mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Eρευνούσαν 7 μήνες τον Bίκτωρα Ρέστη

Αναδημοσίευση από  Ποντίκι

Aπό εκδοτικό πόλεμο μέχρι εξωχώριες «δύσκολες» μπίζνες. Και τίποτα δεν θα μπορούσε να οδηγήσει από μόνο του στη σύλληψη –χωρίς καν ανακριτική διαδικασία– ενός από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές και τους πλουσιότερους Έλληνες, παρά μόνο τα απτά στοιχεία. Στοιχεία που, στην περίπτωση του Βίκτωρα Ρέστη, φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους οι δικαστικές και διωκτικές αρχές.
Για την ιστορία, ο εφοπλιστής με τη μεγάλη μιντιακή έκθεση συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στο σπίτι του για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, και το απόγευμα της ίδια ημέρας οδηγήθηκε στην ανακρίτρια του ν.4022 περί διαφθοράς, Ρέα Κατσίβελη, από την οποία ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες νομικών κύκλων, το ένταλμα εκδόθηκε με αφορμή εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 έπειτα από καταγγελίες και δημοσιεύματα για δάνεια που είχαν χορηγηθεί από την τράπεζα FBB, συμφερόντων του εφοπλιστή. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η δικογραφία ανατέθηκε στην εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου η οποία, πάλι κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να συναίνεσε στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται και αναμένονται στοιχεία που πιθανότατα θα δείξουν ότι αυτή η υπόθεση έχει πολύ μεγαλύτερη διάσταση απ’ ότι φάνηκε αρχικά.
Έτσι, ενώ η κυρία Κατσίβελη εξέδωσε το ένταλμα για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για ποσό 5,8 εκατ. ευρώ –το οποίο χορήγησε η FBB προς εταιρείες συμφερόντων του κ. Ρέστη–, η υπόθεση διανθίζεται και με άλλα στοιχεία.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο πορίσματα της Τράπεζας Ελλάδας, καθώς και ένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ ερευνάται το ακριβές ύψος των επισφαλών δανειοδοτήσεων, που φέρεται να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό, καθώς η έρευνα –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– συνεχίζεται για τη «μαύρη» τρύπα ύψους 524 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στο ενεργητικό της FBB, την οποία φέρεται να επιχείρησε να καλύψει μέσω επισφαλών δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο το «καλό» τμήμα της FBB πέρασε στην Εθνική. Τα προς μεταβίβαση στοιχεία του παθητικού περιλάμβαναν τις καταθέσεις, ενώ του ενεργητικού περιλάμβαναν κυρίως τα δάνεια, εκτός από αυτά που βρίσκονταν σε οριστική καθυστέρηση. Η άδεια της FBB ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Οι άλλοι δύο

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται άλλοι δύο εμπλεκόμενοι-συνεργοί του Ρέστη (οι Καλλιμάνης και Πάλλης) σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, οπότε η εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης συνολικά για 3 κακουργήματα, που εκτός των δύο προαναφερόμενων περιλαμβάνουν και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Συνολικά, την έρευνα έχει αναλάβει ο Προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Π. Νικολούδης.
Κατά τους ίδιους νομικούς, η διαδικασία θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Proton bank-Λαυρεντιάδη. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί γιατί προηγήθηκε η σύλληψη του εφοπλιστή και όχι η κλήση του σε απολογία πριν εκδοθεί το ένταλμα. Ο ίδιος ο εφοπλιστής αρνείται τις κατηγορίες και, σύμφωνα με πληροφορίες, «δείχνει» ως υπεύθυνο έναν πρώην στενό συνεργάτη του, τον Αθανάσιο Πάλλη. Ισχυρίζεται ακόμη πως το δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ δεν ελήφθη από τον ίδιο ούτε και κατέληξε ποτέ σε αυτόν. Παράλληλα, ενέπλεξε στην υπόθεση και έναν υπάλληλο της τράπεζάς του ο οποίος δεν θα έπρεπε να χορηγήσει τον δανεισμό.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής: Ο Β. Ρέστης «χαιρετίζει την προσπάθεια των δικαστικών Αρχών να διερευνήσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ γύρω από το δάνειο των 5,8 εκατ., ευρώ και κυρίως πού κατέληξαν τα χρήματα. Άλλωστε η διοίκηση της FBB της οποίας πρόεδρος ήταν ο κ. Βίκτωρ Ρέστης είχε –τον Σεπτέμβριο του 2012– κινήσει τις νομικές διαδικασίες στην ελληνική Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας. Μέσω των ενδεικτικών μέσων που είχαν κατατεθεί και θα αναλυθούν παρακάτω, είχε καταγγελθεί και ο ρόλος πρώην συνεργάτη του Ομίλου ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπόδικος για μια σειρά από υποθέσεις όπου εμπλέκεται και οι οποίες αφορούν υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα σημαντικών ποσών, ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου. Επιπλέον ο Βίκτωρ Ρέστης δηλώνει διατεθειμένος στην όποια διευκόλυνση των Αρχών προκειμένου να ανοίξουν ΟΛΟΙ τραπεζικοί λογαριασμοί για να αποδειχθεί πού κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολούθησαν».

Η μάχη στα ΜΜΕ
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας στην υπόθεση το γεγονός ότι η σύλληψη του εφοπλιστή έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα «Έθνος» ενός αναλυτικού ρεπορτάζ με την υπόθεση, περίπου όπως την έχουν σχηματίσει οι διωκτικές αρχές, αλλά και με σαφέστατες αιχμές εναντίον άλλου εκδοτικού συγκροτήματος με το οποίο ο Ρέστης διατηρούσε ιδιοκτησιακή σχέση. Όπως ξεκινούσε το δημοσίευμα: «Σε βαρύτατα κακουργήματα καταλήγει το πόρισμα του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη για τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη –βασικό μέτοχο και της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” μαζί με τους Θ. Αναστασιάδη και Τ. Καραμήτσο– μεταξύ των οποίων η υπεξαίρεση μεγάλων ποσών (η έρευνα θα προσπαθήσει να ανακαλύψει πού “χάθηκαν” δάνεια 524 εκατ. ευρώ) από την τράπεζα FBB».
Πράγματι, ο Βίκτωρ Ρέστης είχε μεγάλη πορεία στα media. Είναι «αφανής» μέτοχος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με περίπου 40% (τον εκπροσωπούσε ο Πάλλης), μετέχει στο Mega με ποσοστό περί το 2,5%, κατέχει ως ιδιοκτήτης του MTV τον παιδικό Nickelodeon και τον ραδιοφωνικό σταθμό Music FM, ενώ παλαιότερα ήταν μέτοχος (κατά 20% με μέλη της οικογένειάς του) στον ΔΟΛ (υπήρξε και μέλος στο Δ.Σ.) από τον οποίο αποχώρησε έπειτα από σύγκρουση με τον Στ. Ψυχάρη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», η αντίστροφη μέτρηση για τον Ρέστη ξεκίνησε «στις 14 Μαρτίου 2013 (σ.σ. όταν) η νέα διοίκηση της FBB υπέβαλε μήνυση για ένα δάνειο 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012 από την τράπεζα στην εταιρεία ΑΑΜ HOLDINGS S.A. (μία από τις εξωχώριες εταιρείες του εφοπλιστή) και το οποίο έχει πλέον τεθεί σε οριστική εκκαθάριση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αποκατάστασης έστω μέρους της ζημιάς. Η μήνυση στρέφεται κατά των Κωνσταντίνου Μήτσιου, διευθυντή επιχειρηματικής πίστης της τράπεζας, Δημητρίου Καλλιμάνη, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία AAM HOLDINGS S.A. που πήρε το δάνειο, και Αναστασίου Πάλλη, εκπροσώπου της εταιρείας EURO INVEST ENTERPRISES LIMITED, που εμφανίστηκε ως εγγυήτρια για λογαριασμό της δανειολήπτριας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, η εταιρεία AAM HOLDIGS S.A. έχει ως έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Ως πραγματικός της δικαιούχος εμφανίζεται η εταιρεία UNITED SHIPPING INC, με έδρα την πόλη Ντέλαγουεαρ στις ΗΠΑ. Ως πραγματικός δικαιούχος της οffshore εμφανίζεται ο Βρετανός Μαρκ Τζέφρι Λι και διαχειριστής ο προαναφερθείς μηνυόμενος Δημήτριος Καλλιμάνης. Η εταιρεία RONDA SHIPMANAGEMENT INC (εμφανίζεται παρακάτω) έχει ως έδρα τη Λιβερία και σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου της Αναστασίου Πάλλη (στις 8 Ιανουαρίου 2009) πραγματικός της δικαιούχος ήταν ο ίδιος. Ωστόσο, σύμφωνα με πιο πρόσφατη δήλωση του Αν. Πάλλη στις 15 Απριλίου 2010, πραγματικοί δικαιούχοι είναι οι Βίκτωρ Ρέστης και Αν. Πάλλης, με συμμετοχή 50% επί του μετοχικού κεφαλαίου ο καθένας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: