mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η πτώση της Leo Burnett, η κατάργηση του ειδικού φόρου*

Μιχάλης Κουντούρης 
* media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

● ● ● Αναβρασμό (αν και τα περισσότερα στελέχη του χώρου της επικοινωνίας ανέμεναν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη), προκάλεσε η απόφαση του πολυεθνικού ομίλου Publicis, να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, για την Leo Burnett Hellas. Η αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών, ύψους 22 εκατ. ευρώ, αναφέρεται ως βασικός λόγος για την πτώχευση της εταιρείας. Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν τη μερίδα του λέοντος στο χρέος αυτό: περίπου 9 εκατ. ευρώ είναι το χρέος σε Mega και ΑΝΤ1, σύμφωνα με πληροφορίες μας.
Άλλα 3 εκατ. χρωστά η εταιρεία σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ περίπου 8 εκατ. αναφέρονται ως χρέος σε ορισμένους ομίλους media. Τα δυο κανάλια συζητούν απευθείας και με τους μεγάλους πελάτες διαφημιζόμενους, των οποίων τους λογαριασμούς διαχειριζόταν η Leo Burnett. Το μείζον θέμα, που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά των Μέσων, είναι αν θα ζητήσει ευθύνες και από την μητρική εταιρεία Publicis, η οποία είναι εισηγμένη σε διεθνή χρηματιστήρια.
 ● ● ● Τα ιδιωτικά κανάλια το αποφάσισαν: το αμέσως προσεχές διάστημα καταθέτουν προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του ΕΣΡ, για την Οδηγία του σχετικά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων της νέας Τηλεοπτικής Οδηγίας. Η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με Π.Δ. Σύμφωνα με τους ιδιωτικούς σταθμούς, τα μέλη του ΕΣΡ γνωμοδοτούν αυθαιρέτως επί των ρυθμίσεων του product placement, καθώς και των ρυθμίσεων για τη διαφήμιση.
 ● ● ● Η απομάκρυνση του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη και της στήλης του «Ο καιρός» από την «Ελευθεροτυπία», συνέπεσε με το νέο αδιέξοδο στη λήψη του δανείου. Ενώ οι εργαζόμενοι περιμένουν τη δόση, έναντι των μισθών τους, αλλά και τις αποφάσεις για αποχωρήσεις - απολύσεις, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε εμπλοκή στη χορήγηση του δανείου από την Τράπεζα Πίστεως. Λείπει μια υπογραφή, λένε στην εφημερίδα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόβλημα και για την εκταμίευση δόσης 500.000 ευρώ, για την πληρωμή έναντι μισθών.
 ● ● ● Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ (Θανάσης Παπαγεωργίου πρόεδρος, Λάμπης Ταγματάρχης διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Σωτηριάδης, Πάνος Σαμούρης, Ανδρέας Ζάνος, Στέφανος Στεφάνου και Αρίστων Κοντιζάς) εγκρίθηκε από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Και ενώ συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις, το ΔΣ καλείται να υποβάλει στα Υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας, χρονοδιάγραμμα για τα λουκέτα σε ΕΤ1, Ραδιοτηλεόραση και περιφερειακούς σταθμούς, καθώς και τη λίστα της εφεδρείας.
 ● ● ● Αυξάνονται ραγδαία οι αιτήσεις στην ΕΣΗΕΑ, για χορήγηση έκτακτων βοηθημάτων, σε άνεργους δημοσιογράφους. Ενόψει Χριστουγέννων, καταρτίζεται λίστα με μακροχρόνια ανέργους. Υπάρχει αίτημα να συμπεριληφθούν σ’ αυτήν και οι πρόσφατα απολυμένοι. Οι οποίοι ξεπερνάνε, πλέον, τους 200!
 ● ● ●Σε μεγάλη καβάντζα μετατρέπεται το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ. Το λέμε με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της κρατικής τηλεόρασης να πληρώσει το ποσό των 3.700 ευρώ στο υπουργείο Παιδείας και το εθνικό δίκτυο τηλεόρασης που διαθέτει για την πραγματοποίηση επιμορφωτικής ημερίδας για την εκπαιδευτική τηλεόραση.
 ● ● ● Προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες, είναι το 13ο συνέδριο τηλεπικοινωνιών της InfoCom World, που πραγματοποιείται στις 25 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τηλεόραση (η μετάβαση στην οποία παραμένει «παγωμένη» στα αρμόδια Υπουργεία), θέμα συζήτησης, για μια ακόμη φορά, θα είναι «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και το νέο τοπίο». Τα στελέχη της αγοράς ελπίζουν ότι ο Ηλίας Μόσιαλος, ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της ενότητας, θα δώσει κάποιες απαντήσεις, ως προς το αν υπάρχει άλλος σχεδιασμός, για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή TV.
 ● ● ● Τα αιτήματα της ένωσης ιδιοκτητών τηλεόρασης ικανοποιούνται, στο σύνολό τους. Τόσο ο ειδικός φόρος τηλεόρασης 20% επί της διαφήμισης, όσο και το τέλος ενοικίου για την κατοχή των επίγειων συχνοτήτων, καταργούνται για τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, το τέλος συχνοτήτων παραμένει στο 0,1% του ετήσιου τζίρου των καναλιών, μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές άδειες λειτουργίας στην ψηφιακή τηλεόραση.

 ● ● ● Την παραίτησή του υπέβαλλε από το Star και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Αιμίλιος Λιάτσος κλείνοντας μια συνεργασία 7,5 ετών στο κανάλι. Πληροφορίες λένε ότι η αποχώρησή του συζητιόταν από την περασμένη εβδομάδα και συνδέεται με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Παρασκευή & 13» για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις.
 ● ● ● Απευθείας ανέλαβε τα ηνία του «Κόσμου του Επενδυτή» ο Κώστας Γιαννίκος, μετά την παραίτηση του Νίκου Φελέκη, ο οποίος διαφώνησε μαζί του σε θέματα στρατηγικής της εφημερίδας. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, κατά πληροφορίες, ενημέρωσε τους συντάκτες, ότι θα ακολουθήσει κύμα περικοπών και απολύσεων.
 ● ● ● Η είσοδος της δορυφορικής πλατφόρμας του ΟΤΕ TV, που ανακοίνωσε τα δικά της «πακέτα» τηλεόρασης την περασμένη εβδομάδα, συμπλήρωσε την εικόνα, στον ανταγωνισμό της συνδρομητικής TV. Έναντι της Nova που κατέχει τα εμπορικά αθλητικά προγράμματα, ο ΟΤΕ TV αντιτάσσει φτηνά πακέτα έως 25 ευρώ το μήνα, με δεκάδες κανάλια και ταινίες.__
 ● ● ● Νέα ενημερωτική εκπομπή εντάσσει στο πρόγραμμά της η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με την Πόπη Τσαπανίδου. Τίτλος: ≪48 ώρες≫. Το κανάλι του Νέου Φαλήρου διατηρεί, σε ποσοστό της τάξης του 30%, το ενημερωτικό του πρόγραμμα. Βγάζει ενημερωτική εκπομπή και τα πρωινά του Σαββάτου, μπαίνοντας στον ανταγωνισμό του Σαββατοκύριακου.
 ● ● ● Σε δίνη παραμένει η ΕΡΤ. Η οποία έβαλε, κυριολεκτικά, λουκέτο, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, με τις συνεχείς απεργίες του προσωπικού. Η διευκρίνιση που κατέθεσε ο Ε. Βενιζέλος, ως τροπολογία, ότι, ειδικά, οι (παλιοί) δημοσιογράφοι των δημοσίων ΜΜΕ διατηρούν το ασφαλιστικό τους καθεστώς, χαρακτηρίστηκε εμπαιγμός. Εφόσον παραμένουν σε ισχύ όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που μετατάσσουν τους δημοσιογράφους σε καθεστώς κρατικών υπαλλήλων. Εκτός των άλλων μέτρων αντίδρασης, συζητείται η κατάθεση προσφυγών σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Η ΠΟΕΣΥ έκανε λόγο για επέκταση των απεργιών σε όλα τα ΜΜΕ, την ερχόμενη εβδομάδα.
 ● ● ●Περί ρευστότητας ο έντονος προβληματισμός στο Mega. Κατά πληροφορίες οι μέτοχοι δήλωσαν πως θα στηρίξουν το πρόγραμμα και έτσι η έναρξη των ελληνικών κωμικών σειρών θα γίνει κανονικά στις 14 Νοεμβρίου. Δόθηκε πράσινο φως να διανεμηθεί το πρόγραμμα στις διαφημιστικές εταιρείες. Σε δεύτερο επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις συνεργαζόμενες εταιρείες παραγωγής αν θα κάνουν παραγωγές για το κανάλι χωρίς όμως να λάβουν προκαταβολή για το κόστος τους.
● ● ● Η Αλίκη, του κλασικού ελληνικού σινεμά, πουλάει ακόμη. Μετά τα ιδιωτικά κανάλια, που στήριξαν ζώνες ολόκληρες του ημερήσιου προγράμματος στον ελληνικό κινηματογράφο, ήρθε η ώρα των κρατικών σταθμών της ΕΡΤ να προβάλλουν παλιές ταινίες του ελληνικού σινεμά. Τέσσερις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Αχ, αυτή η γυναίκα μου» και «Το πιο λαμπρό αστέρι» διατέθηκαν στην ΕΡΤ 3 για δυο προβολές. Κόστος 28.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.
 ● ● ● Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι δημοσιογράφοι του «Φίλαθλου» του Γ. Κουρή, που παραμένουν απλήρωτοι επί 10 μήνες.Ίδια είναι η κατάσταση και στην «Αυριανή».
 ● ● ● Καθυστέρηση πληρωμών και στον «Ελεύθερο Τύπο».
 ● ● ● Συνεργείο του Alpha μπήκε, για πρώτη φορά, στο Προεδρικό Μέγαρο και διένειμε την εικόνα με pool στα άλλα κανάλια.
 ● ● ● Την επέκταση της συμφωνίας μείωσης μισθών κατά 10%, χωρίς χρονικό όριο, ανακοίνωσε ο Θ. Φιλιππόπουλος στα περιοδικά του συγκροτήματος.
 ● ● ● Με σημασία για το μέλλον, η εμφάνιση του Παντελή Καψή στο Νέο Φάληρο, ως προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή.
 ● ● ● Απολύσεις αναμένονται στο «Έθνος». Για απολύσεις πιέζει ο Γ. Μπόμπολας και τη διοίκηση του Mega.

Δεν υπάρχουν σχόλια: