mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Παρόν και μέλλον της εργασίας στα ΜΜΕ

"Δεν θέλουμε εργασιακή ειρήνη", δήλωσαν με κάθε σοβαρότητα οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών στα σωματεία των τεχνικών. Δήλωση απόλυτα ειλικρινής των προθέσεων και των πράξεων τους. Γιατί για δεύτερη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ξεκίνησε με ορμή η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο των ΜΜΕ, οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις στη νέα φάση τους αρχίζουν από τον κλάδο των τεχνικών. Στην τηλεόραση.
Οι "συνεργάσιμοι" δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι, ανοιχτοί σε ατελέσφορες -για τους ίδιους και τα συμφέροντα τους- διαπραγματεύσεις, θα ακολουθήσουν σε ύστερο στάδιο. Εξάλλου τα σωματεία σε αυτούς τους κλάδους βοηθούν τις χωρίς αποτέλεσμα συζητήσεις αφού οι εκδότες περικόπτουν και οι δημοσιογράφοι αποδέχονται. Συζητώντας.
Η κατάσταση στα Μέσα Ενημέρωσης δεν θυμίζει διόλου βαρέλι έτοιμο να εκραγεί. Τουναντίον. Οι ιδιοκτήτες των Μέσων,  τα παλαιά και νέα διαπλεκόμενα έχουν ήδη τελειώσει με τους εργαζόμενους τους, για αυτό και μόνο οι τεχνικοί αποτελούν το τωρινό πρόβλημα τους.  Επειδή είναι οι μόνοι που συνεχίζουν να αντιστέκονται.
Η πρώτη φάση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων έχει ολοκληρωθεί. Στην πλειονότητα των μεγάλων εφημερίδων και του συνόλου των ραδιοφωνικών-τηλεοπτικών σταθμών, όπως επίσης και στα περιοδικά ισχύουν πλέον ατομικές συμβάσεις συμβάσεις. Επιβλήθηκαν σε ένα χρόνο χωρίς να ανοίξει συνδικαλιστικό ρουθούνι, αντιθέτως απομακρύνθηκαν βίαια οι αγωνιστικές φωνές σε Τύπο και τηλεόραση.

Οι ατομικές συμβάσεις ισχύουν στα Μέσα που συνεχίζουν να πληρώνουν. Γιατί σε πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών και σταθμών η στάση πληρωμών είναι καθεστώς. Από την κατάρρευση του Alter και της "Ελευθεροτυπίας", βρίσκονται σε μετέωρο καθεστώς ανεργίας, όντας όμηροι μιντιακών εταιρειών σε πτωχευτικό στάδιο, περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι όλων των κλάδων.
Εδώ και πολλούς μήνες δεν πληρώνουν ή συνεχίζουν να λειτουργούν με "έναντι"ποσών της μισθοδοσίας οι εφημερίδες Αυριανή, Αδέσμευτος Τύπος, Αξία, Παρασκευή και 13, Ισοτιμία, Espresso, Φίλαθλος, Βραδυνή, κ.λ.π. Δυσκολίες καταβολής μισθοδοσίας υπάρχουν στις εφημερίδες της αριστεράς, στον Ριζοσπάστη και την Αυγή. Δεν ισχύει η συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλες τις εφημερίδες που εκδίδονται και σε όλους τους σταθμούς, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς. 
Η νέα, δεύτερη φάση των διαπλεκόμενων μιντιαρχών που δίνουν μάχη με νύχια και με δόντια για να διατηρηθούν στην ηγεσία της διαπλοκής με το πολυεθνικό πλέον κεφάλαιο προσφέροντας γη και ύδωρ στην τρόϊκα και τις τράπεζες, περιλαμβάνει την πλήρη σχεδόν εξαθλίωση των εργαζομένων τους. Εργασιακά και επαγγελματικά. 
Τον τόνο δίνει μάλλον η περιφέρεια όπου οι τοπικοί διαπλεκόμενοι απαιτούν για τους νεοεισερχόμενους στην δημοσιογραφική εργασία 3χρονη απλήρωτη εργασία και κλιμακωτές μειώσεις μισθών για όσους ήδη εργάζονται ως και 30%. Κεντρικά από τις κινήσεις του ΑΝΤ1, Mega και Alpha διαφαίνεται το συνολικό σχέδιο. Οι μισθοί στα ΜΜΕ θα πέσουν κατά 50% στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων του 2009, θα ακολουθήσει νέος γύρος απολύσεων και δεν αποκλείεται σταδιακά να κλείσουν ημερήσιες εκδόσεις εφημερίδων. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς αναστέλλεται η ελληνική παραγωγή με αποτέλεσμα να βυθίζετονται στην ανεργία και εξαφάνιση ολόκληροι κλάδοι της τηλεοπτικής παραγωγής.
Όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στη βιομηχανία των ΜΜΕ θα είναι οι "ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι" χωρίς απαιτήσεις και άποψη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: