mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Υπάρχει μέλλον στην "αυτοδιαχειριζόμενη" ενημέρωση


(αναδημοσίευση από το  alterthess)

Κρίση στον Τύπο: η σκοτεινή πραγματικότητα ανοίγει προοπτικές αυτοδιαχείρισης;



Ο εκδοτικός συνεταιρισμός Alterthess και το ειδησεογραφικό site alterthess.gr σας προσκαλούν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 8μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) στην εκδήλωση με τίτλο:  
Κρίση στον Τύπο: η σκοτεινή πραγματικότητα ανοίγει προοπτικές αυτοδιαχείρισης;
Για το θέμα θα μιλήσουν δημοσιογράφοι από τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Αγγελιοφόρος και δημοσιογράφοι του alterthess.gr.


Εδώ και χρόνια στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ είναι παραπάνω εμφανές ότι βιώνεται μια κρίση μέσα στην οποία ταυτόχρονα με την απαξίωση της ενημέρωσης, της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας οι εργαζόμενοι μετατράπηκαν σε αναλώσιμα υλικά στα χέρια του εκάστοτε εκδότη, του εκάστοτε επιχειρηματία.
Η οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση στην οποία βυθίζονται η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για τους ιδιοκτήτες εφημερίδων και ΜΜΕ είτε να “ξεμπερδεύουν” οδηγώντας τις επιχειρήσεις τους στην πτώχευση (βλ. Ελευθεροτυπία) είτε να χρησιμοποιήσουν το “λουκέτο” ως μέσο εκβιασμού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους οδηγώντας τους στο δρόμο της ατομικής σύμβασης, της σύμβασης έργου ή (για τους... τυχερούς) στην απλή μείωση μισθού.
Μέσα σε αυτή τη σκοτεινή πραγματικότητα οι εργαζόμενοι στον Τύπο, οι ανεξάρτητοι ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι, αυτοί που ενδιαφέρονται να πάρουν το εγχείρημα της ενημέρωσης στα χέρια τους, έχουν οργανωθεί, έχουν αντισταθεί και αναζητούν τρόπους διεξόδου από αυτή την πραγματικότητα.

Τι προοπτικές δίνει η αυτοδιαχείριση στον χώρο τον ΜΜΕ;
Υπάρχει μέλλον στα αυτοοργανωμένα συλλογικά εγχειρήματα στον Τύπο;

Το Alterthess φιλοδοξεί να αποτελεί έναν εναλλακτικό πόλο ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, μιας ενημέρωσης συλλογικής, που θα δίνει φωνή σε όλους αυτούς και αυτές που αποκλείονται από τα κυρίαρχα μέσα. Ως εκδοτικός συνεταιρισμός προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την καθημερινή δουλειά που χρειάζεται ένα μέσο ενημέρωσης για να παρακολουθεί την επικαιρότητα, να αναδεικνύει τα γεγονότα που το ενδιαφέρουν, να καταθέτει γνώμες. Η προσπάθεια μας έχει στόχο ένα μέσο ενημέρωσης συλλογικό, χωρίς αφεντικά και εξαρτήσεις, στηριγμένο μόνο στη δουλειά των συντακτών, των τεχνικών και των άλλων μελών του και στην υποστήριξη εκείνων των δυνάμεων της κοινωνίας που επιδιώκει να εκφράζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: