mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τα ΜΜΕ αυξάνονται, τα στρατόπεδα μειώνονται

Στη στήλη mediaλογώντας στο "Δρόμο της Αριστεράς"


Της Ματίνας Παπαχριστούδη

 Δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να αποδειχθεί το ψευδές επιχείρημα με το οποίο παραπλανήθηκε και ηττήθηκε ολοκληρωτικά ο δημοσιογραφικός κλάδος τα τρία τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή τα Media πρέπει να είναι κερδοφόρα για να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή των σκληρότερων, από κάθε άλλο σε άλλους τομείς της οικονομίας, εργασιακών μνημονίων με απολύσεις, περικοπές, μειώσεις και λουκέτα, ο χώρος των ιδιωτικών ΜΜΕ βρίσκεται μπροστά σε μια νέα... άνοιξη. Για τα συμφέροντα που διακυβεύονται φυσικά, όχι για τον κλάδο. Και εννοείται πως τα παραδοσιακά εκδοτικά και ποικίλως καταγγελλόμενα από πολιτικούς αρχηγούς, διαπλεκόμενα συμφέροντα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Για την προώθηση των συμφερόντων τους, όχι των Μέσων και της δημοσιογραφίας, εννοείται. Χωρίς πλέον τον βραχνά μιας δυνατής κρατικής τηλεόρασης η οποία πρόσφερε την προβολή στο πολιτικό σύστημα αλλά μπορούσε να βγάλει... γλώσσα με επίκληση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τα νέα στρατόπεδα είναι σαφώς οριοθετημένα και διοικούμενα με πυγμή. Συγκεντρώνουν και απαρτίζονται από τις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα ιντερνετικά sites και τα τηλεοπτικά κανάλια. Σε όλα αυτά καμία διαφορετική ανεξάρτητη φωνή δεν πρέπει να ακούγεται. 

Αίφνης, διάφορα τηλεοπτικά κανάλια αναζητούν δημοσιογράφους, γίνονται μετακινήσεις στελεχών και σχολιαστών που δημιουργούν εντυπώσεις αλλά και αφίξεις ενσωματωμένων σε πολιτικά γκρουπ και «πρωινούς καφέδες» δημοσιογράφων σε νεοσύστατους τηλεοπτικούς οργανισμούς.
Τους δυο περασμένους καλοκαιρινούς μήνες, ο 902 TV πουλήθηκε από το ΚΚΕ σε off shore εταιρία στην οποία τα «αντίπαλα» εκδοτικά συμφέροντα, βλέπουν πως κρύβεται γνωστός συνδημότης του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκτά δική του πρόσβαση στην τηλεοπτική αρένα μέσω του Action 24 του Δ. Παναγιωτάκη. Και επειδή η ιστορία στα Μedia έχει σημασία, να θυμηθούμε πως το Action 24 «γεννήθηκε» στις στάχτες του πρώην Sport TV του Λ. Λαυρεντιάδη, που δημιουργήθηκε στις στάχτες του πρώην Magic TV του Σ. Κόκκαλη. Έως και πολύ πρόσφατα η ιδιοκτησία του καναλιού δεν είχε (υποτίθεται) ούτε ευρώ για να στηρίξει τις παλαιότερες επιχειρήσεις της. (Εταιρία παραγωγής, ιντερνετικά sites κ.λπ).
Επιπλέον, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη «αποχώρησε» από τη διοίκηση του Mega. Συνεχίζει, ωστόσο, να μετέχει στην εταιρία, βάζοντας το ανάλογο μερίδιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ. Η αποχώρηση σχετίζεται με την εμφάνιση νέων επιχειρηματικών συμμαχιών η οποία πιστοποιείται από τη ενεργοποίηση του Star ως τηλεοπτικός ενημερωτικός βραχίονας. Επικεφαλής βρίσκεται ο Νίκος Χατζηνικολάου ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός σχολιαστής στο νέο δελτίο ειδήσεων, το οποίο θα παρουσιάζει η Μάρα Ζαχαρέα. Το συγκρότημα του Ν. Χατζηνικολάου έχει άριστες σχέσεις με το συγκρότημα Μαρινάκη, το οποίο αναζητούσε τηλεοπτικό σταθμό, αλλά οι επαφές με τον 902 είχαν ναυαγήσει. Με τη σειρά του έχει άριστες σχέσεις με τη Forthnet της Nova που πληρώνει αδρά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το συγκρότημα του Σκάι και μέσα από τον πόλεμο με τη Nova για το ποδόσφαιρο, συνεχίζει να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στη μετάδοση της κυρίαρχης προπαγάνδας.
Την εικόνα της τηλεοπτικής αρένας, πριν αρχίσει η μάχη του Σεπτεμβρίου, συνθέτουν ακόμη η ενεργοποίηση του Alpha, του Δ. Κοντομηνά, ο οποίος όμως δέχεται πόλεμο για δικές τους ανέλεγκτες οικονομικές υποθέσεις και ο ΑΝΤ1 του Θ. Κυριακού. Το συγκρότημα του Γιώργου Κουρή με το Kontra, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται σε απενεργοποίηση από τα οικονομικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: