mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Το ΕΣΡ ως όργανο πολιτικής επιτροπείας

Η πτώση μιας ανεξάρτητης αρχής σε όργανο «λογοκρισίας».

Για επιβολή προληπτικής λογοκρισίας κατηγόρησε ευθέως ο Νίκος Χατζηνικολάου στο Real FM το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετά το υψηλότατο πρόστιμο των 25 χιλιάδων ευρώ στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα για «ανεπίτρεπτες» αναφορές στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα πάλι το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο 3.000 ευρώ στην "Ελληνοφρένεια" του Real FM για φάρσα στο υπουργείο Παιδείας. Και παλαιότερα επέβαλλε πρόστιμα σε εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης για σχόλια τους, σατιρικά ή μη, για πολιτικά πρόσωπα. «Θέλουν να μας κλείσουν» ήταν το συμπέρασμα του Νίκο Χατζηνικολάου ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για «πολιτική απόφαση».
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Το ΕΣΡ από ανεξάρτητη αρχή ραδιοτηλεόρασης έχει μετατραπεί σταδιακά σε αρχή προστασίας των πολιτικών πρόσωπων. Ενώ δηλαδή ασχολείται λίγο ή καθόλου με το περιεχόμενο της τηλεόρασης και δεν έχει πια καμία άλλη αρμοδιότητα ως «ανεξάρτητη αρχή», επιβάλλει πρόστιμα όταν γίνονται αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Την ίδια στιγμή οι άλλες αποφάσεις του εκπίπτουν σωρηδόν και συνεχώς από το Συμβούλιο της Επικρατείας με κύριο επιχείρημα ότι η σύνθεση του είναι «παράνομη». Κι όμως η Βουλή δεν φροντίζει να αλλάξει αυτή τη σύνθεση προκειμένου να μην εκπίπτουν δικαστικά οι αποφάσεις του ΕΣΡ στο ΣτΕ. 
Τα δυο τελευταία χρόνια λοιπόν έχει δημιουργηθεί το εξής τραγελαφικό φαινόμενο. Οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για πρόσφυγες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι αποφάσεις του ΕΣΡ εκπίπτουν αλλά αυτό συνεχίζει με την ίδια σύνθεση να επιβάλλει πρόστιμα. Μια ακόμη παρατήρηση σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία του ΕΣΡ. Όταν επιβάλλει τα «πολιτικά πρόστιμα» σε εκπομπές, επικαλείται συνήθως «καταγγελίες ακροατών ή τηλεθεατών». Δεν δίνει ωστόσο στη δημοσιότητα τον αριθμό των καταγγελιών που δέχεται, για ποιες ακριβώς εκπομπές, για ποιο λόγο ασχολείται με ορισμένες αλλά άλλες τις βάζει απευθείας στο συρτάρι του.

(αναδημοσίευση από Παρασκευή &13)

Δεν υπάρχουν σχόλια: