mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Για τον Παύλο Φύσσα απόψε στο ραδιομέγαρο με "Το αληθινό πρόσωπο του φασισμού"

«Το αληθινό πρόσωπο του φασισμού»

Παρασκευή 20-09 21.00 στο θερινό σινεμά της ΕΡΤ.

Η προβολή είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή, μουσικό Παύλο Φύσσα.

Η δολοφονία του Παύλου από τη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, είναι ένα αποτρόπαιο πολιτικό έγκλημα. Οι μαχαιριές στον Παύλο είναι μαχαιριές στην καρδιά της Δημοκρατίας. Ο Παύλος Φύσσας είναι ακόμα ένα θύμα στην αλυσίδα των αθώων θυμάτων της κυβέρνησης… Της φασίζουσας κυβέρνησης και κάθε φασίστα που αφήνει ανενόχλητο να δρα δολοφονικά, ενώ πνίγει στα χημικά κάθε ειρηνική αντιφασιστική διαδήλωση!

Δεν πρέπει άλλο να το επιτρέψουμε. Να τους σταματήσουμε. Το οφείλουμε και στη μνήμη του….

Το σημαντικό ντοκιμαντέρ του Mikhail Romm με τον πρωτότυπο τίτλο “Obyknovennyy fashizm” (στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως “Ο Αληθινός Φασιμός”), που το 1965, οπότε και κυκλοφόρησε, κέρδισε τοΕιδικό Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας.
Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς αντιπολεμικές ταινίες, η οποία αποτελεί μια καυστική καταδίκη του φασισμού, όχι μέσα από μια «ψυχρή», κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά μέσα από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό. Το ντοκιμαντέρ, με υλικό από πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ, δεν μένει ωστόσο σε μια ξερή παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων. Αντίθετα, μέσα από μια ψυχολογική περισσότερο ερμηνεία, αγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα του φασισμού που βίωσαν πρόσφατα οι άνθρωποι, οι οποίοι, φαίνεται, δεν ήταν άμοιροι ευθυνών σε αυτή τη μαζική παραπλάνηση στην οποία οδηγήθηκαν. Μας θυμίζει πως οι λαοί που δεν διδάσκονται από το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: