mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σώθηκαν οι ισολογισμοί; Θα το μάθουμε σήμερα

Τι είχε όμως προηγηθεί για τη δημοσίευση των ισολογισμών;

"Θρίλερ  με τους ισολογισμούς, σε δυο στρατόπεδα οι εκδότες"
(αναδημοσίευση από την Ισοτιμία της Κυριακής)

Της Μ.Παπαχριστούδη
Ένα θρίλερ έντονων πιέσεων και επαφών εξελίσσεται μέχρι την τελευταία στιγμή, για τη ρύθμιση της κατάργησης της δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο. Θρίλερ που οδηγεί και σε ρήξη το εκδοτικό μπλοκ στο χώρο του Τύπου, με δύο ήδη διαμορφωμένα μέτωπα: Αυτό των μεγάλων πολιτικών εφημερίδων, από τη μια, που συναινούν στην άμεση κατάργηση της δημοσίευσης. Και σε εκείνο των μικρότερης κυκλοφορίας πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων, οι οποίες συνεχίζουν τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας για την εφαρμογή της διάταξης του μνημονίου 2, η οποία ορίζει την κατάργηση των νόμων δημοσίευσης το πρώτο 3μηνο, αποσύρθηκε την περασμένη Πέμπτη για να κατατεθεί, όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές, μεθαύριο Τρίτη.
Τα όσα ορίζει, ωστόσο, η τροπολογία οδήγησαν σε νέο παρασκηνιακό πόλεμο στο εκδοτικό μπλοκ.
Αιτία, η «πρόνοια» δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων για εταιρείες που δεν διαθέτουν ιστοσελίδα στο Internet σε μία μόνο οικονομική εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.

«Υπάρχει διάστημα προσαρμογής», φέρεται να είπε στέλεχος της κυβέρνησης Παπαδήμου σε διαμαρτυρόμενους εκδότες. Το διάστημα ως την 1η Ιουλίου, οπότε θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα το ΓΕΜΗ για την ανάρτηση όλων των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών. Πρακτικά, δηλαδή, οι εφημερίδες που δικαιούνται σήμερα τη δημοσίευση ισολογισμών «κερδίζουν» τα έσοδα από τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων του έτους 2011, καθώς και των δύο πρώτων τριμήνων του 2012.


Η πλειονότητα των φορέων της ιδιωτικής αγοράς τάχθηκε κατά της κατάργησης της δημοσίευσης ισολογισμών, τα μέλη της ΕΙΗΕΑ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή. Το ζήτημα τέθηκε, την περασμένη Δευτέρα, στην έκτακτη συνέλευση των ιδιοκτητών και από την αρχή της συνεδρίασης διαφάνηκαν τα δύο ισχυρά μέτωπα. Ο εκπρόσωπος της «Αυγής» πρότεινε να γίνει ψηφοφορία για το αν η ΕΙΗΕΑ εκδώσει ανακοίνωση, αίτημα που απέρριψαν ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Σταύρος Ψυχάρης και ο Φώτης Μπόμπολας. Με τους δύο εκδότες συμφώνησε και ο εκδότης της «Εστίας» Αλ. Ζαούσης, γραμματέας της ΕΙΗΕΑ. «Το θέμα αυτό έχει λήξει», φέρεται να είπε ο εκδότης της «Ημερησίας» Φώτης Μπόμπολας, που επίσης αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα με την έκδοση του ημερήσιου οικονομικού φύλλου του ομίλου του.

Από την άλλη πλευρά, βρέθηκαν η εκδότρια της «Ναυτεμπορικής» Ειρ. Αθανασιάδου, ο εκπρόσωπος της «Αυγής» και όλοι οι ιδιοκτήτες των οικονομικών και πολιτικών ημερήσιων εφημερίδων που στηρίζουν την έκδοση των εφημερίδων τους στα έσοδα από τη δημοσίευση των ισολογισμών. «Βρήκαν ευκαιρία για το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον Τύπο», ήταν το πικρόχολο σχόλιο εκδότη μετά τη συνεδρίαση της ΕΙΗΕΑ, η οποία δεν κατάφερε να παρουσιάσει κοινή θέση στην κυβέρνηση.

Η μάχη, ωστόσο, συνεχίζεται, αφού το θέμα των ισολογισμών ήρθε και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Παύλου Μαρκάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη του μνημονίου «Τυποκτόνο». Ζητά ό,τι και το «Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο», το οποίο επίσης παρενέβη στην υπόθεση κατά της άμεσης κατάργησης της δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: