mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Πλήρωσαν ιδιωτική εταιρεία που είχε τα τεχνικά Μέσα της ΕΡΤ!

Αναδημοσίευση από ertopen.gr

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά που σχετίζονται με την χθεσινοβραδινη(την περασμένη Κυριακή)  συναυλία της "Συμφωνικής" του νέου μορφωματος της ΝΕΡΙΤ στην Αρχαία Μεσσήνη, καθώς από τα εισιτήρια της συναυλίας, αυτή φέρεται να τη διοργάνωσε το καλλιτεχνικό γραφείο «Έναστρος», μια αστική "μη κερδοσκοπική" εταιρεία πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που ανήκει στον πιανίστα Κώστα Τουρκάκη.

Ποιός είναι ακριβώς ο ρόλος της εν λόγω εταιρείας, έδωσε (και πόσα) χρήματα για την παραγωγή και ποιό το ποσοστό της επί των εισιτηρίων??? και αν παιρνει ποσοστά ή πληρώνεται εφ' άπαξ, ποιά είναι η δική της συμμετοχή και πόσο βαρύνεται από τα ποσά που έδωσε με διαδοχικές αποφάσεις το ελληνικό δημόσιο για τη χθεσινή συναυλία στην Αρχαία Μεσσήνη??? δηλαδη 3.690 € για τη μίσθωση του χώρου ,30.000€ και 35.227 € για την παραγωγή (δύο ποσα αναφέρονται στη "Διαύγεια", χωρις αναλυτική αιτιολόγηση), συν τα χρήματα που χαρακτηρίζονται ως "ανεξάρτητη παροχή υπηρεσιων" της μαέστρου π.χ. (1500 ευρω) και των μουσικών που δεν έχουν μηνιαία σχέση έργου με τη ΝΕΡΙΤ.

Με λιγα λόγια όλη η παραγωγή φαινεται ν'ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, με άγνωστο το ποσοστό του κέρδους της, την ίδια στιγμή που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε (όπως όλα δείχνουν και μάλιστα εξ ολοκλήρου) για την εκδήλωση.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ:Το κομμάτι που ερμήνευε η δακρυσμένη βιολίστρια, στην τελευταία συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, το “encore” της νέας «Συμφωνικής» της ΝΕΡΙΤ.

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησαν χθες βράδυ, οι νοσηροί εγκέφαλοι του νέου μουσικού μορφώματος των προσκυνημένων μουσικών της ΝΕΡΙΤ, στο τέλος της συναυλίας στην Αρχαία Μεσσήνη. Κατά τη διάρκεια του encore, επέλεξαν να ερμηνεύσουν προκλητικά το VariationIX-Adagio από το “Νimrod” του EdwardElgar, το κομμάτι που είχαν ερμηνεύσει στην τελευταία τους συναυλία στο Ραδιομέγαρο, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, όπου είχε αποτυπωθεί η εικόνα της δακρυσμένης ερμηνεύτριας με το βιολί.

«Πολιτισμός και υποταγή δε συνάδουν»: Διαμαρτυρία της ΕΡΑ Καλαμάτας στην Αρχαία Μεσσήνη

«Πολιτισμός και υποταγή δεν συνάδουν» έγραφε το πανό στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου στην Μεσσήνη, το οποίο απεικόνιζε μουσικούς μαριονέτες, και έστησαν οι παρανόμως απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Καλαμάτας και αλληλέγγυοι της ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενοι για την συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ στο αρχαίο θέατρο.

Εκτός από το πανό, υπήρχαν και πλακάτ που έγραφαν: «Όχι στη συμφωνική των προσκυ...νημένων», «Πως είναι να παίζεις μπροστά στους δήμιους σου;», τη φράση του Μάνου Χατζιδάκι «Με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά» και «Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή, φωνή για κάθε αγωνιστή» Επίσης μοιράστηκε στους προσερχόμενους στη συναυλία, έντυπο με το δελτίο τύπου των αγωνιζόμενων απολυμένων εργαζόμενων της ΕΡΑ Καλαμάτας.

Αρνητική αντίδραση από τον κόσμο δεν υπήρξε ούτε μία, αντίθετα οι περισσότεροι είχαν διάθεση απολογητική για την παρουσία τους στη συναυλία, ενώ χαρακτηριστικά ήταν δύο περιστατικά. Ενας κύριος που ενώ περίμενε την οικογένειά του να φτάσει στο χώρο της συναυλίας, διάβασε το έντυπο και πλησιάζοντας τους συγκεντρωμένους είπε: «Κάνετε έναν μεγάλο αγώνα, είμαι μαζί σας και αποφάσισα να μην μπω στη συναυλία, ενώ ειδοποίησα και τα παιδιά μου να μην έρθουν». Στη συνέχεια, ένα ζευγάρι Αγγλων ζήτησε να ενημερωθεί για τον λόγο της διαμαρτυρίας και αποχώρησε επίσης! Φυσικά ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που μπορεί να μην αποχώρησαν αλλά στάθηκαν αρκετή ώρα πλάϊ στους διαμαρτυρόμενους.

Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, αποχωρήσαμε φωνάζοντας το σύνθημα: « Τα σύνολα της ΕΡΤ ανήκουν στο λαό και όχι στον φασίστα τον πρωθυπουργό»

«Ο Πολιτισμός δε συμβαδίζει με το "μαύρο", ή όταν ερμηνεύεις Σοστάκοβιτς για τους "βιαστές" σου», η ανακοίνωση της Ε.ΡΑ.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για τη «συμφωνική» της ΝΕΡΙΤ

«Ο Πολιτισμός δε συμβαδίζει με το "μαύρο", ή όταν ερμηνεύεις Σοστάκοβιτς για τους "βιαστές" σου», αυτό υποστηρίζουν οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Καλαμάτας στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν με αφορμή τη συναυλία της συμφωνικής της ΝΕΡΙΤ στην Αρχαία Μεσσήνη.
στο δελτίο τυπου αναφερονατι αναλυτικά τα εξής:«Είναι (;) απορίας άξιον αλήθεια, πως τα μέλη της «Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ» έβαλαν στην άκρη το ατίθασο πνεύμα του καλλιτέχνη και από έναν οργανισμό πολιτισμού όπως η ΕΡΤ, δέχονται τώρα απλώς να είναι υπάλληλοι – εκτελεστές του υπουργείου Οικονομικών.

Πόσο δύσκολο τάχα να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για Συμφωνική Ορχήστρα αλλά για ένα σύνολο συμφωνούντων απλώς με τους ανθρώπους που τους λοιδόρησαν, τους απαξίωσαν, τους κατασυκοφάντησαν και τους κατήργησαν μέσα σε μερικές ώρες.
Πως μπορούν αλήθεια να παράγουν τέχνη προ των δημίων τους, που τόσο άτεχνα και πολιτικά αμείλικτα, ακύρωσαν την μέχρι τότε προσφορά τους;

Πως είναι δυνατόν να ξεχαστεί το δάκρυ τους, που έγινε δάκρυ – σύμβολο, για μια ολόκληρη χώρα.
Η δικαιολογία για «το γάλα των παιδιών τους» προφανώς στην καλλιτεχνική τους υπόσταση βαραίνει περισσότερο από το ηθικό ανάστημα που θα μπορούσαν να κληροδοτήσουν στα παιδιά και την τέχνη τους.
Και ξέχασαν και τα λόγια του καλλιτεχνικού τους πατέρα Μάνου Χατζιδάκι, ότι «με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά» και αποφάσισαν να γίνουν μέρος του θλιβερού κανόνα, μιας ζοφερής πραγματικότητας.

Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός πως καλλιτεχνικά, όλοι οι επαΐοντες γνωρίζουν πως δε νοείται παγκοσμίως «συμφωνική» που να μπορεί να ερμηνεύσει πλήρως και σωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου με (μόνο) 70 μουσικούς. Παραβλέπουμε τη σχέση εργασίας και ομηρίας των μουσικών των συνόλων με αποικιοκρατικές συμβάσεις έργου...

Προσπερνάμε ακόμα και το γεγονός πως μουσικοί με εμπειρία δεκαετιών που έχουν ερμηνεύσει δύσκολα έργα κλασικής μουσικής σε μεγάλες σκηνές του κόσμου, μπήκαν στη διαδικασία και τη βάσανο των οντισιόν και των ακροάσεων για να στελεχώσουν ψευδεπίγραφα και προκάτ «μουσικά σύνολα» ΝΔ-κρατικής αισθητικής...

Τη συναυλία, που θα μεταδώσει απευθείας το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και η ιστοσελίδα της κυβερνητικής ΝΕΡΙΤ, θα παρουσιάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ Νίκος Ξανθούλης. Γνώριμος της ΕΡΤ και της Ε.ΡΑ. Καλαμάτας από παλιά. Ο άνθρωπος που στις 11 Ιουνίου στο προαύλιο της Ε.ΡΑ. Καλαμάτας, έλεγε ότι «αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση είναι ανάγκη να ανατραπεί».

Ο ίδιος άνθρωπος που εξαργύρωσε το αριστερό του παρελθόν, για να γίνει ο «σωτήρας» των συναδέλφων του μουσικών της καταργημένης ΕΡΤ και βέβαια να ανέβει στο πόντιουμ ως διευθυντής… «Που είσαι νιότη που ‘δειχνες…» ότι ο καλλιτέχνης τραγουδάει για «να σμίξει αδελφέ μου τον κόσμο»....

Και επειδή είναι μέγιστο θράσος να ερμηνεύετε Σοστακόβιτς μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά και την ακροδεξιά δράκα του...Προβάρετε τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού για την επόμενη φορά...Ταιριάζει καλύτερα...

Οι παρανόμως απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: