mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σε νέα φάση η TV με ίδιους όρους, όμηρος και παράγοντας επιρροής

Στην τελική ευθεία η αναδιάρθρωση της εγχώριας τηλεοπτικής αγοράς

 (αναδημοσίευση από Ισοτιμία Σαββάτου)

 Η ΑΝΑΦΟΡΑ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, ότι δεν μπορεί να δίνονται δάνεια 500 εκατ. ευρώ σε τηλεοπτικά κανάλια, εκτιμήθηκε ως διπλή παρέμβαση. Έναντι της τηλεοπτικής αγοράς, η οποία μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, σε φάση συνολικής αναδιάρθρωσης, αλλά και έναντι των τραπεζών. Οι δυο αυτοί πόλοι, εξάλλου, έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, που γιγαντώθηκαν οι εταιρείες media. Το παράδειγμα φωτογράφιζε την περίπτωση του Alter.
Τα περιθώρια επιτυχίας, που έχει το προτεινόμενο σχέδιο σωτηρίας για το κανάλι, μετά την ένταξή του στο άρθρο 99, έχουν στενέψει δραματικά.
 Είναι, όμως, μόνο το Alter, που εκτιμάται ότι σύντομα θα βγει εκτός τηλεοπτικής αγοράς; Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Μπουρνάζι, πληροφορίες αναφέρουν ότι το επενδυτικό fund της Argo αποχώρησε, ή προτίθεται να αποχωρήσει, από το σχέδιο σωτηρίας. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, τεχνικοί κυρίως, αρχίζουν και πάλι κινητοποιήσεις.
Η ≪δέσμευση≫ του μετόχου Κώστα Γιαννίκου, ότι θα αποπληρωθούν οι χρωστούμενοι μισθοί, για μια ακόμη φορά δεν τηρήθηκε. Η κατάσταση στην TV, ωστόσο, είναι περισσότερο δραματική. Το στάδιο του ≪αποπληθωρισμού≫ (έτσι χαρακτηρίζουν τα στελέχη της τηλεόρασης το σπάσιμο της τηλεοπτικής φούσκας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο), το διαδέχεται η πλήρης αναδιάρθρωση της ιδιωτικής τηλεόρασης.
 Η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική άποψη, ότι η ελληνική αγορά αντέχει τη λειτουργία 2 συν 1 καναλιών, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στο παρελθόν.
Σήμερα το μοντέλο αυτό επανέρχεται δυναμικά, κλιμακώνοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες τους. Mega και ΑΝΤ1, οι δυο ισχυροί της αγοράς, αναφέρονται ως τα κανάλια, που θα περάσουν στην επόμενη φάση της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Αυτό, παρά τις δυσκολίες, ως προς τη ρευστότητα και τις επενδύσεις στην παραγωγή, που αντιμετωπίζουν. Η τρίτη θέση στην αγορά, αποδίδεται στο ΣΚΑi, κανάλι που διεκδικεί τον ρόλο του ενημερωτικού. Το τρίπολο σκοντάφτει, όπως είναι φανερό, στη λειτουργία του Alpha. Ενός σταθμού, μέσω του οποίου έχει παρουσία στην Ελλάδα ο διεθνής όμιλος RTL. Τα σενάρια, περί αποχώρησης του γερμανικού ομίλου, έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα στελέχη του πολυεθνικού ομίλου, όντως, έχουν επαφές, τόσο με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και μέτοχο του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά, όσο και με τον Μίνωα Κυριακού, του ΑΝΤ1.
Δεν είναι ακόμη βέβαιο, αν το RTL θα εγκαταλείψει την επένδυσή του στην Ελλάδα, προτιμώντας να χάσει τα εκατομμύρια, που διέθεσε πριν από τέσσερα χρόνια. Στην αγορά, στο μεταξύ, επαναδραστηριοποιείται το Kontra Channel, ιδιοκτησίας Γιώργου Κουρή. Δεν είναι λίγοι, όσοι συνδέουν την επανεκκίνηση του περιφερειακού καναλιού, με την πιθανότητα δημιουργίας ενός real τηλεοπτικού σταθμού. Ο οποίος θα απορροφήσει το δυναμικό του καταρρέοντος Alter.
 Όλες αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται και συζητούνται, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές ιδιοκτητών και στελεχών της τηλεόρασης, με πολιτικούς παράγοντες.
 Κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι ότι στερούνται οιασδήποτε θεσμικής παρέμβασης. Με αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, η ιδιωτική τηλεόραση να εμφανίζεται έτοιμη να εισέλθει σε νέα φάση λειτουργίας, με τους ίδιους χαοτικούς όρους.
Χωρίς κανόνες, όμηρος πολιτικών συμφερόντων, αφενός.
Αλλά και με ρόλο παράγοντα στην άσκηση πολιτικής επιρροής, αφετέρου.
Πηγή: http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: