξη και το προσεχές μέλλον μοιάζει εξίσου ζοφερό.

Ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας, εκπροσωπώντας την ΕΣΠΕΚ, μίλησε ακόμα πιο οργισμένα αλλά και πιο πρακτικά. Καθώς η ευθύνη για την αποπληρωμή των χρεών πέρασε από την ΕΡΤ (ανώνυμη εταιρεία) στο υπουργείο Οικονομικών (δημόσιος φορέας), οι οφειλές, αν και όταν αποδοθούν, θα έρθουν «κουρεμένες» κατά περίπου 12% εξαιτίας παρακρατήσεων υπέρ του Δημοσίου. Επιπλέον, κατά τον κ. Χολέβα, οι αντιδράσεις των υπευθύνων δείχνουν φανερά ότι «όλοι κοσκινίζουν, αλλά κανείς δε θέλει να ζυμώσει. Είτε από ευθυνοφοβία, είτε από πολιτική απόφαση τόσο η κυβέρνηση όσο και, να το τονίσουμε, η αντιπολίτευση αδρανούν εγκληματικά. Η ολιγωρία του Γ. Μάναλη θα μπορούσε να ελεγχθεί ποινικά. Αλλά και στο νέο καταστατικό της ΝΕΡΙΤ οι οφειλές της ΕΡΤ θα μπορούσαν ήδη να έχουν προβλεφθεί και αντιμετωπιστεί. Και φυσικά δεν αποδίδεται εδώ και καιρό το 1,5% από τα κέρδη της ΕΡΤ, που από τον νόμο το κανάλι ήταν υποχρεωμένο να επενδύσει (γιατί δεν πρόκειται βέβαια για επιδότηση ή χορηγία) σε ελληνικά κινηματογραφικά έργα. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με άλλους συμπαραγωγούς από την Ευρώπη, οι οποίοι όμως δεν κατανοούν το χάος που συμβαίνει εδώ και νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουμε. Γιατί στην Ελλάδα η πολιτική για τον πολιτισμό είναι καραγκιόζ μπερντέ! Κινδυνεύει και η από δω και πέρα συμπαραγωγή, καθώς πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα προϋποθέτουν την ύπαρξη κι ενός εθνικού φορέα. Κάτω από προφάσεις νομικού χαρακτήρα εμπλέκουν τις διαδικασίες και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, τόσο της κυβέρνησης όσο και των άλλων κομμάτων, να λύσουν αυτό το πρόβλημα, το οποίο για μας είναι τόσο μείζον όσο η μπλούζα που φοράμε: CUT σημαίνει Creators Under Threat. Γιατί σε λίγο μπορεί να μην υπάρχουμε».

Η σκηνοθέτις Πέννυ Παναγιωτοπούλου, εκπροσωπώντας την ΕΣΠΕΚ, μίλησε από καρδιάς: «Είμαι τρομερά θυμωμένη. Διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση για την πραγματοποίηση των πληρωμών. Στην κρατική τηλεόραση στήνουν καινούργιο μαγαζί, φωνάζουν ότι τα παλιά θα σταματήσουν, αλλά συναντάμε και πάλι μόνο ανθρώπους που λένε ότι θα κάνουν πράγματα και δεν τα κάνουν, αθετούν υποχρεώσεις, βρίσκουν κολλήματα. Και εν τω μεταξύ έχουν παραλάβει πρόγραμμα για το κανάλι από εμάς τους ίδιους, που δεν πληρώνουν. Από εμάς που υποτιμούν τόσο και δεν μας έχουν φωνάξει μια φορά με δική τους πρωτοβουλία, ζητούν επειγόντως πρόγραμμα για να δείχνουν στο κανάλι τους. Και ζητώ συγγνώμη που μιλάω όλο για λεφτά, αλλά είναι κι αυτό μέρος της δημιουργίας κι αν δεν τα πάρουμε, θα πεθάνουμε όλοι».

Και ναι, οι Ελληνες παραγωγοί και σκηνοθέτες εξακολουθούν να υποβάλλουν προτάσεις για δουλειές που προκηρύσσονται από τη ΝΕΡΙΤ: κάπως πρέπει να εξασφαλίσουν και τα προς το ζην. Μόνο που αυτή τη φορά αποφασίζουν, και προτρέπουν και τους συναδέλφους τους, να μην προχωρούν σε παράδοση υλικών χωρίς υπογεγραμμένα συμβόλαια ή και εγγυητικές προκαταβολές. Γιατί ο καμένος απ” τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι…

Η μάχη μεταφέρεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η πρωτοβουλία των ΕΣΠΕΚ και ΕΕΝ καλοδέχεται και όποιους άλλους δεν ανήκουν σ’ ένα από τα δύο σωματεία, αλλά συντάσσονται με τη δράση τους. Στο επικείμενο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα μέσα Μαρτίου, όπου πολλά από τα μέλη τους συμμετέχουν με ταινίες, έχουν σκοπό να ενημερώσουν βροντόφωνα όχι μόνο τους Ελληνες, αλλά κυρίως τους επαγγελματίες και συναδέλφους από το εξωτερικό που θα επισκεφτούν το φεστιβάλ. Η πρόθεσή τους είναι να γνωστοποιήσουν το θέμα στους Ευρωπαίους, γνωρίζοντας ότι, αν όχι η ουσία, σίγουρα η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία στους ιθύνοντες. Κι αν πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση, η αγωγή είναι το επόμενο πολιτισμένο, δίκαιο νομικό βήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: