Στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής αναμένουν τη νέα διοίκηση. Ο νέος αρμόδιος υπουργός παίρνει αύριο Τετάρτη τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όπως λέει (ΣΚΑΙ) έχει ήδη σχέδιο. Να αλλάξει όλα τα πρόσωπα, όπως φαίνεται. Μέχρι τότε ας διαβάσουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι η ΕΡΤ, εκτός από "τσιφλίκι" του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.
Θέλουμε κάτι διαφορΕΡΤικό
Του Κώστα Βαξεβάνη
(αναδημοσίευση από το "Κουτί της Πανδώρας")
Ναι ακόμη και τα ίδια τα Μέσα Ενημέρωσης, έχουν ανάγκη να διαφημιστούν. Υπάρχει λόγος όμως να δώσει η ΕΡΤ ένα εκατομμύριο για να διαφημίσει τον διαφορετικό χαρακτήρα της; Χρειάζεται χρήματα για να προσδιορίσει αυτό για το οποίο απαιτείται μια άλλη λειτουργία;
Ο διαφορετικός χαρακτήρας της ΕΡΤ δεν θα γίνει κατανοητός αν κάποιος μιλήσει διαφημιστικά γι αυτόν (και κάποιοι προφανώς εισπράξουν) αλλά αν προσπαθήσει να τον κατακτήσει. Συνεπώς δεν χρειάζονται χρήματα αλλά άλλη αντίληψη για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Αρκεί αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν την ΕΡΤ, να μην την δουν για μία ακόμη φορά ως το κτήμα τους, στο οποίο θα ρίξουν τα κομματικά άροτρα να σκάψουν τα πάντα, για να σπείρουν μετά τις μονόχρωμες μαργαρίτες του κομματικού θερμοκηπίου.
Η Δημόσια τηλεόραση (ας το πούμε για πολλοστή φορά) πρέπει να είναι ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούν να αναπτύσσονται όλες οι απόψεις για την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τη ζωή. Δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στα ρεύματα που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία και ανησυχούν γι αυτή. Κυρίως όμως πρέπει να αφήνει να ειπωθούν πράγματα που η διαπλοκή δεν επιτρέπει να ειπωθούν αλλού.
Η εμπειρία μου τα δύο τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ είχε απ όλα. Στελέχη που απολογούνταν σε κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και εργαζόμενους που πίστευαν και προσπαθούσαν να είναι η ΕΡΤ πάνω από όλα αυτά. Οι περισσότερες από τις εκπομπές που παρακολουθήσατε αυτά τα δύο χρόνια ,είχαν μεγάλη έρευνα αλλά και ταλαιπωρία μέσα στην ΕΡΤ. Το Κουτί της Πανδώρας ειδικά, είχε την «τιμή» να παρακολουθείται πριν παίξει από ειδική επιτροπή λογοκρισίας. Δεν κατάφεραν να μας λογοκρίνουν. Ανακοινώσαμε τις προσπάθειες στον κόσμο, απειλήσαμε με νομικά μέτρα και άλλα πολλά. Η ταλαιπωρία μας να εξασφαλίσουμε ότι θα παίξει η εκπομπή κάθε φορά, ήταν μεγαλύτερη από αυτή για να την φτιάξουμε.
Στην Βρετανία το BBC, ήταν αυτό που εξέθεσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ, αποκαλύπτοντας πως εξαπάτησε την κοινή γνώμη με ψεύτικες εκθέσεις περί χημικών όπλων του Σαντάμ. Η Δημόσια τηλεόραση της Βρετανίας. Στην Ελλάδα είναι αδιανόητο. Κάθε φορά που σε κάποια εκπομπή μας αποκαλυπτόταν στοιχειοθετημένη ευθύνη υπουργού, πολιτικού, επιχειρηματία,τα αντανακλαστικά των ιθυνόντων ξαφνικά ξέφευγαν από τηνσυνήθη αργόσυρτη λειτουργία των εσωτερικών μηχανισμών και γίνονταν απαιτητικά και επιθετικά.
Τι θα γίνει με την επόμενη διοίκηση; Τα πρώτα δείγματα δεν είναι καλά. Ο ίδιος ο αναπληρωτής Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Μουρούτης, με προσβλητικές αναρτήσεις στο twitter προεκλογικά, μίλαγε για ροζ παπαγαλάκια στην ΕΡΤ που θα φύγουν. Και όλα αυτά την περίοδο που η ΕΡΤ ήταν μακράν το πρώτο κανάλι.
Είναι δύσκολο να εξηγήσω πλέον το αυτονόητο. Πως το 2012, δεν μπορεί κανένας να ζητάει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων από δημοσιογράφους. Ο καθένας έχει πολιτική άποψη. Αν δεν είχε θα ήταν ένας δημοσιογράφος χωρίς άποψη. Αν δεν την έλεγε, υποκριτής ή φοβισμένος. Το θέμα δεν είναι να μην έχουν άποψη οι δημοσιογράφοι, αλλά να μην εξυπηρετούν ως φερέφωνα συμφέροντα. Επίσης άλλο άποψη,άλλο ρεπορτάζ. Στο ρεπορτάζ τα στοιχεία πρέπει να είναι ξεκάθαρα.
Αν κάποιος βουλευτής της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ ή του Συριζα έχει εμπλοκή σε κάποιο σκάνδαλο, το να τον αναφέρεις και να το αποκαλύψεις, δεν είναι υποστήριξη της άποψης των αντιπάλων αλλά πραγματικότητα που πρέπει να καταγραφεί για να ενημερωθεί ο κόσμος. Αν το κάναμε αυτό, τα πράγματα και στη δημοσιογραφία και στην κοινωνία θα ήταν καλύτερα.
Αν λοιπόν η ΕΡΤ θέλει να δείξει τον διαφορετικό της χαρακτήρα δεν χρειάζεται διαφήμιση ενός εκατομμυρίου.Χρειάζεται δημοκρατική λειτουργία και απόφαση να αφήσουν την ΕΡΤ να λειτουργήσει αυτόνομα και όχι κομματικά.
Κάτι μου λέει όμως πως και το 1 εκατομμύριο θα δώσουν (για να δούμε θα πάρει πάλι τη δουλειά η εταιρεία ΚΑΡΑΜΕΛΑ;) και θα κάνουν το παν για να ακυρώσουν όποιες σκέψεις για ανεξάρτητη ΕΡΤ.
Υ.Γ. επειδή θα βρεθούν διάφοροι καλοθελητές να πουν πάλι για το κόστος της Πανδώρας (έχω ακούσει ότι έχω πάρει έως και 2 εκατομμύρια) πληροφοριακά έχουν παίξει φέτος 12 εκπομπές με κόστος 20.000 χιλιάδες.Δηλαδή για να πληρωθούν 15 εργαζόμενοι, αποστολές, κάμερες, μονταζιέρες,μετακινήσεις και εγώ, δαπανήθηκαν φέτος 240.000 ευρώ όλο το χρόνο. Φαντάζομαι πως υπάρχουν αρκετοί που θα προτιμούσαν αντί Πανδώρας, EUROVISION ή εκπομπές άλλου τύπου. Ακίνδυνες. Κατανοητό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου