mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Εκτός ψηφιακών εξελίξεων η κυβέρνηση

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Η απουσία της κυβέρνησης από το εγχείρημα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, είναι η αιτία που η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει έξω από την ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επισήμανση έγινε, με δραματικό τρόπο, στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο της Infocom, όπου μετείχαν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της τηλεόρασης και των τηλεπικοινωνιών. «Δεν έχουμε συνομιλητή στην κυβέρνηση», ήταν το συμπέρασμα των φορέων της αγοράς. Που αναμένουν, δυο χρόνια τώρα, την υλοποίηση της δέσμευσης για τη διανομή του ψηφιακού φάσματος, και την τηλεοπτική αδειοδότηση. Η μόνη αισιόδοξη φωνή, ήταν αυτή του γενικού γραμματέα Επικοινωνιών Σωκράτη Κάτσικα. Ο οποίος επέμεινε ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εντός του 2013.
 Η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την αγορά, η οποία διαπιστώνει ότι η σύνταξη του οριστικού χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων καθυστερεί αναιτιολόγητα. Γεγονός που συνεπάγεται καθυστέρηση της τηλεοπτικής αδειοδότησης.
Έτσι, η Ελλάδα είναι αδύνατο να μετάσχει στο πανευρωπαϊκό switch off της αναλογικής τηλεόρασης, το 2012. Κι αυτό, παρότι έχει εντάξει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς έσοδα 300 εκατ. ευρώ, από τη δημοπράτηση του ψηφιακού φάσματος.
Αυτό που αποφεύγουν να παραδεχτούν, δημόσια, τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων μένει «παγωμένος».
Διότι δεν έχει αποφασιστεί, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, πόσες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα προβλέπει, και πόσες θα διατεθούν για περιφερειακή εκπομπή. Πρόκειται για μείζον ζήτημα, στις συζητήσεις του υπουργού Επικρατείας με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. Αντιθέτως, φαίνεται πως είναι ειλημμένη απόφαση η διάθεση του φάσματος στα UHF να γίνει σε παρόχους δικτύου, κι όχι απευθείας σε κανάλια.


 Στον αντίποδα της πολιτικομιντιακής αυτής διαπραγμάτευσης, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, οι πάροχοι δικτύου αποφάσισαν το επόμενο βήμα, όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση. Όπως δήλωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της Digea, Γιώργος Μαθιός, και ο γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλίτσης, οι δυο πάροχοι ξεκινούν την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών τους σημάτων στις 9 Δεκεμβρίου, στη Δυτική Ελλάδα. Η αναλογική τηλεόραση, από το κέντρο εκπομπής στα Ακαρνανικά, θα σβήσει για τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, μετόχους της Digea. Η ΕΡΤ θα διατηρήσει την παράλληλη αναλογική εκπομπή των δικών της καναλιών, για δύο ακόμη μήνες. Μετέωρο παραμένει, κατά πόσον θα συμμετάσχουν, ή όχι, τα περιφερειακά κανάλια στη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Ορισμένοι ιδιοκτήτες επαναφέρουν το αίτημα να αναλάβει η ΕΡΤ την εκπομπή των τηλεοπτικών σημάτων, από την περιφέρεια. Για το θέμα αυτό, έχει κατατεθεί αίτηση στο Υπουργείο Υποδομών.

Πηγή: http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: