mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Μαλλιά κουβάρια στα συντρίμια του domino στα media

Εξόχως διαφωτιστική η δήλωση του πρώην προέδρου της Leo Burnett Πέτρου Βενέτη για την τακτική της πολυεθνικής έναντι των εξελίξεων στο domino της αγοράς εξαιτίας της "φούσκας" του Alter.(στη φωτο η δήλωση από το Daily fax). Άλλο τόσο ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις της πολυεθνικής και του Μ.Emmerich. Διαβάζοντας και τα δυο μαζί, σοφότεροι δεν γινόμαστε. Σίγουρα όμως κατανοούμε το πως γιγαντώθηκε στο σύστημα πλήρους απαξίωσης της ενημέρωσης στα ΜΜΕ.

Τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης Emmerich στο Ad Business και τον Δ.Τσουκαλά.

adb: Πού πιστεύει, λοιπόν, το Publicis Groupé πως οφείλεται αυτή η καταστροφή; θεωρείτε πως είναι απλά το αποτέλεσμα λανθασμένων διοικητικών επιλογών ή πρόκειται για κάτι πιο πολύπλοκο;

M.E.: Αναμφίβολα έχουμε να κάνουμε με λάθη της διοίκησης, αλλά όλες αυτές οι συναλλαγές γύρω από το Alter είναι κάτι παραπάνω από περίεργες. Θυμίζουν δόλιες «κομπίνες» (fraudulent scheme), πρωτόλειες και παλιομοδίτικες. Δημιουργείς μια «φούσκα χρέους» (bubble of debt), προσελκύεις ανθρώπους με το δέλεαρ του κέρδους και στη συνέχεια πτωχεύεις την εταιρεία.



adb: Ποιος, όμως, είχε όφελος από αυτές τις συναλλαγές;

M.E.: Αυτό δεν το γνωρίζω. Ζω και εργάζομαι για τον Όμιλο στο Παρίσι και αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Δεν γνωρίζω εάν έχουμε να κάνουμε με κακή διαχείριση (mismanagement) ή εάν κάποιοι αποκόμισαν χρήματα με αυτές τις συναλλαγές. Ίσως οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών να αποκόμισαν οφέλη, καθώς έχω δει πως Αlter, Modern Times και Τerra έχουν κάποιους κοινούς μετόχους. Δεν γνωρίζω ποιοι επωφελήθηκαν από τα όσα έγιναν, αλλά όλα αυτά δεν «μυρίζουν» ωραία. Η κατάσταση μοιάζει με μια χιονοστιβάδα η οποία έχει αποτέλεσμα το Alter σήμερα να έχει χρέη ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο τζίρος του είναι ίσως και 10 φορές μικρότερος. Είναι κάτι τεράστιο. Μια πυραμίδα χρέους!

adb: Σκέφτεστε να λάβετε και νομικά μέτρα για αυτή την κατάσταση;

M.E.: Αυτήν τη στιγμή εμείς ελέγχουμε τα οικονομικά της εταιρείας, κάνουμε το απαραίτητο audit. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης. Αυτά που σας λέω είναι αυτά που διαισθανόμαστε. Η κατάσταση «μυρίζει» περίεργα. Είναι μια πολύ περίεργη ιστορία. Από κει και πέρα, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν πρόκειται για απλά διοικητικά λάθη, εάν κάποιοι συμμετείχαν με κάποιον τρόπο σε όλο αυτό, εάν οι τράπεζες γνώριζαν τι συμβαίνει. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι συναλλαγές έγιναν εξαρχής με την πρόθεση να μην υπάρξουν ποτέ πληρωμές ή εάν έχουμε να κάνουμε με μια μηχανορραφία που ξεκίνησε με μικρά ποσά και, επειδή προσέφερε εύκολα λεφτά, το κανάλι θεώρησε πως μπορεί να συνεχίσει να κάνει το ίδιο κόλπο επί μακρόν. Δεν γνωρίζουμε. Είμαστε μια εταιρεία, όχι η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό, όμως, που μπορώ να δω με τα λίγα που ξέρουμε για την κατάσταση είναι πως σε τελική ανάλυση υπάρχει μια εταιρεία, η Leo Burnett, η οποία παρουσιάζεται να χρωστάει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ, όταν το revenue της είναι λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ. Οι τράπεζες ζητούν αυτά τα χρήματα, αλλά εμείς δεν ξέρουμε εάν το Alter θα πληρώσει, έστω και κάποιο ποσοστό, των όσων μας χρωστάει.


Υπάρχει, όμως, μέλλον για τη Leo Burnett εάν δεν πληρώσει το Alter;

M.E.: Όχι. Δεν υπάρχει μέλλον για τη Leo Burnett, εκτός κι αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίσει πως το γεγονός πως το Alter δεν μας πληρώνει μας δίνει το δικαίωμα με τη σειρά μας να μην πληρώσουμε τις τράπεζες. Αυτή είναι η βάση των προσπαθειών μας. Εάν το Alter δεν μας πληρώσει και η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίσει πως εξαιτίας αυτού έχουμε το δικαίωμα να μην πληρώσουμε κι εμείς τις τράπεζες, τότε το χρέος μας προς τις τελευταίες δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για εμάς. Θα είναι ανησυχία για τις τράπεζες, στις οποίες ουσιαστικά χρωστάνε οι Terra και Modern Times. Είναι μια ασαφής κατάσταση, αλλά για εμάς, εάν η ελληνική δικαιοσύνη αποφανθεί πως δεν πρέπει να πληρώσουμε τις τράπεζες, επειδή δεν έχουμε πληρωθεί από το Alter, τότε όλα θα έχουν εξελιχθεί ομαλά.

adb: Κι αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφανθεί πως πρέπει να πληρώσετε τις τράπεζες ακόμη και αν το Alter δεν καταβάλλει τα χρωστούμενα στη Leo Burnett;

M.E.: Τότε δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε. Δεν πρόκειται να πληρώσουμε, γιατί θεωρούμε πως παγιδευτήκαμε σε μια «φούσκα χρέους», η οποία δημιουργήθηκε τεχνητά γύρω από το Alter. Έχουμε να κάνουμε με μια επιζήμια συμπεριφορά από τη μεριά των υπόλοιπων συμμετεχόντων (Αlter-Modern Times/Terra) στην τριγωνική αυτή σχέση, καθώς έσπασαν τη μεταξύ μας ηθική συμφωνία. Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μεταβιβαστούν οι επιταγές και εμείς να κληθούμε να τις πληρώσουμε σε κάποιον τρίτο, από τη στιγμή που δεν έχουμε πληρωθεί από το Alter. Για εμάς σαν Leo Burnett αυτό ήταν ξεκάθαρ από την αρχή και έχουμε υπογράψει και τα σχετικά νομικά έγγραφα μαζί τους. Ίσως να μην ήταν 100% στεγανό (bulletproof). Συμφωνώ σε αυτό. Θεωρούμε όμως πως σε ηθικό επίπεδο ήταν μια πολύ ισχυρή συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων και για αυτό δεν πρόκειται να πληρώσουμε. Σε τελική ανάλυση, δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάρρευση του Alter.


adb: μόνο η Leo Burnett αντιμετωπίζει προβλήματα από τις διαφημιστικές εταιρείες του Publicis Groupé στην Ελλάδα;

M.E.: H Publicis και η Starlink δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, αλλά η κατάσταση στην D’Arcy δεν είναι καλή. Είναι, βέβαια, παλιό πρόβλημα, αλλά άμεσα θα υπάρξει είτε αίτηση υπαγωγής στο 99 είτε πτώχευση της D’Αrcy. Εδώ και 18 μήνες προσπαθούμε να προχωρήσουμε στη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως, παρά τις προσπάθειές μας. Το πρόβλημα της D’Αrcy είναι πως έχει μικρό πελατολόγιο. Για αυτό και αποφασίσαμε τη ρευστοποίησή της, αλλά, όπως φαίνεται, αυτοί στους οποίους το αναθέσαμε δεν το κατάφεραν. Δεν έδειξαν την απαραίτητη επιμέλεια. Μέσα στον επόμενο μήνα μάλλον θα υπάρξουν εξελίξεις με την D’Αrcy.

(όλη η συνέντευξη στο
http://www.advertising.gr/Article/2080/Keraunoi-Emmerich-sto-adbusiness/

Δεν υπάρχουν σχόλια: