mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η ΝΕΡΙΤ θα αργήσει πολύ

Υπό τις εντολές του Μαξίμου η νέα δημόσια τηλεόραση
Tης Αγγέλας Νταρζάνου στην Αυγή της Κυριακής 

Τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να αποκτήσει πλήρη έλεγχο πάνω στη δημόσια τηλεόραση χτίζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, ιδίως στην προοπτική εκλογών, αν γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο, δημιουργώντας όλες τις υποδομές «από το σημείο μηδέν», όπως υπογραμμίζει και ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής. Αφετηρία του προγραμματισμού αυτού υπήρξε προφανώς το αιφνιδιαστικό "λουκέτο" στην ΕΡΤ πριν από ενάμιση μήνα.
Η κυβέρνηση Σαμαρά μηδένισε το κοντέρ με το "λουκέτο" και με στόχο την ποδηγέτηση της δημοσιογραφίας και τον έλεγχο των ειδήσεων ξεκινάει από την αρχή, πάνω σε μια «λευκή σελίδα» (όπως εύστοχα σημειώνει η Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της Το Δόγμα του Σοκ, περιγράφοντας τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί ανά τον κόσμο από νεοφιλελεύθερα και αυταρχικά καθεστώτα με την αρωγή του ΔΝΤ). Σε λευκό καμβά, η κυβέρνηση ξεκινάει από το μηδέν. Έχει ήδη διορίσει τον επικεφαλής κ. Γκίκα Μάναλη -ανίδεο στα της τηλεόρασης αλλά ειδικό στο να τη μακελεύει- που μαζί με μια έμπιστη "ομάδα", εδώ και είκοσι ημέρες εκπέμει πρόγραμμα - καραγκιόζη. Ό,τι να 'ναι. Ποια είναι αυτή η ομάδα; Ποιοι την απαρτίζουν; Τι σχέση εργασίας έχει με το υπ. Οικονομικών; Πόσο κοστίζουν στο Δημόσιο; Πληρώνει δικαιώματα για το πρόγραμμα που εκπέμπει; Από ποιον πήρε άδεια για να εκπέμψει; Ερωτήσεις που παραμένουν χωρίς απάντηση.

Η ίδια αυτή ομάδα που προχωράει την «αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης», όπως την ονομάζει, έχει το πεπόνι, έχει και το μαχαίρι. Βρήκε τον αριθμό 589, τόσα άτομα θα προσλάβει. Γιατί τόσα και όχι ας πούμε λιγότερα; Κάνει την προκήρυξη των θέσεων. Ποιος θα κάνει την αξιολόγηση; Ο Γκ. Μάναλης; Πολύ πιθανόν. Ο ίδιος θα κάνει και την ανάθεση καθηκόντων. Με ποιο οργανόγραμμα; Άγνωστο. Με ποιο κανονισμό προσωπικού; Άγνωστο. Υπόθεση για γέλια, εάν δεν είχε τραγικά αποτελέσματα πάνω στη ζωή των ανθρώπων της ΕΡΤ.
Όμως αυτό το εκτρωματικό σχήμα που δημιουργούν, ο «μεταβατικός φορέας», το έδαφος πάνω στο οποίο θα πατήσει η νέα δημόσια τηλεόραση, η ΝΕΡΙΤ. Ο «μεταβατικός φορέας» είναι αυτός που θα οργανώσει τις υποδομές, θα δημιουργήσει τις δομές, θα στήσει «από το σημείο μηδέν» τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτιστεί η ΝΕΡΙΤ. Σε «λευκή σελίδα» οι άνθρωποι του Μαξίμου θα βάλουν τις βάσεις για τη νέα δημόσια τηλεόραση. Πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι αυτή η δημόσια τηλεόραση, παρά τις διακηρύξεις, μπορεί να το αντιληφθεί καθένας από την προσωπική του πολιτική εμπειρία.

Η ΝΕΡΙΤ θα αργήσει πολύ. Εργαζόμενοι στην ΕΡΤ τοποθετούν τη λειτουργία της γύρω στην περίοδο του Πάσχα. Ενδεχομένως και αργότερα. Στο μεσοδιάστημα, όμως, ο ειδικός διαχειριστής του υπ. Οικονομικών Γκ. Μάναλης, από κοινού με τους έμπιστους του Μαξίμου, μπορεί να «κάνει παιχνίδι» ανέτως. Να αξιολογεί προσωπικό -χωρίς να είναι ακόμη γνωστή η Επιτροπή αξιολόγησης- να προσλαμβάνει επιπλέον προσωπικό για να καλύπτει «ανάγκες». Ήδη, η προκήρυξη των 589 θέσεων αποτελεί ένα πρόπλασμα «οργανογράμματος». Ποιος το εισηγήθηκε και ποιες ανάγκες καλύπτει; Για πόσα κανάλια και πόσους ραδιοφωνικούς σταθμούς; Στη βράση κολλάει το σίδερο. Προχωρούν όπως - όπως και βλέποντας και κάνοντας.

Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου και επιχειρησιακού σχεδίου προβλέπει ο νόμος για τη ΝΕΡΙΤ. Ούτε καν. Ακόμα και το μεταβατικό «εποπτικό συμβούλιο» -τα μέλη του οποίου ήταν να ανακοινωθούν την περασμένη εβδομάδα, όμως η ανακοίνωση μετατέθηκε για ένα δεκαήμερο- βρίσκει δυσκολίες να συγκροτηθεί. Στο μεταξύ τηλεόραση - καραγκιόζης προχωρεί, ιδρύεται και στελεχώνεται πλήρως χειραγωγούμενη και δημιουργεί τις στρεβλές υποδομές για τη ΝΕΡΙΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: