mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εκτός διαφήμισης η ΕΡΤ, μειώσεις μισθών στη Real *

media news*
(Η έκδοση της εβδομάδα)

● ● ●Υπογράφηκε η αναμενόμενη απόφαση για την παράταση θητείας του ΔΣ της ΕΡΤ από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο. Μέχρι και τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης δεν μπορούσε να λάβει καμία απόφαση. Το νέο ΔΣ είναι 7μελές, λείπουν από αυτό οι παραιτηθέντες: Ηλίας Μοσχονάς, Χρήστος Αβραάμ, Λύδια Κονιόρδου και Λένα Διβάνη. Νέο μέλος εντάχθηκε ο Νίκος Σωτηριάδης της ΕΡΤ3 ώστε να μην υπάρχει ζήτημα απαρτίας.
Η πρώτη σημείωση είναι ότι στο διοικητικό συμβούλιο μετέχουν πλέον μόνο οι εκπρόσωποι του κράτους, των υπουργείων δηλαδή Οικονομικών και Επικρατείας, πρακτικά και η διοίκηση της “κρατικοποιήθηκε”. Η δεύτερη σημείωση είναι ότι για να λειτουργήσει το ΔΣ θα πρέπει να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη ενός εκπροσώπου από την πλευρά των εργαζομένων. Και η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις εκλογές.
 ● ●Ως μέτρο κατευνασμού των αντιδράσεων της αγοράς, στη συμφωνία της ΕΡΤ για το Champions League της επόμενης τριετίας, εκλαμβάνεται η ≪σκέψη≫ να αποχωρήσει ολοκληρωτικά η κρατική τηλεόραση από τη διαφημιστική αγορά. Αν αυτό αποφασιστεί, θα εφαρμοστεί αφού ολοκληρωθεί το Euro 2012, το ερχόμενο καλοκαίρι.
 ● ● ●Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα κρατικά μέσα, ΕΡΤ, ΑΠΕ και Γενική Γραμματεία, προτείνεται να συνεχιστούν έως και την ερχόμενη Τρίτη. Οι αντιδράσεις για την ≪κρατικοποίηση≫ των δημοσιογράφων, μετά την απόσυρση της τροπολογίας, που τους εξαιρούσε από την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο, έχει προκαλέσει σάλο στον δημοσιογραφικό κλάδο. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έγιναν αποδέκτες διαμαρτυριών. Και ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι θα παρέμβει στο Υπουργείο Οικονομικών.
 ● ● ●Οι εξελίξεις, όσον αφορά τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την pub της Αγγλίας για συνδρομή σε φτηνότερη ψηφιακή πλατφόρμα άλλης χώρας, είναι ραγδαίες. Πολύ πριν το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κρίνει οριστικά την υπόθεση της Πρέμιερ Λιγκ, έγινε γνωστό ότι η διοίκηση της Λίβερπουλ εξετάζει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί μόνη της τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μετά το 2013.
 ● ● ●Δεν ικανοποιεί τη διοίκηση της ≪Ελευθεροτυπίας≫ ο αριθμός όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την εφημερίδα, με δέλεαρ την αποζημίωσή τους σε δόσεις. Πληροφορίες λένε ότι περίπου 40 εργαζόμενοι συμφώνησαν μ’ αυτή τη λύση. Στο μεταξύ, η λήψη του νέου δανείου είναι μετέωρη. Το κλίμα στον Νέο Κόσμο είναι χειρότερο από κάθε άλλη φορά.
● ● ● Δεν έχει τη δυνατότητα δικτύωσης με άλλους περιφερειακούς σταθμούς της χώρας το Kontra Channel του Γ. Κουρή, με απόφαση του ΕΣΡ. Το επιχείρημα είναι ότι δεν διαθέτει άδεια ενημερωτικού καναλιού. Κι όμως, το κανάλι θα εκπέμπει αποκλειστικά ενημερωτικό πρόγραμμα!



 ● ● ●Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης. Στη μεν ≪Μακεδονία≫, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας απλήρωτοι επί 3 μήνες, ανακοινώθηκε ότι απαιτούνται 70 απολύσεις. Και ζητήθηκε να αποχωρήσουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι. Στον δε ≪Αγγελιοφόρο≫, όπου υπεγράφησαν ατομικές συμβάσεις, ανακοινώθηκαν κι άλλες απολύσεις, προκαλώντας και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες με λουκέτο απειλείται και η εκτυπωτική ομάδα ≪Αλέξανδρος≫ στο Κιλκίς. Ο ≪Αγγελιοφόρος≫ θα τυπώνεται στην Αθήνα, στην ≪Ίριδα≫.

 ● ● ●Ως νέα μορφή ενεργητικής τηλεόρασης παρουσίασε την υπηρεσία Hol my tv, η Hellas on line, ανακοινώνοντας το πακέτο on line βίντεο κλαμπ με 8 ευρώ το μήνα. Η επέκταση στη διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου, βάζει έναν ακόμη παίκτη στην αγορά. Την ίδια στιγμή, ο ΟΤΕ TV καθυστερεί τη δική του πλατφόρμα, ενώ η Forthnet σχεδιάζει την παροχή και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
 ● ● ●Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τα γεγονότα του Ιούνη στο Σύνταγμα, προβλήθηκαν στο αραβόφωνο Al-Jazeera περασμένη εβδομάδα και μέσω αυτού σε όλο τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ «Witness – Children of the Riots» γυρίστηκε για λογαριασμό του αγγλόφωνου Αl-jazeera, και περιλαμβάνει τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008 για να φθάσει στα βίαια επεισόδια στις 28 και 29 Ιουνίου στην Αθήνα. Η «απάντηση» της Ελλάδας θάρθει με το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για την «κρίση στην Ελλάδα» ο Γιώργος Αυγερόπουλος στον «Εξάντα» της ΝΕΤ και επίσης κλείνει με τα επεισόδια του Ιουνίου.
 ● ● ●Η πρώτη εκπομπή που κάνει πρεμιέρα από τις νέες ενημερωτικές της ΝΕΤ των οποίων εγκρίθηκαν νέα επεισόδια, είναι αυτή του Κώστα Βαξεβάνη, το «Κουτί της Πανδώρας» στις 24 Οκτωβρίου.
 ● ● ●Μειώσεις μισθών προωθεί στο συγκρότημα των δημοτικών Μέσων της Θεσσαλονίκης η διοίκηση της εταιρείας. Οι μειώσεις είναι της τάξης του 10% και 15% και χωρίς καμία εγγύηση ότι δεν θα μειωθούν κι άλλο οι θέσεις εργασίας. Στο μεταξύ στα νέα λογότυπα που παρουσίασε η διοίκηση δεν υπάρχουν τα σήματα του FM 100 και του FM 100,5, παρά μόνο της τηλεόρασης TV 100. Και όλοι αναρωτιούνται αν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα συνεχίσουν. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, έληξε η σύμβαση του διευθυντή του συγκροτήματος δημοσιογράφου Φίλιου Στάγκου από το τέλος Σεπτεμβρίου.
 ● ● ●Δυναμικά συνεχίζει ο Real FM που εντάσσει στο δυναμικό του και τη Λιαννα Καννέλη. Η βουλευτής του ΚΚΕ και ο Νίκος Χατζηνικολάου το αποκάλυψαν στον αέρα του Alter και η εκπομπή της αναμένεται να προστεθεί σύντομα στο πρόγραμμα.
 ● ● ●Η πρώτη υποχρέωση των παρουσιαστών στη νέα ζώνη του «Πρωινού ΑΝΤ1», που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα, σε ένα νέο, τολμηρό εγχείρημα του καναλιού, ήταν να ανοίξουν λογαριασμό στο twitter. Με εξαίρεση τον Γιώργο Παπαδάκη, που ακόμη το ψάχνει, οι λογαριασμοί άνοιξαν. Όσοι είχαν ήδη, συνδέθηκαν με το κεντρικό twitter του «Πρωινού». Τώρα πρέπει κάθε μέρα να το γεμίζουν με «ειδήσεις» για τους «ακόλουθους».
 ● ● ●Ετοιμάζεται η έκδοση κυριακάτικου φύλλου στη «Δημοκρατία» και ήδη βρίσκεται εκεί ο Δημήτρης Παπαδοκωστόπουλος για το οικονομικό τμήμα. Στην εφημερίδα πήγε και ο Αντώνης Πρέκας για την έκδοση τηλεοπτικού ένθετου.
 ● ● ●Στον αέρα τινάχθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας, μέσα από ένα απίστευτο παρασκήνιο διαβουλεύσεων και συζητήσεων. Η πρόταση της ΕΡΤ, για τα δικαιώματα του μπάσκετ, δεν ικανοποίησε τις ΚΑΕ, εκτός του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Που, επίσης, δήλωσαν ότι αποδέχτηκαν haircut κατά 20% και 10% αντίστοιχα. Η έναρξη του πρωταθλήματος βρίσκεται στον αέρα. Στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και ο ΟΠΑΠ TV, που διεκδικεί τη μετάδοση κάποιων αγώνων, ως μέρος της συμφωνίας για τη χορηγία στις ομάδες μπάσκετ του πρωταθλήματος.
 ● ● ●Με δραματικούς τόνους, όσον αφορά την πορεία του συγκροτήματος, και με το γνωστό επιχείρημα ≪να αποφευχθούν οι απολύσεις≫, ανακοινώθηκε μείωση κατά 10% στις αμοιβές των εργαζομένων στη Real και τον Real FM. Ειδικά για το ραδιόφωνο, η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη. Ο σταθμός ήλθε πρώτος σε ακροαματικότητα, ξεπερνώντας τον κραταιό ΣΚΑI.
 ● ● ● Δυο κατηγορίες εντάσσονται τα έντυπα που δικαιούνται μειωμένο τιμολόγιο ταχυδρομικής διακίνησης στα ΕΛΤΑ. Τα κριτήρια για τις δυο κατηγορίες είναι το είδος της έντυπης έκδοσης)εφημερίδα-περιοδικό και το βάρος των εκδόσεων. Οι τιμές ποικίλουν και ανώτατο όριο για τη επιδότηση είναι η διακίνηση 15.000 φύλλων των εφημερίδων και περιοδικών. Τα έντυπα που δικαιούνται επιδότησης δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας.
 ● ● ● Στην αντεπίθεση, για να κερδίσει τη χαμένη ακροαματικότητα, ο ΣΚΑΪ 100,3, με καμπάνια και σύνθημα ≪Όλοι μαζί μπορούμε≫.
● ● ● Προσωρινή επικουρική σύνταξη θα χορηγήσει ο ΕΔΟΕΑΠ στα μέλη του, τα οποία κατέθεσαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης.
 ● ● ● Φτηνά τη γλίτωσε ο ΑΝΤ1, όσον αφορά τις καταγγελίες περί πρόκλησης εθνοτικού μίσους από το σίριαλ ≪Εzel≫. Το ΕΣΡ επέβαλε απλή σύσταση.
 ● ● ● Στο Blue Sky μετακινήθηκε η ομάδα του Π. Μπουσμπουρέλη, από όπου εκπέμπει πρόγραμμα οικονομικής και επιχειρηματικής ενημέρωσης.
 ● ● ● Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της ΕΡΤ και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
 ● ● ● Νέα συνάντηση του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γ. Αλαφούζου με τον Β. Μαρινάκη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
 ● ● ● Αρνείται ο δήμαρχος Φυλής να αποπληρώσει τους 11 μισθούς στους εργαζόμενους στον σταθμό ≪Ξένιος≫.
 ● ● ● Η απεργία των δημοσιογράφων προκάλεσε κρίση στον ≪Αθήνα 9,84≫, καθώς υπέβαλε την παραίτησή του ο Τάκης Καμπύλης.
 ● ● ●Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Mega, από τους Πέτρο Μπούτο και Χρήστο Παναγιωτόπουλο, στον Τύπο και στις διαφημιστικές εταιρείες, επιβεβαίωσε το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο κανάλι. Το Mega διέγραψε δυο τηλεοπτικές παραγωγές μυθοπλασίας. Επιχείρημα: υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπορεί να στηριχτεί η παραγωγή τόσο πολλών σειρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: