mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν μπορούν να καλύψουν τηλεοπτικά την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αγώνας δρόμου για να γίνει η ΔΤ... ΝΕΡΙΤ μέχρι το τέλος του χρόνου
Της Σόνιας Χαϊμαντά στο "Έθνος της Κυριακής"

Να λειτουργήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου, το πολύ στις αρχές του 2014, το πρώτο κανάλι του οριστικού φορέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της ΝΕΡΙΤ, ευελπιστεί η κυβέρνηση η οποία παράλληλα με τη λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα, της «ΔΤ», θα ετοιμάζει και δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι αλλά και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς πανεθνικής εμβέλειας, ο ένας εκ των οποίων θα εκπέμψει τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα συνεχίσει τις προσπάθειες να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ιστοσελίδα www.hprt.gr (Hellenic Public Radio & Television) που στήθηκε εσπευσμένα προκειμένου να μεταδώσει σε live streaming τον αγώνα Νάπολι - Ντόρτμουντ του Τσάμπιονς Λινγκ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία με την ΤΕΑΜ.
Η κυβέρνηση ελπίζει να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και φιλοδοξεί ο νέος φορέας να κάνει πρεμιέρα το νέο έτος.


Η λίστα των 1.163 υποψηφίων προς πρόσληψη στη «ΔΤ» δημοσιεύθηκε, ωστόσο η συγκρότηση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση στο επόμενο βήμα, πήρε νέα παράταση ώς την 1η/10. Αιτία, η αναζήτηση νέου υποψηφίου για τη θέση του προέδρου/διευθύνοντος συμβούλου, και όχι των μεταξύ των ονομάτων που είχαν προκριθεί (Γκίκας Μάναλης ή Νίκος Μουρκογιάννης), ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί η επιλογή Γ. Προκοπάκη.

Θα ακολουθήσει στις 15/10 η σύσταση της ΝΕΡΙΤ ΑΕ και στη συνέχεια η στελέχωση των ομάδων εργασίας για την οργάνωση και το στήσιμο του μόνιμου φορέα. Ακόμα, θα σχεδιαστεί το οργανόγραμμα, θα επιλεγεί το brand name καναλιών και ραδιοσταθμών, ενώ θα συνταχθεί και ο Γενικός Κανονισμός Εργασίας.

Το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, από πλευράς υπουργείου «αναπτύσσονται προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ να είναι σε θέση άμεσα να "τρέξει" όλα τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της». Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προσδοκά να έχει τη στήριξη της EBU, τα μέλη του προεδρείου της οποίας έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές με τον υφυπουργό, Παντελή Καψή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υφυπουργό, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα με στόχο να μπορεί ο δημόσιος φορέας να αναλάβει την «κάλυψη» της ελληνικής προεδρίας.

Πάντως ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο της ΝΕΡΙΤ έως την Πρωτοχρονιά, το πρόβλημα θα μπορεί να λυθεί με την ανάθεση των επιμέρους έργων σε εξειδικευμένες εταιρείες. Σήμερα η «ΔΤ» λειτουργεί με ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, πρόγραμμα και υποδομές.

Επιπλέον η υπαγωγή της «ΔΤ» στο υπ. Οικονομικών, δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες σε θέματα προσλήψεων και προμηθειών. Για τους λόγους αυτούς αλλά και για την παραγωγή οικονομιών κλίμακας, θα επιλεγεί από τη ΝΕΡΙΤ το μοντέλο της ανάθεσης έργου σε ιδιωτικές εταιρείες (φύλαξη, καθαρισμός, συντήρηση κ.ά.).

«Αγκάθι» η κατάληψη του Ραδιομεγάρου

Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η κατάληψη στο Ραδιομέγαρο, ενώ ο Γκίκας Μάναλης έχει ήδη «ρίξει» στο τραπέζι ξανά την ιδέα της κλήσης του εισαγγελέα. Το επιχείρημα που τίθεται συνοψίζεται στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, στην έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, στην πρόσληψη των εργαζομένων που προκρίθηκαν και «δεν χωρούν στο στούντιο της Μουρούζη ή στα γραφεία της ΓΓ Ενημέ­ρωσης».

Παράλληλα, προστίθεται και το επιχείρημα της πίεσης του χρόνου, προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για την «κάλυψη» της ελληνικής προεδρίας από 1ης/1. Η εκκένωση του Ραδιομεγάρου δεν έχει καταστεί εφικτή παρά τις 20 συναντήσεις του Παντελή Καψή με εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και εργαζομένων.

Η ΤΡΟΪΚΑ ΒΑΖΕΙ «ΤΑΒΑΝΙ»

Μέχρι 656 οι θέσεις για εργαζόμενους της ΕΡΤ

Μέχρι στιγμής στη «ΔΤ» έχουν προσληφθεί 539 εργαζόμενοι, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Γκίκας Μάναλης ανακοίνωσε τον προσωρινό πίνακα των 1.163 επιτυχόντων της β' προκήρυξης για τον μεταβατικό φορέα -εκτός Θεσσαλονίκης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η «ΔΤ» θα λειτουργεί με τουλάχιστον 1.702 άτομα - αριθμός κοντά στους 2.000 που όριζε η απόφαση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να δώσει τον Ιούνιο το ΣτΕ το «πράσινο φως» για την άμεση μετάδοση του δημόσιου σήματος.

Οπως αναφέρεται από πηγές του υπ. Οικονομικών, «η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν συνιστά και πρόσληψη, καθώς απαιτείται η επιβεβαίωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις».

Είτε προσληφθούν οι 1.163 είτε όχι -«αυτό», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, «εξαρτάται από το αν εκκενωθεί το κτίριο της ΕΡΤ».

Οι μέχρι στιγμής επιλεγέντες θα αποτελέσουν τη βασική «δεξαμενή» για τη στελέχωση της ΝΕΡΙΤ, ενώ δικαίωμα κατάθεσης αίτησης θα έχουν και άτομα που δεν εργάζονταν στην ΕΡΤ.

Το θέμα είναι ότι οι πρώην εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να καλύψουν περισσότερες από 656 θέσεις αορίστου χρόνου, καθώς πρέπει να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας για 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο (στην ΕΡΤ εργάζονταν 2.656 άτομα). Από εκεί και πέρα, θα κληθεί το ΔΣ να ορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στο νέο σχήμα, με αορίστου, ορισμένου χρόνου και με συμβάσεις έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: