mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΕΡΤ 3: Βρέθηκαν κι οι νεκροθάφτες και ο δήμος Θεσσαλονίκης υπερθεματίζει το λουκέτο!

Αναδημοσίευση από την Αυγή

ΕΡΤ 3: Βρέθηκαν κι οι νεκροθάφτες;
Τους Κλέαρχου Τσαουσίδη

Το Μακεδονικό ζήτημα -με τη νεότερη εκδοχή του- ήταν ένα επιχείρημα για τη συνέχιση της λειτουργίας της νεότευκτης (1989) ΕΡΤ 3 και τη διεύρυνση της εμβέλειάς της.
Ήταν η εποχή Μητσοτάκη, με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν η εποχή των μεγάλων συλλαλητηρίων που οργάνωνε ο μητροπολίτης Παντελεήμων με τη σύμπραξη ή την ανοχή μεγάλου τμήματος του τότε πολιτικού φάσματος, ήταν η εποχή που η υστερία και ο εθνικισμός κυριαρχούσαν ακόμη και στο αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ που προσπαθούσε να συνέρθει από το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Φυσικά, όλα αυτά ήταν μασάλια, διότι την ΕΡΤ 3 τη χρησιμοποιούσαν οι εκάστοτε θεσσαλονικάρχες των δύο συντηρητικών κομμάτων για την προώθηση των επιδιώξεών τους.



Οι ίδιοι περίπου «φορείς» της οκνηρής Θεσσαλονίκης που πρωτοστατούσαν τότε στην έκδοση ψηφισμάτων για την αυτονομία και ενίσχυση της ΕΡΤ 3, λόγω του Μακεδονικού, υπογράφουν προχτεσινό ψήφισμα με το οποίο «απαιτούν» από την κυβέρνηση να μη μετατραπεί η κάποτε ΕΡΤ 3 σε ανταποκριτικό γραφείο της θυγατρικής του Mega ΝΕΡΙΤ ή Δ.Τ. Ωραία...
Ο βραχίονας!

Και τι προτείνουν οι κύριοι που κινούνται πολιτικά στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ ή στο εθνικιστικό Δίκτυο 21; Επειδή προφανώς εξέλιπαν οι λόγοι που επέβαλαν την παρουσία αυτού του προπυργίου του ελληνισμού (αυτοί τα λέγανε, όχι εγώ) στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, το ζητούμενο πλέον είναι όχι ένα ανταποκριτικό γραφείο, αλλά ένας βραχίονας της δημόσιας τηλεόρασης στη Β. Ελλάδα. Ο αγνώστων λοιπών μεγεθών βραχίονας, σύμφωνα με ψήφισμα που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχει «σαφή περιφερειακό ρόλο» (δηλαδή;).

Το ψήφισμα κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βενιαμίν Καρακωστάνογλου (Ν.Δ.) και Χρήστος Μάτης (εξελέγη με τους Οικολόγους, αλλά πλέον δεν τον στηρίζουν). Το υπογράφουν οι γαλάζιοι ή πράσινοι δήμαρχοι Πυλαίας - Χορτιάτη, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Ευόσμου - Κορδελιού, Καλαμαριάς, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής (!), οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, ο τελευταίος γενικός διευθυντής της ΕΡΤ 3, οι διευθυντές τοπικών εφημερίδων κ.ά.

Εδώ δημιουργούνται απορίες τεχνικού χαρακτήρα: τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης όσο και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, με σκληρά ψηφίσματά τους κατήγγειλαν όχι μόνο το κλείσιμο της ΕΡΤ 3 αλλά και τις μεθοδεύσεις Καψή για διχασμό των εργαζομένων και τη λειτουργία μιας γιαλαντζί κυβερνητικής τηλεόρασης (το ραδιόφωνο είναι μάλλον στα αζήτητα).
Τι ισχύει;

Τι άλλαξε στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και πέρασε κατ' αρχάς αυτή η λογική του βραχίονα (το οριστικό κείμενο δεν έχει εμφανιστεί ώς την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές); Η ανεπίσημη απάντηση είναι ότι καταργήθηκε η ΕΡΤ διά νόμου. Άρα δεχόμαστε τη μοίρα μας.

Από την άλλη, συμφωνούν οι δημοσιογράφοι, που υπογράφουν το κείμενο, με το ψήφισμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, σχετικό με τις πρωτοβουλίες Καψή το οποίο μόλις προχτές εκδόθηκε, μετά από συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3;

Παραθέτω τα βασικά σημεία του:

«Σ' ένα μόρφωμα με καμία προδιαγραφή αξιοπιστίας επιχειρεί η κυβέρνηση να μεταφέρει τη λογική του 'μαύρου' που επέλεξε για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. (...) Καλούμε όλους τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες της ΕΣΗΕΜ-Θ για την ανατροπή αυτών των αποφάσεων.

»Στο πλαίσιο αυτό:

Οι δημοσιογράφοι θα ενισχύσουν την παρουσία τους στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και θα αναπτύξουν με όσα μέσα διαθέτουν ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μιας πραγματικά ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

(...) Όσοι επιλέξουν να συμπράξουν οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν μόνο τους συναδέλφους τους, αλλά συμβάλλουν στην de facto κατάργηση της ΕΡΤ 3 (...)».

Κολλάει αυτό το κείμενο με τον βραχίονα; Είναι συμπληρωματικό; Είναι ανατροπή ο... βραχίονας; Kαι ποιος θα είναι ο στόχος επιτροπής δημοσιογράφων που αρχικά είχε τέσσερα μέλη, όλα με πράσινη πρόσοψη, η οποία θα συντόνιζε όλους τους φορείς της πόλης;

Ο καθείς μπορεί να κρίνει.

Πολύ φοβούμαι ότι όλο το ταβατούρι γίνεται ώστε οι 39 υπάλληλοι της Δ.Τ. 3 να γίνουν 49 ή 59, οι 12 δημοσιογράφοι 20 ή 30 και να πιστωθεί η μεγάλη «επιτυχία» στον και θεσσαλονικάρχη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όμως αυτό είναι το λιγότερο. Το άκρως ανησυχητικό είναι η διαφαινόμενη μεταστροφή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης προς πλήρως μνημονιακές πρακτικές. Μήπως αυτό προοιωνίζεται και άλλα δεινά για τον κόσμο της ενημέρωσης στην κάποτε «πρωτεύουσα των Βαλκανίων»);

Τώρα που βρήκανε παπά, θα θάψουνε καμπόσους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: