mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Στην Κομισιόν το θέμα των ισολογισμών

Επείγουσα επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, απέστειλε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή το ενδεχόμενο κατάργησης δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο.

( αναδημοσίευση από advertising

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα 25 πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδων και 300 περιφερειακών και τοπικών φύλλων, κρούει η ΕΣΗΕΑ, σε επείγουσα επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αφορμή αποτελεί το ενδεχόμενο κατάργησης των δημοσιεύσεων στον Τύπο, που προωθείται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, πιθανότατα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η επιστολή εστάλη λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχη αποστολή άλλης ανακοίνωσης (την περασμένη Παρασκευή) προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που χειρίζεται την υπόθεση, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο και τον υπουργό Επικρατείας, Π. Καψή.

Η ΕΣΗΕΑ ζητεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο να εξετάσει το ζήτημα με προσοχή, δεδομένου ότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα, όσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ παράλληλα η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στους εργαζομένους στις 25 πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες και στις περισσότερες από 300 περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες.

Η ΕΣΗΕΑ, στην επιστολή της προς τον Μ. Μπαρόζο, τονίζει ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη διαφάνεια, καθώς και στο θεσμικό έλεγχο των επιχειρήσεων, ενώ επισημαίνει ότι αντίκειται στις αρχές του πλουραλισμού των ΜΜΕ.

Μέσω της μη δημοσίευσης στον Τύπο, συνεχίζει η ΕΣΗΕΑ, οι επενδυτές θα στερηθούν από πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι είναι ευρύτερα αποδεκτό, πως το διαδίκτυο και οι ιστοσελίδες δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσουν την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση που εγγυώνται οι δημοσιεύσεις στα έντυπα.

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), σε χθεσινή, νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα «κάθε σενάριο κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί και από την Ομοσπονδία, η άρση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, πλήττει καίρια τη διαφάνεια στο χώρο της επιχειρηματικότητας.

«Η μη δημοσίευση των ισολογισμών στον ημερήσιο Τύπο συνιστά ευθεία βολή τόσο κατά της ελευθερίας του Τύπου, όσο και κατά της διαφάνειας», τονίζει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο πολιτικός συνδυασμός «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών».

Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο πολιτικός συνδυασμός του οποίου ηγείται ο Γιάννης Δημαράς, η κατάργηση των δημοσιεύσεων των ισολογισμών, οδηγεί τις εφημερίδες είτε στον οικονομικό μαρασμό, είτε σε οριστικό λουκέτο.

Παρέμβαση από 3 οικονομικές εφημερίδες

Στο μεταξύ, με επιστολή τους προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό ΟικονομικώνΕ. Βενιζέλο, τον Υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, οι εργασιακοί εκπρόσωποι των οικονομικών εφημερίδων «Ημερησία», «Κέρδος» και «Ναυτεμπορική» (Χάρης Σαββίδης, Φώφη Κορίδη και Φάνης Ζώης), τονίζουν ότι:

"Η απόπειρα επιχειρηματικών κύκλων, που με τη συνδρομή –ή και παρότρυνση συγκεκριμένων εκδοτών- επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς της δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες, που ισχύει με το νόμο 2190/1920 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, θα πλήξει τους εργαζόμενους όχι μόνο στον οικονομικό τύπο, αλλά και σε 25 άλλες πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες.

Όσοι βυσσοδομούν κατά των εφημερίδων και όλων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, αγνοούν εκούσια τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανατροπής, που

- Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.).
- Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
- Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας, συντείνοντας στη διόγκωση της ανεργίας.
- Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.
- Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων,«το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα». Στο θέμα αυτό έχει πάρει θέση υπέρ της διατήρησης της δημοσίευσης στον τύπο και η Ευρωπαϊκή Ένωση Οικονομικών Εφημερίδων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα συνεργήσετε στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης με την οποία θα στείλετε τουλάχιστον 3.500 εργαζόμενους στην ανεργία. Εξάλλου το γεγονός ότι το κόστος για κάθε δημοσίευση είναι μικρό (για παράδειγμα για τις μικρές επιχειρήσεις είναι 430 ευρώ περίπου ετησίως), γεννά υποψίες ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι, για τους οποίους επιδιώκεται η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες".

Παρέμβαση από επαρχία

Να επανεξετάσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για την παύση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, κάτι που θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον περιφερειακό Τύπο, ζήτησε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του, ο βουλευτής τόνισε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει ισολογισμούς και διαφημιστικές καταχωρίσεις στα Περιφερειακά Μέσα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία όλων των διοικήσεων και των εργαζομένων σε αυτά, καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν μεγάλη μερίδα των εφημερίδων και μέσων της περιφέρειας σε οικονομικό μαρασμό και στο κλείσιμο».

Σημειώνει ότι «η κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο συνεπάγεται μεγάλη απώλεια εσόδων για τις εφημερίδες και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» στη λειτουργία πολλών μέσων, αλλά και ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην προοπτική βιωσιμότητας πολλών εφημερίδων σε όλη την επικράτεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: